Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO REPORTAJ Bianca Avram, 16 ani: cel mai tânăr militar de la parada militară

5
1 Dec 2016 19:18:00
Autor: Mircea Barbu
Bianca Avram în dimineaţa Paradei de 1 Decembrie
Bianca Avram în dimineaţa Paradei de 1 Decembrie

Parada de 1 Decembrie a fost pentru o tânără elevă a Colegiului Militar un adevărat prilej de bucurie amestecată cu emoţie. Tânăra Bianca Avram a păşit pentru prima dată în cariera sa de soldat pe sub Arcul de Triumf şi a povestit experienţa în exclusivitate pentru „Adevărul”.

Câteva minute după ora cinci dimineaţa, undeva pe Şoseaua Antiaeriană din Capitală, elevii Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza se pregătesc pentru parada de 1 Decembrie. Şi-au petrecut ultimele două săptămâni exersând pasul de defilare, salutul şi fiecare clipire pentru momentul în care vor păşi în acelaşi ritm pe sub Arcul de Triumf, însă testul final va avea loc în faţa Preşedintelui României şi a românilor prezenţi la defilare sau simpli spectatori din faţa televizorului 
 
La numai 16 ani şi zece luni, Bianca Avram este cel mai tânăr cadet de anul acesta care va defila de Ziua Naţională a României. Cu un zâmbet larg şi gesturi sigure, Bianca îşi pregăteşte uniforma de paradă. Din când în cînd, mai aruncă un ochi spre telefon, în aşteptarea unui apel de la părinţii ce au pornit deja din Ianca (jud. Brăila) spre Bucureşti, ca să-şi vadă singurul copil defilând în prima paradă din viaţa ei. Vor mai fi multe parade, susţine Bianca, dar niciuna ca prima, mai ales că anul acesta ea a fost aleasă de maiorul Cristian Popa, responsabilul grupei, să ducă drapelul de identificare al detaşamentului. „Am fost acum două săptămâni la Sibiu, unde am văzut o fată care era portdrapel şi mi s-a părut extraordinar. Mi-am dorit foarte să fiu ca ea şi câteva zile mai târziu mi s-a oferit oportunitatea şi onoarea de a defila în prima mea paradă în fruntea detaşamentului, cu drapelul.” 
Conversaţia se întrerupe brusc atunci când maiorul Popa anunţă că, în câteva minute, vor trebui să se încoloneze spre sala de mese, pentru micul dejun.
 
 
Bianca îşi aranjează tresele pe umeri, cu un gest ferm şi hotărât potriveşte manşetele şi aruncă o ultimă privire în oglindă înainte de ieşi pe uşa dormitorului. Toată deplasarea durează mai puţin de cîteva minute şi se desfăşoară într-o linişte aproape nefirească. Dacă nu i-ar trăda obrajii încă nebărbieriţi şi privirile blajine, nici nu ai spune că în faţa ta sunt nişte copii, ci soldaţi în toată regula.
Femeie şi soldat
 
Puţin după ora şapte şi jumătate, coloana de autocare inscripţionate cu numele Colegiului iese pe poarta unităţii militare. Şerpuieşte prin cartierele din sudul Capitalei, iar Bianca priveşte pe geam fascinată de clădirile cenuşii construite într-o perioadă istorică despre care ea a învăţat doar din manualele de istorie. Odată ajunşi la Arcul de Triumf, elevii profită de ocazie şi coboară din autocare pentru o ultimă pauză înainte ca instructorii să-i zorească înapoi în formaţie, unde vor sta în poziţie de drepţi pănă cănde le va veni rândul să defileze. E singurul moment în care par ceva mai relaxaţi. 
 
Ca fată, mărturiseşte tânăra, nu e deloc uşor în Armata Română. „Am avut odată vizita unui general care ne-a spus în faţă că el nu prea apreciează fetele din Armată. De la motive simple cum că ne-am strâmta pantalonii, până la motive legate de capacităţile noastre de a performa cot la cot cu băieţii. E frustrant, dar pe mine nu m-a descurajat. Eu vreau să le dovedesc tuturor că pot să fac treabă cel puţin la fel de bine ca oricare dintre colegii mei băieţi, dacă nu chiar mai bine”. Toate aceste cuvinte sunt rostite de Bianca pe un ton răspicat şi ferm. Sunt calităţi pe care speră să le pună în practică pe mai departe în Academia Forţelor Aeriene. Vrea să piloteze avioane de tip F-16, care la parada de astăzi, ca şi ea, vor defila în premieră.
 
Eu vreau să le dovedesc tuturor că pot să fac treabă cel puţin la fel de bine ca oricare dintre colegii mei băieţi, dacă nu chiar mai bine. 
- Bianca Avram
Parada începe la ora 11.00 cu intonarea imnului de stat al României. Uşor, uşor, pe sub Arcul de Triumf, îşi fac loc diferitele unităţi militare şi de apărare. Detaşamentul Biancăi se zăreşte pe Bulevardul Kissellef, iar epoleţii tinerilor strălucesc în lumina soarelui cu dinţi din prima zi a lunii decembrie. Pentru prima dată în viaţă, la numai 16 ani, Bianca Avram păşeşte pe sub Arcul de Triumf, ţinând strîns în mâini drapelul detaşamentului. 
 
La câteva sute de metri de bulevardul principal, tinerii se regrupează şi îşi impart unul altui bucuria şi emoţia defilării. „A ieşit mai naşpa ca la repetiţii. A fost soare şi aproape că ne-a orbit”, e de părere una dintre tinere. Pentru Bianca, emoţia paradei a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa ei de tânăr cadet. „Când am trecut pe sub Arcul de Triumf, am rămas fără suflare”, mărturiseşte, din buza autocarului care o va purta înapoi spre Colegiul Militar.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lolozaur AntiMagraoni
1.12.2016, 22:07:49

Un exemplu de urmat pentru toate pitipoancele maneliste si usoare ca seara de sambata, fiice de parlamentari si boieri grofi de prin sistem

+3 (5 voturi)
Popa Pius
1.12.2016, 22:31:00

La alea nu merge, ca la comanda "culcat" nu stiu cum sa se puna, pe burta sau pe spate.

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
2.12.2016, 00:21:56

Bravo bianco te-ai orientat bine spre armata. Salariu f. bun, munca usoara pe timp de pace si pensie f. mare dupa 25 de ani de armata.Este cea mai buna si usoara meserie.

-2 (4 voturi)
Alex.T
2.12.2016, 08:27:26

Sa le spui chestia asta si celor care s-au intors intre patru scanduri din Afganistan... sau celor fara o mana, un picior...

-2 (2 voturi)
Popa Pius
2.12.2016, 12:15:20

Nea Alex, pe acolo au plecat voluntari, uneori s-a dat si spaga. Cunosc 2 cazuri, nu vorbesc aiurea. Dar vezi, razbelul nu-i ca pe strada copilariei cu hotii si vardistii prin boscheti...

+1 (1 vot)
Modifică Setările