VIDEO „Motocicliştii există în trafic”. Cum vrea Poliţia Rutieră să îi înveţe pe şoferi şi pe motociclişti să convieţuiască paşnic în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul campaniei se vor lipi pe oglinzile maşinilor abţibilduri cu motociclişti pentru a-i îndemna pe şoferi să verifice oglinzile laterale înainte de a schimba direcţia de mers FOTO Poliţia Română
În cadrul campaniei se vor lipi pe oglinzile maşinilor abţibilduri cu motociclişti pentru a-i îndemna pe şoferi să verifice oglinzile laterale înainte de a schimba direcţia de mers FOTO Poliţia Română

Odată cu venirea primăverii, numărul motocicliştilor va creşte pe drumurile din ţară, astfel că Ministerul de Interne a demarat campania „Motocicliştii există în trafic” care se adresează atât şoferilor de autoturisme, cât şi celor care conduc motociclete. „Fenomenul moto la noi este sezonier. După iarnă, şoferii poate s-au dezobişnuit să se uite după motociclişti”, explică Costin Titel Tătuc, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere.

Campania iniţiată de Ministerul de Interne, prin Poliţia Română, în parteneriat Asociaţia Free Riders, a început joi, 12 martie, şi se va termina la sfârşitul lunii octombrie 2015. Aceasta se va desfăşura în Capitală şi în judeţele Argeş, Bacău, Constanţa, Sibiu şi Vâlcea. Prin această acţiune se doreşte conştientizarea participanţilor la trafic de pericolul la care se expun motocicliştii, însă se urmăreşte şi creşterea gradului de responsabilitate în trafic a acestora.

„Fenomenul moto la noi este ceva sezonier. După iarnă, şoferii poate s-au dezobişnuit să se uite după motociclişti”, a declarat comisarul-şef de poliţie Costin Titel Tătuc, directorul adjunct al Direcţiei Rutiere.

Oamenii legii vor să îi determine pe automobilişti să adopte o conduită preventivă, pentru evitarea angrenării în accidente cu motociclişti. 

„Am o familie, soţie, copil, la care vreau să mă întorc în fiecare zi, fie că mă întorc de la muncă, fie că mă întorc de la plimbare”, a declarat şi Cosmin Anton, preşedintele Asociaţiei Free Riders România prezent la lansarea campaniei. 

Acesta a ţinut să atragă atenţia că nu toţi motocicliştii sunt teribilişti „care se dau pe o roată sau care merg cu 300 de kilometri pe oră”.

„Noi dorim să arătăm lumii că existăm, să arătăm celorlalţi participanţi la trafic că că există şi să fie şi ceilalţi şoferi conştienţi de acest lucru”, a mai adăugat Anton.

În cadrul campaniei „Motocicliştii există în trafic”, se vor organiza întâlniri cu motocicliştii, se vor face acţiuni în trafic, vor fi expuse afişe şi bannere, se vor distribui smart-flyere şi pliante şi se vor difuza video / audio-clipuri cu tematică rutieră în mijloacele de transport în comun, în centre comerciale, dar şi pe stradă.

Rugăminţile unui şofer către un motociclist:

  • Mergi cu o viteză rezonabilă. Dacă te apropii prea repede, îmi va fi greu să te observ în oglinzi. 
  • Fă-te vizibil purtând echipament de protecţie reflectorizant şi aprinzând farul.
  • Depăşeşte regulamentar, adică pe partea stângă.
  • Păstrează o distanţă sigură faţă de maşina mea şi mai ales nu rula în unghiul „mort”.
  • Nu ambala inutil motorul când staţionăm la semafor.

Rugăminţi ale unui motociclist către un şofer:

  • Asigură-te temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda.
  • Şi în niciun caz nu întoarce pe linia continuă.
  • Păstrează banda în viraje.
  • Asigură-te înainte de a deschide portiera – lucru valabil chiar şi pentru cei care te însoţesc.
  • Hai să păstrăm împreună şoselele mai curate: nu arunca gunoaiele pe geam, nici măcar mucurile ţigărilor.

Campania „Motocicliştii există în trafic”

   

Aproape 2.000 de persoane au murit anul trecut în urma accidentelor rutiere

Potrivit Direcţiei Rutiere, în România sunt 6,96 de milioane de şoferi de maşini (dintre care 68,5% sunt bărbaţi, iar 31,5% sunt femei), în timp ce 1,37 de milioane de persoane au permis de conducere pentru A, A1 şi AM. Dintre aceştia din urmă, 74,24% sunt bărbaţi, iar 25,76% sun femei.

Anul trecut s-au produs 8.442 de accidente grave, în urma cărora au murit 1.819 de persoane, în timp ce alte 8.116 ai fost grav rănite. Cele mai multe accidente s-au produs din cauza pietonilor indisciplinaţi (1.899, adică 22,4%), din cauza neadaptării vitezei la trafic sau din cauza vitezei neregulamentare (1.649, adică 19,5%), dar şi din cauza neacordării priorităţii atât autovehiculelor, cât şi pietonilor (1.485, adică 17,5%).

Cauzele accidentelor rutiere în care sunt implicaţi conducătorii de motociclete sunt diverse, iar vinovăţia aparţine deopotrivă acestora, dar şi automobiliştilor.  

grafic accidente grave moto 2014

Motocicliştii, implicaţi în 19% din accidentele grave produse anul trecut

Problema principală este lipsa educaţiei rutiere care să asigure „convieţuirea” conducătorilor moto, alături de ceilalţi participanţi la trafic, în condiţii de siguranţă. Accidentele rutiere grave, în care au fost implicaţi conducătorii de motociclete, cu vinovăţie sau fără, reprezintă 19% din totalul evenimentelor produse în anul 2014.

Anul trecut, mopediştii au fost implicaţi în cele mai multe accidente grave (49,77%), însă cele mai grave consecinţe au rezultat din accidentele motocicliştilor: 62,63% din persoanele decedate şi 53,78% din răniţii grav. 

Conducătorii moto au fost vinovaţi de producerea a 62,41% din totalul accidentelor grave în care au fost implicaţi în anul 2014, respectiv 963 accidente grave în urma cărora au murit 65 persoane decedate şi 394 au fost rănite grav.

Neadaptarea vitezei sau viteza excesivă a fost cauza a 18,98% din accidentele grave care au avut loc anul trecut din cauza motocicliştilor, iar 3,75% din accidente s-au produs din cauza neacordării priorităţii de trecere a vehiculelor. În 3,69% din cazuri, accidentele s-au produs din cauza nepăstrării distanţei între vehicule. Specialiştii atrag atenţia că alcoolul a fost cauză incidentă în 4,47% din accidentele produse de conducătorii moto

Mai mult, poliţiştii de la Rutieră atrag atenţia că cele mai multe accidente grave, produse din cauza motocicliştilor, au avut loc duminică (22,11%), respectiv sâmbătă (17,75%), în timp ce ziua cu cele mai puţine asemenea accidente este miercurea (10,17%).  Cele mai multe accidente rutiere grave au avut loc în intervalul orar 17.00 - 19.00 (25,7%).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite