VIDEO Traian Băsescu scapă de dosarul „Ţigancă împuţită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a scăpat de dosarul „Ţigancă împuţită” DOTO Eduard Enea
Traian Băsescu a scăpat de dosarul „Ţigancă împuţită” DOTO Eduard Enea

Dosarul în care fostul preşedinte Traian Băsescu a fost implicat după ce în 2007 i-a spus unui jurnaliste „ţigancă împuţită” şi i-a luat telefonul mobil a fost clasat de procurorii Parchetului General.

În mai 2015, judecătorii au confirmat redeschiderea urmăririi penale a lui Traian Băsescu pentru furt, furt calificat şi insultă. De asemenea, Judecătoria Sectorului 1 a constatat atunci că ordonanţa emisă de Parchetul General de redeschidere a urmării penale este legală şi temeinică.

Ulterior însă, procurorii au decis să claseze dosarul motivând că nu există o faptă penală.

În 2007, fostul preşedinte i-a luat cu forţa telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

Ulterior, pe 23 mai, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei „ţigancă împuţită" de către fostul şef al statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare.

Fostul preşedinte a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), însă, în noiembrie 2007, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată. Ulterior, Traian Băsescu a atacat cu recurs hotărârea la instanţa supremă.

Pe 15 mai 2008, Curtea Supremă a admis recursul lui Băsescu, considerând însă că sintagma cu care s-a adresat fostul şef al statului unui reporter TV este discriminatorie.

Magistraţii instanţei supreme au mai dispus anularea totală a punctelor trei (parţial) şi patru din hotărârea CNCD, din textul cărora reieşea că gestul fostului preşedinte ar fi fost o contravenţie. Totuşi, ICCJ a stabilit că sintagma "ţigancă împuţită" este discriminatorie. Hotărârea instanţei supreme a fost irevocabilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite