VIDEO FOTO Concentrare navală aliată în Marea Neagră. Ce vase de luptă au adus americanii, francezii şi britanicii în coasta ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorului american USS Roosevelt (DDG-80) FOTO: U.S. 6th Fleet/  Petty Officer 1st Class Rafael Martie
Distrugătorului american USS Roosevelt (DDG-80) FOTO: U.S. 6th Fleet/  Petty Officer 1st Class Rafael Martie

NATO îşi consolidează prezenţa navală în Marea Neagră, iar în regiune se află în această perioadă trei vase militare. Astfel, în Marea Neagră patrulează acum distrugătorului american USS Roosevelt (DDG-80), nava hidrografică multirol britanică HMS Enterprise şi nava de cercetare electronică Dupuy de Lome din cadrul Forţelor Navale ale Franţei.

Prima este o navă de luptă din clasa Arleigh Burke, care face parte din Flota a Vl-a americană. Este puternic înarmată fiind dotată inclusiv cu rachete de croazieră Tomahawk care, în funcţie de varianta constructivă, pot lovi ţinte aflate la 2.500 de kilometri. În plus, USS Roosevelt, care este operată de 380 de ofiţeri şi marinari, mai are la bord, între altele, lansatoare de rachete antinavă şi antiaeriene, torpile şi două elicoptere multirol.  

Imagine indisponibilă

HMS Enterprise (H88) FOTO Royal Navy

Nava hidrografică multirol britanică HMS Enterprise (H88) este dotată cu mai multe sonde şi numeroşi senzori remorcaţi, pentru culegerea de informaţii militare, dar la categoria armament putem descoperi numai două tunuri Oerlikon, trei minitunuri şi patru mitraliere. Nava este deservită de 72 de ofiţeri şi marinari. 

Ascultă absolut tot

În fine, în Marea Neagră mai operează acum şi complexa nava franceză de cercetare electronică Dupuy de Lome (A759). Sistemele de cercetare  instalate pe navă permit detectarea, interceptarea şi efectuarea analizei tehnice a diferitelor surse de radiaţii electomagnetice într-o banda largă de frecvenţe, precum şi interceptarea şi analiza semnalelor sistemelor de comunicaţii (inclusiv satelitare) în toată banda de frecvenţe de la 30 kHz la 100 Ghz.

fr

Dupuy de Lome (A759) FOTO defense.gouv.fr

Mai mult, echipamentul navei este capabil să decodifice cele mai moderne tipuri de comunicaţii de date şi voce bazate pe diverse protocoale. Nava a fost introdusă în serviciul de luptă în aprilie 2006, poate atinge viteze de 16 noduri şi este deservită de 30 de marinari şi 80 de operatori de comunicaţii. Ca armament, Dupuy de Lome dispune de două mitraliere M2 Browing de calibru 12,7 milimetri.

„Operaţii navale planificate” în timpul unor manevre ruseşti

Conform U.S. Naval Forces Europe-Africa, distrugătorul USS Roosevelt se află în Marea Neagră pentru „operaţii navale planificate” care au ca scop „sprijinirea aliaţilor şi partenerilor din regiune”. Trebuie spus faptul că forţe din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră nu au stat cu mâinile în sân şi au trecut la supravegherea directă a distrugătorului american. Ca să nu se facă de râs, probabil, comanda Flotei ruse din Marea Neagră a ordonat, ca pe timpul prezenţei în Marea Neagră, USS Roosevelt să fie escortat de fregata Amiral Essen, care este o navă de luptă nouă. Are performanţe dinamice asemănătoare cu nava americană (viteză maximă 56 de kilometri pe oră) şi dispune de mai multe sisteme de armament. 

Consolidarea prezenţei navale a NATO la Marea Neagra vine după ce alianţa şi-a întărit deja prezenţa aeriana în zonă printr-o multitudine de zboruri cu bombardiere sau avioane de supraveghere. În plus, întărirea prezenţei navale a NATO în Marea Neagră vine pe fondul  exerciţiului de stat major „Caucaz-2020” pe care ruşii l-au programat să se desfăşoare în perioada 21-26 septembrie. Conform unor surse, ruşi urmează să facă trageri cu mai multe tipuri de armament, fapt care a atras în zonă şi navele aliate care vor să le observe performanţele.  

VIDEO Distrugătorul american USS Roosevelt (DDG-80) execytând trageri cu rachete

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite