VIDEO Îngropat în acuzaţii, CEO-ul Boeing susţine că piloţii nu au respectat în totalitate procedurile pentru a preveni prăbuşirea avionului din Etiopia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boeing 737 MAX 8 FOTO EPA-EFE
Boeing 737 MAX 8 FOTO EPA-EFE

După ce tot mai multe voci acuză Boeing de felul defectuos în care au fost livrate o serie de aparate, Dennis Muilenburg, CEO-ul companiei Boeing, a declarat că sistemele de siguranţă ale avioanelor 737 MAX au fost construite corect şi a afirmat că piloţii nu au respectat în totalitate procedurile Boeing pentru prevenirea defecţiunii care, cel mai probabil, a dus la prăbuşirea avionului Ethiopian Airlines.

Un avion 737 MAX al companiei Lion Air s-a prăbuşit în condiţii similare, în luna octombrie.

Declaraţiile CEO-ului ar putea stârni şi mai multe controverse, în condiţiile în care ancheta în cazul prăbuşirii avionului din Etiopia a arătat că piloţii au încercat în mod repetat să preia controlul manual al aeronavei, fără succes însă. Prăbuşirea Boeingului 737 MAX a dus la consemnarea la sol a tuturor acestor avioane, la nivel mondial.

Sistemul MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), care ar trebui să redreseze unghiul de atac al avioanelor în cazul în care există riscul de a intra în vrie, ar fi factorul comun în prăbuşirea celor două aeronave. Sistemul MCAS îndeplinea toate criteriile de siguranţă, susţine Muilenburg.

„Când am creat aceste sisteme, luăm în calcul faptul că avioanele se află sub controlul piloţilor”, a spus acesta, adăugând că Boeing nu a găsit nicio eroare tehnică în sistemul MCAS.

Cu toate acestea, CEO-ul Boeing a recunoscut că este de datoria companiei să elimine orice riscuri: „Am găsit deja o metodă pentru a îmbunătăţi siguranţa avioanelor. Ştim că există această legătură între cele două accidente aviatice şi putem remedia problema”.

Oficialii etiopieni care au investigat accidentul aviatic din martie spun însă că piloţii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a evita prăbuşirea. Când avionul a început să se încline cu botul în jos, piloţii au dezactivat sistemul MCAS şi au încercat să preia manual controlul. Însă pentru că nu au reuşit, au decis să reactiveze sistemul MCAS, ceea ce a provocat înclinarea şi mai abruptă a aeronavei, care s-a prăbuşit la doar 6 minute de la decolarea de pe aeroportul din Addis Ababa, arată digi24.ro.

Boeing se află într-o criză fără precedent, după ce toate avioanele 737 MAX au fost consemnate la sol. Săptămâna trecută, veniturile companiei au scăzut cu 21% în primul trimestru din 2019, iar valoarea companiei a scăzut cu 10% la bursă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite