Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO REPORTAJ Iohannis, protejat de „furia” gay-ilor cu Jandarmeria

100
25 Jun 2016 22:25:12
Autor: Mircea Barbu
Un banner afişat în timpul 
„Marşului Diversităţii" a pus pe jar Jandarmeria. Foto: David Muntean
Un banner afişat în timpul  „Marşului Diversităţii" a pus pe jar Jandarmeria. Foto: David Muntean

Sâmbătă a avut loc, în Capitală, „Marşul Diversităţii", parada anuală a minorităţii LGBT din România. În timpul manifestaţiei, un banner afişat de doi tineri a pus pe jar Jandarmeria Română şi s-a lăsat cu discuţii prelungite între organizatori şi reprezentanţii legii.

Sâmbătă, în Bucureşti, s-a desfăşurat a 12-a ediţie a „Marşului Diversităţii”, organizat de Asociaţiile Accept, MozaiQ şi PSI-România. 

Marşul a început în jurul orei 15:30, în zona Arcului de Triumf din Bucureşti, acolo unde participanţii la paradă, dar şi susţinătorii acestora au adus bannere cât mai coloare, umbreluţe în culorile curcubeului, baloane şi muzică antrenantă. 

Anul acesta, Bucharest Pride s-a desfăşurat sub semnul familiei, referindu-se direct la petiţia semnată de peste 3 milioane de români care cer modificarea Constituţiei în aşa fel încat căsătoria să fie definită ca o reuniune strict între un bărbat şi o femeie.

 

Participanţii la această manifestare, peste 2500 anul acesta, au militat pentru drepturi egale, inclusiv dreptul la căsătorii civile, dar şi împotriva intoleranţei şi discursului discriminatoriu. 

Remus Cernea, prezent la manifestaţie, a declarat că „se schimbă ceva în societate. Eu cred că e vizibilă schimbarea de mentalitate. Tot mai mulţi oameni înţeleg că egalitatea în drepturi este un lucru firesc într-o democraţie, într-o societate deschisă. Am văzut tot mai multe voci publice care nu se mai sfiesc acum să suţină deschis drepturile persoanelor LGBT.”

Marşul a început la ora 16.00, cu o serie de discursuri din partea reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale care se ocupă cu drepturile comunităţii LGBT, dar şi a diverşilor reprezentanţi diplomatici în România, inclusiv Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, care le-a vorbit participanţilor în limba română şi i-a încurajat să-şi susţină pe mai departe drepturile civile pe care aceştia le cer din partea politicienilor români.  

Oamenii preşedintelui 

În timpul marşului, a fost afişat un banner pe care scria „Erau gay în Orlando, domnule Iohannis”, cu referire directă la atacul de săptămâna trecută din oraşul american Orlando, incident la care, conform organizatorilor, preşedintele României a evitat să spună direct că ar fi fost un atac asupra comunităţii gay. 

Banner-ul nu a fost pe placul Jandarmeriei Române, care imediat s-a mobilizat şi au cerut ca acesta să fie îndepărtat. Chemat deoparte, Florin Buhuceanu, directorul organizaţiei ACCEPT, a încercat să le explice apărătorilor legii că banner-ul respectiv se încadrează în limitele dreptului la liberă exprimare şi, mai mult, el nu le poate spune oamenilor ce să scrie pe pancarte. „Credţi că noi cenzurăm mesajele? La o manifestare liberă?", i-a întrebat reprezentantul ACCEPT pe oamenii legii, care îi cereau acestuia, în calitate de organizator, „să ia atitudine".  

La marşul de sâmbătă au participat peste 2500 de oameni. Foto: David Muntean

Într-un târziu, după explicaţiile îndelungi ale organizatorilor, jandarmii au cedat şi au permis afişarea banner-ului respectiv. 

Vezi aici VIDEO de la „Marşul Normalităţii", desfăşurat cu câteva ore înainte de parada LGBT

Ioana Ulmeanu şi Cristian Grigorie, cei doi tineri care au afişat banner-ul cu referire directă la Preşedintele României, s-au declarat foarte surprinşi de atitudinea forţelor de ordine, dar înţeleg de ce aceste lucruri se întâmplă. „Noi considerăm că Preşedintele a greşit atunci când a omis să menţioneze că a fost vorba de un atac direct asupra comunităţii gay, dar e de înţeles de ce a făcut-o. S-a poziţionat în aşa fel pentru că a susţine drepturile minorităţilor sexuale nu e un lucru popular în ţara noastră şi ar fi riscat să piardă capital politic”, au declarat aceştia, în timpul marşului. 

Manifestaţia s-a încheiat la ora 18.00, mai mulţi participanţi rămânând în parcurile şi zonele din apropiere pentru a socializa sau pentru discuţii pe temele scandate în timpul marşului. 

Contactaţi de ziarul „Adevărul”, reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că nu a fost vorba de niciun incident, ci doar doreau să discute cu organizatorii despre „prezenţa unor sfori legate de camionul cu muzică din coloana ce însoţea parada", fapt care, susţin aceştia, „ar fi pus în pericol siguranţa participanţilor."

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iris IRIS
25.06.2016, 22:30:21

in Romania inca se manaca mamaliga balcanica bolsevico-nationalista.

-24 (38 voturi)
Utilizator Adevărul
25.06.2016, 23:07:19

Comentariu considerat abuziv.

normal normal
25.06.2016, 23:11:23

Aceste persoane nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că acest tip de militantism agresiv provoacă o repulsie și o scârbă și mai accentuată din partea majorității, dacă nu s-ar manifesta atât de ostentativ și arogant majoritatea poate că i-ar accepta mult mai ușor.

+24 (40 voturi)
Utilizator Adevărul
25.06.2016, 23:13:04

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
25.06.2016, 23:21:32

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările