FOTO VIDEO Protestele de la Pungeşti au fost „puse în scenă”, în centrul Londrei, de un grup de tineri români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a duce peste graniţe ceea ce s-a întâmplat în zilele de protest de la Pungeşti, un grup de tineri români a simulat atitudinea jandarmilor faţă de manifestanţii şi sătenii care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist, printr-o „scenetă” jucată în centrul Londrei.

Voluntarii noştri au vrut să demonstreze cum se simt abuzurile din partea autorităţilor române”, scrie pe pagina de facebook Cosmic Sailor Photography, care găzduieşte imagini de la diverse evenimente şi manifestaţii din Londra, Marea Britanie. 

Mişcarea „Save Roşia Montană UK” a pus în scenă, în piaţa Trafalgar Square, din centrul Londrei, evenimentele care au marcat satul Pungeşti în ultima săptămână pentru a atrage atenţia „asupra abuzurilor la drepturile omului făcute de guvernul român”, dar şi pentru a-şi demonstra solidaritatea cu protestatarii de la Pungeşti. 

Voluntarii sunt membrii comunităţii Save Roşia Montană UK, un grup de tineri profesionişti şi studenţi români, solidari cu cei din ţară şi din toată diaspora. Aceasta a fost ce-a de-a 15-a săptămână de proteste consecutive în Londra.

„Am făcut această punere în scenă a evenimentelor ce au avut loc în ultima săptamână în Pungeşti pentru a arăta celor din Londra abuzurile ce au loc in România şi care nu au parte de mediatizarea cuvenită, având în vedere gravitatea situaţiei”, a declarat Gino Croitoru, ca unul dintre reprezentanţii Comunităţii „Save Roşia Montană UK”.  

„Am făcut acest lucru în Londra pentru că avem noroc să fim momentan într-o ţară unde dreptul la liberă exprimare nu este îngrădit şi pedepsit. Ne-am săturat de incompetenţa, neprofesionalismul şi lipsa de transparenţă din guvernul şi instituţiile de la conducerea statului român. Nu suntem afiliaţi politic sau altor organizaţii guvernamentale şi funcţionăm cu acordul Alburnus Maior şi al organizaţiei Salvaţi Roşia Montană.”

De luni, 9 noiembrie, comuna Pungeşti a devenit „zonă specială de siguranţă publică“, după ce IPJ Vaslui a emis o dispoziţie ce presupune controlul strict al oamenilor şi vehiculelor care tranzitează localitatea.

Incidente violente au avut loc în weekendul trecut, la Seliştea, între jandarmi şi manifestanţi, după ce mai mulţi protestatarii au dărâmat gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi deţinut de Chevron. Pe de altă parte, localnicii din Pungeşti au reclamat faptul că jandarmii le-au intrat în case şi unii chiar au primit amenzi, pe motiv că au acceptat să cazeze ilegal pe unii dintre activiştii veniţi din alte judeţe ale ţării. 

Revolta de la Pungeşti: protestatari vs. autorităţi 

Bătălia de la Pungeşti (7 decembrie 2013) 

Revolta de la Pungeşti, simulată pe scena londoneză de tinerii români, solidari cu protestatarii de la Pungeşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite