VIDEO Ce vină are primarul Marius Stan pentru accidentarea propriului copil?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
accident fiica primarului galati

Impactul cu un troleibuz al fiicei primarului gălăţean a devenit ştire naţională, dar implicaţiile acesteia nu le-a observat nimeni. Accidentul s-a produs şi în contextul traficului haotic de care inclusiv tatăl acesteia este răspunzător. Dacă troleibuzul nu era forţat să meargă pe contrasens, poate că nu se ajungea la accident.

Miercurea neagră, ceasul rău, secunda chioară, maşina roşie...

Miercuri, 30 aprilie 2014, o zi pe care primarul gălăţean Marius Stan n-o va uita uşor. 

Soţia sa, Simona Claudia Stan (31 de ani) s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis. La jumătatea drumului, Carla Maria Stan (7 ani) se smulge din mâna mamei şi este lovită de un troleibuz.

O înregistrare de pe o cameră video de supraveghere arată destul de clar cum s-au petrecut lucrurile. Mama, ţinând fetiţa de mână, vine la marginea străzii, aşteaptă să treacă două maşini care veneau din stânga, apoi se angajează în traversare. La jumătatea drumului, când realizează că din dreapta venea un troleibuz, renunţă la a-şi continua drumul, dar fiica sa i se smulge din mână şi este lovită de acesta.

Accidentarea fiicei primarului gălăţean. Click pentru vizionare.

Cine priveşte cu atenţie filmul poate observa însă că accidentul, în afară de traversarea riscantă, a fost favorizat (!) şi de traficul haotic.

În Galaţi, la fel ca în Braşov (Strada Lungă) sau în Bucureşti (bulevardul Regina Elisabeta), strada Domnească este una cu sens unic pe porţiunea centrală, excepţie făcând transportul public local care are o bandă dedicată pentru contrasens. Practic, pe porţiunea unde s-a întâmplat accidentul, sunt trei benzi dus şi una întors, rezervată exclusiv troleibuzelor.

În imagini se vede cum femeia cu un copil de mână aşteaptă să treacă un autoturism de culoare închisă (banda 2) urmat îndeaproape de unul roşu (banda 3). Acesta din urmă încetineşte şi se repliază în spatele primului fiindcă era să dea „nas în nas” cu troleibuzul.

Există posibilitatea ca, având impresia ocupării benzii 3 de către maşina ce tocmai le trecuse prin faţă din stânga, femeia aflată în traversare, şi cu atât mai puţin fetiţa, să nu realizeze că, pe aceeaşi bandă, poate veni imediat şi un alt vehicul, din dreapta.

Troleibuze pe contrasens din cauza clienţilor unui bar de primar

Dar ce căuta troleibuzul pe contrasens, respectiv pe banda 3? Ei bine, chiar în dreptul parcării din stânga imaginii se află 2-3 localuri din care unul are/a avut ca acţionară soţia primarului Marius Stan, aceasta retrăgându-se de curând din afacere după cum susţine însuşi edilul. Poate părea un amănunt tendenţios însă, mai ales de când îşi deschisese Simona Claudia Stan bistroul Doors, nu se ştie ca vreun echipaj de poliţie să fi amendat măcar una bucată autoturism parcat ilegal, pe banda troleibuzelor. La orele vârfului de... „consum”, banda respectivă arătă ca în fotografia următoare, iarna, deci vă daţi seama ce e la terasă, vara!

Ca să-şi croiască drum către staţie, troleibuzele trebuie să încalce linia continuă. Când sosirea troleibuzului nu coincide cu verde la semaforul din apropiere pentru traficul în sens invers, treaba e OK, totul se petrece destul de lin...

Când însă şi la semafor se face verde şi maşinile pleacă simultan pe toate cele trei benzi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul accidentului căruia i-a căzut victimă fata primarului Marius Stan, treaba devine complicată şi foarte riscantă. Atât pentru troleibuz, cât şi pentru maşini. Iată un exemplu real.

Troleibuz pe contrasens, forţând traficul. Click pentru vizionare.

După cum se poate vedea şi într-una din fotografiile de după accidentul în care a fost implicată fetiţa primarului gălăţean, troleibuzul se afla pe banda a treia a contrasensului.

Troleibuzul, după accident. Sursa foto: antidotul.ro

Vinovaţii fără (prea mare) vină

Oricine a condus cât de cât în viaţa asta realizează că, după evitarea impactului cu autoturismul roşu, şoferul troleibuzului avea deja atentia distrasă. E foarte puţin probabil ca, imediat după maşina ce tocmai i se repliase din faţă, să mai fi avut răgazul să analizeze sau măcar să observe mama fugind cu fetiţa de mână.

Practic, accidentul a avut mult mai puţine şanse să fie evitat şi pentru că AMBII părinţi ai minorei au partea lor de vină, premeditată. Mama are vina majoră, că a traversat prin loc nepermis, inclusiv cu un copil de cărui viaţă răspunde în egală măsură. Dar şi tatăl e culpabil fiindcă, având în subordine poliţia locală, nu a insistat niciodată să fie amendaţi cei ce parchează pe banda troleului, chiar în dreptul localului care aparţine/-a şi soţiei sale.

Pe de altă parte, fetiţa nu are nicio vină. E doar un copil! Nici şoferul troleibuzului. Doar că ei doi o vor trage cel mai tare. Prin spital, respectiv pe la parchet şi pe la poliţie. Fiindcă legea spune că permisul nu se reţine dacă la cercetarea de la faţa locului nu se constată indicii de încălcare a legii. A fost încălcată legea când troleibuzul a intrat pe contrasens?... Noroc de înregistrarea video, doar cu ajutorul acesteia să se poată justifica şoferul mijlocului de transport în comun, om la 50 de ani, şi el indirect subordonat primarului, ca angajat al companiei publice de transport local. Şi să poată astfel evita o zi pierdută lună de lună, în antecameră procurorului şi apoi a şefului poliţiei rutiere, ca să obţină prelungirea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere...

Ştiu că unii vor insinua că-i speculez unui om necazul ca să-i bat obrazul. Nicidecum! Şi eu sunt tată de minor şi imaginea propriului copil cu sângele prelingându-i-se pe faţă nu o doresc absolut nimănui! Tocmai de aceea îl rog pe primarul Marius Stan să găsească o soluţie de semaforizare a bulevardului Oţelarilor din Galaţi care, de la modernizarea cu patru milioane de euro pe kilometru (!), a devenit aproape săptămânal scena unor accidente, chiar în zona unei treceri de pietoni ce deserveşte drumul către patru şcoli şi două grădiniţe. Tastaţi pe google „accident otelarilor galati” şi vă veţi îngrozi de rezultate.

Evident, de vină sunt oamenii. Însă nu se poate face educaţie rutieră de pe o zi pe alta. Dar măsuri de prevenţie se pot lua şi în câteva ore. Cele până la următorul accident, doamne-fereşte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite