VIDEO Caracalul sălbatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Caracalul sălbatic
VIDEO Caracalul sălbatic

De cinci ani, capitala regiuni Romanaţi (judeţul Olt) este câmp de luptă pentru două tabere care se urăsc de moarte: bodyguarzii lui Remus Rădoi, zis Codiţă, şi ţiganii cocalari, conduşi de Gheorghe Barbu, zis Vacă.Ţiganii interlopi „ai lu’ Vacă” şi bodyguarzii „lui Codiţă” se atacă, în Caracal, după manualul de gherilă urbană: incendieri, vandalizări, lupte armate şi răpiri.

22 august. Datele camerei de înregistrare montată pe bordul Loganului de Circulaţie arată că e trecut de ora 19.00. Microfonul prinde discuţii lâncezi între membrii echipajului: sunt doi poliţişti şi doi jandarmi. Plictiseala e spartă de staţia de emisie: „....accident ...altercaţie ...strada Traian“.

Citiţi şi:



Secvenţe de front urban

Sunetul sirenei de poliţie este fundalul sonor al imaginilor înregistrate apoi; maşina de intervenţie trece în viteză pe nişte străzi, „taie“ centrul şi ajunge pe „Traian“. E o stradă îngustă, flancată de garduri înalte. În mijloc e un Fiat Brava făcut zob. Imaginile continuă să curgă, cronometrate de camera-radar. E 20.25, iar cadrul prinde, lângă Fiatul făcut armonică, o parte dintr-o limuzină Chrysler verde. Maşina de lux este îndoită pe partea din faţă, în stânga.

Deodată, din spatele Fiatului apare o duzină de ţigani. Flanchează hârbul buşit şi încep să urle. Vin tot mai mulţi. În faţa lor s-a pus unul dintre ei cu o lopată. Învârteşte de ea, ca de un topor. Lângă el, o ţigancă urlă şi blesteamă. Din flanc, unul, la bustul gol, cu burta atârnată peste pantalonii de trening, vine la atac. Are o sabie care luceşte când o agită spre  echipajul de poliţişti.  „Hai, bă, pe ei“, se aude. Haosul de urlete, blesteme şi înjurături în ţigăneşte e spart de un pocnet. Urmează un altul.

Poliţiştii trag, de după maşina de intervenţie. Ţiganii se repliază. Unul, cu o furcă, vrea să lovească din nou. Altul, cu sabia, încearcă să spargă dispozitivul celor patru agenţi. Se aud iar pocnetele pistolului şi, din nou, ţiganii fug pe după epava Brava-ului. De acolo dau cu pietre. Ţinta lor e undeva în spatele poliţiştilor. Agenţii încearcă să înainteze. Unul dintre poliţişti e erou – cu arma din dotare face gaură în tabăra ţiganilor. Agentul nu trage în plin, e risc prea mare: în spatele atacatorilor  sunt „trupele de sprijin“.

Sunt ţigănci ieşite în stradă care urlă cu copiii atârnaţi de gât. Poliţistul degajează strada, trăgând în aer focuri de armă. Lângă el, un jandarm împrăştie gaz lacrimogen. Trupa de ordine se retrage, iar în cadru apar, din nou, ţiganii. Unul dintre ei se nimereşte exact în zona în care fusese pulverizat lacrimogenul şi bate în retragere. Încet, atacatorii se retrag. Se mai văd, în spate, departe, farurile unei maşini. Un jandarm verifică Fiatul abandonat aproape de trotuar.

În acelaşi timp, lumina farurilor creşte repede. Jandarmul abia apucă să strige că bolidul condus de un membru al armatei ţiganilor trece cu peste 100 la oră pe lângă echipaj. Un poliţist e la câteva secunde de moarte. Sare în ultimul moment din faţa maşinii şi nu se mai vede nimic. Se aude doar o bufnitură groaznică. Bolidul care ar fi trebuit să-i rupă pe poliţişti se zdrobeşte într-un gard. A fost ultimul episod dintr-o serie de conflicte în care oraşul Caracal, din judeţul Olt, este cuprins de mai bine de cinci ani.

Lideri violenţi

image

22 august. Un poliţist se salvează în ultimul moment din faţa unei maşini conduse de un membru al grupării „Vacă“



Caracalul s-a transformat într-un fel de enclavă în care o grupare de bodyguarzi se luptă cu un cartier de ţigani, din neam de cocalari. Între bătăi şi lupte de stradă, Poliţia înregistrează dosare penale care, mai toate,  se finalizează, în cele din urmă, cu împăcarea părţilor.

Din 2004 – anul declanşării războiului – şi până la ultimul scandal de stradă au fost întocmite peste 40 de dosare penale. Puţine dintre ele au avut finalizare în instanţă. Poliţiştii spun că părţile combatante se împacă. Liderii grupărilor sunt ştiuţi ca fiind foarte violenţi. Remus Rădoi, zis Codiţă, e acuzat că a „măcelărit“ şi români, şi ţigani, printre victime fiind câţiva studenţi de la Academia de Poliţie sau primarul unei comune din apropiere. Gheorghe Bucur, zis Vacă, e ştiut, la fel, ca bătăuş. În palmares, printre victimele sale, se numără şi doi ofiţeri, instructori de karate la o unitate de paraşutişti.

Cinci ani de lupte

image

Chryslerul lui „Codiţă” , lovit de oamenii lui „Vacă“


Populaţia Caracalului e nemulţumită că s-a ajuns ca oraşul lor să fie „un fel de enclavă“. După ultimul scandal, primarul din Caracal spune că „totul e politic“: „Scandalurile au fost generate de un anumit Rădoi, iar în spate este un joc politic, fiindcă se vrea îndepărtarea şefului Poliţiei“.

În timp ce ţiganii ameninţă cu „moartea de om“, iar şeful bodyguarzilor stă liniştit, fiindcă are permis de portarmă, Poliţia Naţională a acţionat pentru prima dată în forţă. În ultimele zile, mascaţii de la judeţ „lovesc“ ţigănia din două în două ore, iar agenţia de bodyguarzi a rămas fără autorizaţie. Remus Rădoi, ştiut în urbe doar după porecla „Codiţă”, are 32 de ani şi s-a impus în oraş după ce şi-a pus în funcţiune agenţia de bodyguarzi.

Numele firmei de pază e pompos – „SPP Omniprotect” şi are 20 de angajaţi. Este singura firmă de pază şi protecţie din oraş. „Majoritatea oamenilor mei sunt ieşiţi la pensie, oameni care aveau nevoie de o slujbă“, spune Remus Rădoi. Duşmanul de moarte al lui „Codiţă”, Gheorghe Barbu, zis Vacă, făcea legea în oraş până în 2004. După ce „Codiţă” şi bodyguarzii lui au preluat controlul, luptele s-au dus după strategii de gherilă urbană: atacuri, răpiri, vandalizări.

image
image

Ţiganii luau fete de la masă, direct, şi le duceau să le violeze. Atunci mi-am făcut agenţie de pază.

image


Remus Rădoi
patron firmă de pază

„Vacă“, în capcana lui „Codiţă“

Remus Rădoi, zis Codiţă, a căpătat putere în oraş în 2004, când şi-a deschis şi mai multe restaurante. „Atunci, ţiganii au început să apară în localurile mele la scandal. Mai veneau şi luau fete de la masă, direct, şi le duceau să le violeze. Atunci mi-am făcut agenţie de pază“, îşi aminteşte Remus Rădoi. Tot în 2004, „Codiţă” a deschis personal conflictul şi cu liderul cocalarilor.

După ce, la un scandal, Gheorghe Barbu, zis Vacă,  a venit cu oamenii lui şi au distrus discoteca lui „Codiţă”, a urmat procesul. „Atunci, «Vacă» a venit la mine cu 20.000 de euro, să ne împăcăm. Eram la tribunal, înainte de judecată. I-am luat banii şi i-am spus că e OK. În sală, ţiganul a recunoscut fapta şi a spus că s-a împăcat cu mine după ce mi-a dat bani. Eu am aşteptat ca grefierul să noteze cum a recunoscut el ce a făcut şi am declarat în faţa ins­tanţei că nu sunt de acord să mă împac. Şi i-am dat banii înapoi în faţa judecătorilor. Aşa a rămas ţiganul cu fapta şi s-a dus la puşcărie. A luat doi ani“, povesteşte „Codiţă”.

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/video pag 4-5 caracal_.flv width=450 height=370 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false


Ambuscadă cu taxiul

image

Vicenţiu Ailincei, schilodit în luptele cu bodyguarzii lui „Codiţă”



Acum trei săptămâni, liderul ţiganilor cocalari s-a întors din Italia, ţară unde făcea drumuri de când ieşise de la puşcărie. Venise în parcul Caracalului, la o terasă. La o altă masă era şeful bodyguarzilor. În câteva minute, „Vacă” avea ochii vineţi.

„Nu l-am bătut eu. «Vacă» a vrut să-l bată pe unul de la o altă masă şi şi-a luat-o“, spune „Codiţă”.  Iar la 22 august, şeful bodyguarzilor zice că a picat într-o ambuscadă.

„Conduceam o prietenă acasă. Am văzut că s-a luat un taxi după mine şi că mă urmărea. Când am intrat pe Traian, o maşină a demarat în viteză şi a intrat direct în mine. Câţiva au coborât şi au venit peste mine. Au început să apară şi din spate. Aveau furci, topoare. Ziceau că nu scap viu“, îşi aduce aminte „Codiţă”. Spune că a pus mâna pe telefon să cheme Poliţia:

„Bă, veniţi repede“. Până să apară echipajul, liderul bodyguarzilor a deschis uşor geamul şi a tras în plin cu pistolul cu bile în mulţimea care-i lovea limuzina. „Când au venit poliţiştii, ţiganii s-au înrăit. Auzeam cum strigă să bage furca-n gabori, să nu le scap eu“, spune Remus Rădoi.

image

Scandalurile au fost generate de un anumit Rădoi, iar în spate este un joc politic, fiindcă se vrea îndepărtarea şefului Poliţiei.

image


Gheorghe Anghel
primarul Municipiului Caracal

Oamenii lui „Vacă“ vor răzbunare: „Facem moarte de om“

image

Aurora Nae, mama lui Gigi „Vacă“, arată cartuşele trase de poliţişti


„De când cu Ceauşescu, nu a mai trecut patrula pe stradă. Aseară a venit şi sectoristul“, se văita luni un ţigan de pe strada Traian. Cartierul de ţigani cocalari din marginea Caracalului e aproape pustiu. Mulţi dintre bărbaţi au fost săltaţi de mascaţii de la Poliţie, mulţi sunt „pe fugă“.

„Vine garda de parcă am făcut ceva grav. Dar la «Codiţă» nu se duce să vadă cum trage droguri şi ce arme are ascunse. «Codiţă» a ajuns comandantul oraşului. Poliţiştii şi procurorii sunt la picioarele lui“, povesteşte în gura mare mama lui „Vacă”, Aurora Barbu (55 de ani). 

Ţine în pumn câteva tuburi de cartuşe trase în seara scandalului, la 22 august. „Cu astea ne-a împuşcat «Codiţă». A ieşit război, că i-au găsit ţiganii drogurile“, zice mama interlopului. Încet, se strâng mai mulţi cocalari şi se apucă să povestească. „În seara cu scandalul, noi nu am făcut nimic. Ei au tras şi au dat cu spray lacrimogen. Să mă hărtănească câinii de nu e aşa!“, ţipă mama lui „Vacă” şi se jură ţigăneşte: „Pă crucea mea că, dacă se duce fiu-miu, Gigi, la puşcărie încă o dată, fac moarte de om. Mă duc şi îl omor pe samu­raiul ăla de «Codiţ㻓.

Ţiganii o susţin; spun că e singura soluţie ca să mai intre în oraş. „Că, dacă ne prinde, ne rupe. Are forţă şi relaţii. Îi are pe fraţii Ciocan, miliardarii Caracalului, în spate, şi se laudă prin oraş că e rudă cu Văcăroiu“, zic cocalarii. Ei spun că nu au probleme cu românii, ci cu „Codiţă” şi cu oamenii lui. Afirmaţia acestora se susţine, dat fiind faptul că un român de pe strada lor a căzut şi el victimă luptelor cu bodyguarzii. Vicenţiu Ailincei are mâna stângă în bandaje:

„M-am dus la discotecă şi nu m-au primit. Băusem un pahar de coniac. Am văzut că nu intru şi am plecat. Nu am făcut scandal, că îi ştiam pe ăştia ai lui «Codiţă». Am plecat spre casă. După 30 de metri m-am pomenit cu o maşină lângă mine. Era «Codiţă». M-a chemat la maşină, am văzut cum şi-a pus ceva pe pumn şi a început să mă pocnească. După lovituri, am leşinat“. Vicenţiu Ailincei, 31 de ani, care trebuie acum să se opereze din cauza loviturilor primite, şi-a scos certificat medico-legal şi a făcut plângere penală. „Dar plângerea a rămas la păstrare“, spune Vicenţiu.

Mulţi dintre ţigani vorbesc despre plângeri şi dosare penale ascunse de poliţişti şi procurori. Cocalarii povestesc şi despre cum s-a ajuns la ultimul scandal: „Câţiva ţigani, măturători, au găsit o pungă cu droguri în faţa discotecii lui «Codiţă». Au dus punga la Poliţie. În câteva minute a apărut şi el. Ţiganii au fost bătuţi, iar de caz nu s-a mai auzit nimic”.

„O situaţie dificilă“ pentru Poliţie

Poliţia din Caracal a încercat să gestioneze conflictul încă de la început, din 2004. Numai că taberele sunt greu de potolit, mai ales din pricina violenţei liderilor. Şeful Poliţiei, comisarul Ilie Vasile, spune că Gheorghe Barbu (37 de ani), zis Vacă, are un cearşaf pe post de cazier. Iar Barbu este noul său nume. Înainte, l-a chemat Bucur. Şi-a schimbat numele să poată să mai intre prin Italia şi prin Spania. Cea mai uşoară acuză adusă lui „Vacă” este lovirea.

Totodată, poliţiştii spun că Rădoi, zis Codiţă, este un tip care se crede justiţiar, un tip impulsiv care, în urmă cu câţiva ani, şi-a dat foc la maşină pentru a protesta faţă de autorităţi. La firma sa de bodyguarzi au fost găsite mai multe nereguli, iar decizia a fost de a i se suspenda licenţa. „E o situaţie dificilă, dar după fiecare faptă s-a acţionat ca la carte“, a mai declarat comisarul Ilie Vasile.

image
image

E o situaţie dificilă, dar după fiecare faptă s-a acţionat ca la carte.

image


Ilie Vasile
şeful Poliţiei Caracal

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite