Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO FOTO Armata Română vrea tancuri Leopard 2A7+. Cât costă şi ce experienţă de luptă au vehiculele blindate

48
11 Jul 2019 18:25:55
Autor: Valentin Bolocan
Un tanc Leopard 2 la o tragere cu muniţie reală în cadrul unui exerciţiu NATO FOTO U.S. Army / Visual Information Specialist Markus Rauchenberger
Un tanc Leopard 2 la o tragere cu muniţie reală în cadrul unui exerciţiu NATO FOTO U.S. Army / Visual Information Specialist Markus Rauchenberger

Armata Română este tot mai aproape de momentul achiziţionării unui nou şi modern tanc principal de luptă. Concret, surse din Agenţia Europeană de Apărare (AEA) au declarat, citate de janes.com, că există deja discuţii destul de avansate pentru ca România să cumpere un batalion de tancuri noi de ultimă generaţie Leopard 2, care va avea misiunea de a scoate la pensie unele tancuri vechi aflate în dotarea Forţelor Terestre.

Este vorba de sovieticele T55. Cel mai probabil cele 54 de tancuri TR-85M1 Bizonul, care sunt relativ moderne vor fi menţinute în serviciu de Armata Română. 
Alături de România, beneficiare ale acestui program al AEA vor mai fi încă trei ţări, Cipru, Grecia şi Spania. În cazul lor, însă, nu este vorba de achiziţionarea de tancuri noi, ci de modernizarea unor tancuri Leopard mai vechi, modele 2E şi 2EH. 
 
CITEŞTE ŞI VIDEO FOTO Gabriel Leş confirmă că există discuţii pentru achiziţionarea de tancuri Leopard 2 pentru Armata Română
 
Cel mai probabil, conform stadardelor NATO, România va achiziţiona pentru acel batalion  54 tancuri Leopard 2A7+ de ultimă generaţie (adică 3 companii a câte 17 tancuri, la care se adaugă trei tancuri ale şefului de stat major, locţiitorului comandatului şi, în fine, al comandantului de battalion). Alături de acestea se vor mai cumpăra şi 6 tancuri într-o variantă pentru antrenament.
 
Tancul care are la bază platforma Leopard 2 este unul relativ răspândit printre aliaţi. Concret, printre altele, el se află în dotarea forţelor armata ale unor ţari ca Germania, Canada, Grecia, Finlanda, Olanda. Polonia, Portugalia, Spania, Suedia sau Turcia.
 
Dotări, performanţe şi experienţă de luptă
 
Este propulsat de un motor diesel de 1.500 de cai putere, care ajută cele aproape 60 de tone să “alerge” cu aproximativ 68 de kilometri pe oră. Propulsorul consumă 340 de litri de motorină la 100 de kilometri pe şosea şi 530 de litri în teren accidentat. 
 
 
Tancul este înarmat cu un tun Rheinmetall de 120 mm L/55 şi două mitraliere.  Datorită unor sisteme complexe printre care şi computerul de conducere a focului. tancul Leopard poate angaja chiar şi în mişcare pe teren foarte accidentat ţinte aflate la 5 kilometri.  Practic, odată vizată,  ţinta este urmărită de calculatorul care caută momentul optim de tragere.  În fine, echipajul are la dispoziţie aparatură de vedere pe timp de noapte şi sisteme laser de vizare. 
 
 
Blindajul acestu tanc a evoluat în timp. Astfel s-a ajus la o protecţie multistrat care conţine, printre altele,  şi materiale compozite. Rezutatul este că blindajul oferă o protecţie echivaletă cu cea furnizată de o placă de oţel care are o grosime de 70 de centimetri.
Costurile de dotare cu acest tanc conceput de compania germană Krauss-Maffei nu sunt de neglijat. Preţul unui astfel de tanc, care a fost fabricat până în prezent în aproape 3.500 de unităţi, este de peste 5,5 milioane de dolari. Are o experienţă de luptă bogată fiind folosit în războaiele din Bosnia, Afganistan sau Siria. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

inuendo
11.07.2019, 18:37:21

Chiar avem nevoie. Trebuie schimbat parcul îmbătrânit de tr85 și t55.

-1 (13 voturi)
Tomescu Tom
11.07.2019, 19:18:13

Nu ar fi mai ieftin sa achizitioneze șosete Leopard ...și de restul banilor sa faca spitale ? Sau sa puna pe " picioare " tot sistemul de sanatate ? Nu de alta ...dar iar vor incepe organele responsabile cu propaganda , sa ne bombardeze cu stiri despre gripa ! Cancerul e fumat de mult ...:)))

-5 (15 voturi)
Manole Scarlat
11.07.2019, 19:38:14

Şi ce-o să facă românii cu armele astea ? Cu ele, cei săraci o să apere în caz de război averile celor care s-au îmbogăţit prin furt.

-6 (16 voturi)
Aurelu Flogea
11.07.2019, 19:39:03

Cele mai moderne tancuri detinute de Romania ruginesc pe undeva prin Bucuresti/Voluntari. T-72 bate la cur bizonul pina-l asomeaza. Polonezii au cumparat de la germani Leopard 2A4 cu 1 euro bucata. La fel si vreo 20-24 de MiG-29. Noi nu ne-am bagat, ca de, ce naiba de comision sa iei la 1Euro/bucata?!

-3 (11 voturi)
GAN
11.07.2019, 19:49:25

asta cu tancurile la 1Eu/bucata seamana foarte mult cu povestea masinilor de politie de 70.000Eu/bucata pusesera unii botu' intr-atat ca primarul din Piatra Neamt afisase pe un postament o asfel de masina. Numai ca Gheorghe Stefan s-a dovedit un alt idiot care are impresia ca poate prosti lumea. asa ca, sa lasam gargara cu 1Eu/bucata...poate ne povestesti domnu Aurelu' si care sunt costurile aferente achiztionarii pe nimica a respectivelor tancuri....sau asta nu se spune ca, na, nu iti iese socoteala.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (48)