VIDEO Ce performanţe au şi unde au luptat dronele militare care vor fi fabricate în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dronele militare Hermes care vor fi fabricate de Avioane Craiova şi Romaero împreună cu israelienii de la Elbit Systems sunt greu detectabile radar şi au fost testate în mai multe teatre de operaţii printre care Irak şi Afganistan

Dronele de luptă pe care Avioane Craiova şi Romaero le-ar putea fabrica pentru Ministerul Apărării Naţionale împreună cu israelienii de la Elbit Systems au o vastă experienţă în diverse teatre de operaţii. Concret, este vorba de sistemele de Avioane fără pilot (UAS) precum Skylark I-LEX şi Hermes 450, dar şi Hermes 900 în diferite configuraţii. Memorandumul de înţelegere semnat de cele trei companii prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii, precum şi de managementul de program. 

Hermes 450

Elbit Hermes 450 este un vehicul aerian israelian de dimensiuni medii, proiectat pentru misiuni tactice de lungă durată. Practic, aeronava poate sta în aer până la 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea, dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii. Foarte important, Hermes 450 poate fi utilizată ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două temute rachete aer-sol Hellfire, special concepute pentru lovituri de mare precizie. Este vorba de rachetele utilizate de americani pentru eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.

Conform unor rapoarte independente, dronele Hermes 450 au fost larg utilizate în Fâşia Gaza şi în cel de-al doilea război libanez, precum şi în atacurile aeriene din Sudan din 2009. Armata israeliană nu a negat, dar nici nu a confirmat implicarea Hermes 450 în respectivele teatre de operaţii. 

Oficial, UAS-urile Hermes 450 au fost folosite în Afganistan de militarii din Regimentul 32 Artilerie Regală a Armatei Britanice. Mai exact, militarii britanici au operat 52 de drone Hermes care au ajuns la 70.000 de ore de zbor, echivalentul a 8 ani de zbor fără oprire. Aparatele Hermes 450 au efectuat şi cinci zboruri pe zi, acumulând 70 de ore de supraveghere combinate. Tot britanicii au folosit Hermes 450 şi în Irak, unde acestea au acumulat 16.000 de ore de zbor. O dronă Hermes 450 costă aproximativ 2 milioane de dolari, dar dacă se adaugă şi costurile echipamentelor de comandă aflate la sol, preţul ajunge la 10 milioane de dolari. Evident, un post de comandă poate deservi mai multe drone. 

Dronele Hermes 450 sunt fabricate din materile compozite şi sunt greu detectabile radar. Au o rază de acţiune de 300 de kilometri, un plafon de zbor de 5.500 de metri şi o viteză maximă de 180 de kilometri pe oră. 

Între altele, UAS-urile Hermes 450 sunt în dotarea militarilor israelieni, americani, britanici, georgieni, brazilieni şi mexicani. 

Hermes 900

La Avioane Craiova şi Romaero se vor putea fabrica şi dronele de ultimă generaţie Hermes 900, care au o capacitate operaţională mult mai mare în comparaţie cu fratele mai mic, Hermes 450. Denumită de israelieni „Kochav” (Stea-n.r.), Hermes 900 poate fi utilizată pentru misiuni de sprijin aerian, supraveghere, achiziţie ţintă, recunoaştere şi patrulare maritimă. 

Pentru misiunile de atac, Hermes 900 utilizează sisteme de rachete inteligente Spike produse de Rafael Advanced Defense, care permit lovituri de mare precizie împotriva blindatelor sau trupelor. 

Prima misiune operaţională a lui Hermes 900 a avut loc pe 15 iulie 2014, în operaţiunea „Protective Edge” în Fâşia Gaza. Misiunea respectivă a dus în cele din urmă la un atac aerian care a distrus, conform unor surse, o infrastructură teroristă. Hermes 900 se află în dotarea militarilor israelieni, elveţieni, portughezi, islandezi şi mexicani. 

Preţul unui avion fără pilot Hermes 900 nu este comunicat, dar Elveţia a cumpărat în 2015 şase astfel de sisteme (cu centre de comandă, instruire, piese de schimb) la un preţ de peste 250 de milioane de dolari. Performanţele aparatului nu sunt de neglijat. Poate zbura în misiune de maximum 36 de ore, iar plafonul de zbor este la 10.000 de metri. 

Hermes 900 are şi o utilizare civilă. Cu mici modificări, aparatul poate fi folosit în misiuni de salvare pe mare. El poate lansa în zona în care se află o navă în pericol plute speciale pe care marinarii le pot utiliza ca să se salveze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite