VIDEO Kovesi: Aproape 900 de dosare, afectate grav dacă dispare „abuzul în serviciu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 865 de dosare de corupţie vor fi afectate grav dacă Curtea Constutuţională va decide că infracţiunea de „abuz în serviciu” nu este în acord cu legea fundamentală, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Corduţa Kovesihttp://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/03/23/56f26cf15ab6550cb823cdf9/646x404.jpg, la Europa FM.

Kovesi a declarat că, odată cu dispariţia acestei infracţiuni din Codul Penal, şi alte infracţiuni vor dispărea, infracţiuni de care sunt acuzaţi majoritatea suspecţilor şi inculpaţilor din administraţia centrală şi locală.

Şefa DNA a precizat că instituţia pe care o conduce are acum, în lucru, 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare, sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Dispariţia infracţiunii de abuz în serviciu ar atrage, automat, şi dispariţia celei de complicitate la abuz în serviciu, a mai precizat procurorul şef DNA.

Curtea Constituţională va judeca, pe 24 mai, excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu depusă de Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, trimisă în judecată chiar pentru această infracţiune.

Alina Bica contestă acum infracţiunea deşi chiar ea este cea care, în calitate de secretar de stat al Ministerului Justiţiei, a condus comisia de elaborare a noilor Coduri Penale.

Alina Bica a ridicat, în faţa unui complet al Instanţei Supreme, excepţia de neconstituţionalitate a două prevederi legale prin care este incriminat abuzul în serviciu, principala acuzaţie ce i se aduce în dosarul ANRP.

Astfel, ea acuză de neconstituţionalitate atât formularea actuală din Codul Penal abuzului în serviciu, cât şi varianta agravantă prevăzută de Legea specială anticorupţie nr. 78/2000.

Bica nu este singura persoană acuzată de abuz în serviciu care contestă constituţionalitatea infracţiunii. Printre cei care au ridicat excepţii similare se numără fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa.

De infracţiunea de abuz în serviciu sunt acuzate nume grele din politica românească, printre care Elena Udrea, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fostul şef al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul demisionar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, primarul Braşovului, George Scripcaru etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite