VIDEO Arsenal NATO în Marea Neagră. Gruparea este condusă de distrugătorul  HMS Duncan care, în trecut, a interceptat portavionul rusesc Admiral Kuznetsov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) are la această oră în Marea Neagră un adevărat arsenal. Concret, MARCOM are la Constanţa  Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară operaţiuni în Marea Neagră, în perioada 1 – 21 mai şi care este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata românească „Regele Ferdinand”.

Gruparea Navală este condusă de modernul distrugător  britanic HMS Duncan care este în serviciu de numai cinci ani.  Este un distrugător de ultimă generaţie specializat pe lupta antiaeriană.

A intrat în serviciul operaţional în 2013 şi a fost în dispozitivul din Marea Mediterană care a lovit Statul Islamic.  HMS Duncan a fost una dintre navele  trimise de Royal Navy să intercepteze portavionul rusesc Admiral Kuznetsov atunci când acesta a trecut prin proximitatea coastelor britanice în drum spre Siria.

Recent, în luna aprilie, HMS Duncan a participat la operaţiunea militară comună cu navele franceze şi americane împotriva Siriei.

Ca dotare, nava are nu mai puţin de nouă sisteme de senzori şi vreo cinci sisteme de război electronic sau camuflare.

În plus dispune de trei sisteme antiaeriene diferite şi mai multe sisteme antinavă printre care şi celebrele rachete  Harpoon.  HMS Duncan mai dispune de şapte tunuri şi poate lua la bord până la două elicoptere dotate cu rachete antinavă sau torpile antisubmarin.

Are o viteză maximă de aproape 6o de kilometri pe oră şi o rază de operare de 13.000 de kilometri.

Fregata spaniolă SPS Victoria este dotată cu un tun OTO Melara, cu tuburi lasatoare de torpile, cu rachete  Harpoon şi cu un sistem antiaerian Meroka CIWS. Are la bord şi un elicopter SH-60 Seahawk       

Gruparea navală a NATO SNMG-2 a participat printre altele la exerciţiul Sea Shield 18 în care au fost implicate în total  21 de nave militare, 10 aeronave de luptă şi un submarine.  Vasele de luptă au aparţinut forţele navale române, americane, britanice, bulgare, greceşti, spaniole, ucrainene şi turce.

Sosirea distrugătorului HMS Duncan în Portul Constanţa

Final final video for now of @HMSDuncan entering Constanta, Romania. It’s good to be back! #Constanta #Romania #NATO #SNMG2 pic.twitter.com/psHoBMDCG7— Ryan Greig (@Ryan_Greig_94) May 3, 2018
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite