Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un ziarist turc a protestat în Piaţa Constituţiei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei deţinuţilor politici din Turcia

3
27 Oct 2020 10:55:03
Autor: George-Andrei Cristescu
Jurnalistul Necdet Celik, a protestat în Piaţa Constituţiei FOTO: zaman.ro
Jurnalistul Necdet Celik, a protestat în Piaţa Constituţiei FOTO: zaman.ro

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piaţa Constituţiei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei deţinuţilor politici din Turcia. Pe un scaun alb, de plastic, ziaristul turc a stat în poziţia în care a fost găsit mort în celula sa Mustafa Kabakçıoğlu, fost comisar de poliţie, ţinut în izolare, în aşteptarea testului COVID-19.

Gestul a fost un semn de revoltă împotriva încălcărilor drepturilor omului în penitenciarele turceşti şi un apel la solidaritate pentru eliberarea  miilor de deţinuţi politici din Turcia. Ziaristul Necdet Celik  a povestit pe scurt  parcursul vieţii ofiţerului turc, după puciul eşuat din 15 iulie 2016.
 
“Eu sunt Mustafa Kabakçıoğlu. Am fost comisar de poliţie în Turcia. Acum 4 ani am fost arestat şi închis într-un penitenciar din Turcia. Eu sunt bolnav de astm. Pe 20 august 2020, am început să tuşesc. Prin urmare, m-au pus într-o cameră de izolare, ca să aştept rezultatul  testului pentru COVID-19. Timp de nouă zile am stat singur în această cameră, deşi starea mea de sănătate s-a înrăutăţit. Am făcut cereri, am cerut ajutor. Dar nimeni nu m-a ascultat. Pe 29 august, spre dimineaţă, am fost găsit mort pe un scaun de plastic. Am lăsat în urmă mai mulţi deţinuţi bolnavi, mii de deţinuţi politici, femei, profesori, copii însoţiţi de mame după gratii. Vă implor pe toţi să faceţi ceva pentru eliberarea lor. Vă mulţumesc’’, arată zaman.ro.
 
Mai multe rapoarte internaţionale indică faptul că incidentele de tortură şi de tratamente rele au fost în creştere după lovitura de stat eşuată din 2016, în centrele de detenţie turceşti. Peste 70 de persoane au murit în spatele gratii în ultimii patru ani, potrivit presei turce, dar autorităţile nu au furnizat datele oficiale despre acest fapt.
 
Aproximativ 650.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eşuat, potrivit Ministerului Justiţiei, iar peste 30.000 se află după gratii.
 
De asemenea, peste 150.000 de cetăţeni turci au fost concediaţi după puciul eşuat din 2016, majoritatea fiind funcţionari publici din sistemul educaţional sau juridic.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Hoban Razvan
27.10.2020, 11:47:28

Ca om, simt ca lupta pentru o cauza dreapta si empatizez cu el. Ca roman, ma lasa rece: turcii au o proasta reputatie la mine in tara. Ca european, imi vine sa-i intorc spatele: daca nu sunt in stare sa faca ordine la ei acasa atunci sa nu ma bata pe mine la cap cu problemele lui, in conditiile in care altii ca el au pus mana pe macete si-au decapitat oameni la noi acasa.

-3 (3 voturi)
Serban Mihaila
27.10.2020, 12:56:34

Turcii au o proasta reputaie la tine in creier, nu la tine in tara! Ca roman, calator neobosit prin Dobrogea, pot sa spun ca am intalnit membrii ai comunictatii turco-tatare de o calitate pe care mi-as dori sa spun ca o au multi conationali de-ai mei! Ca si consumator, pot sa spun ca am fost tratat in restaurante turcesti de cartier mult mai bine decat in restaurante cu pretentii din centrul capitalei si ca am cumparat din magazine turcesti produse alimentare de o calitate exceptionala! Dar daca te-ai uitat prea mult la filmele lu' "Domnu' Sergiu", sigur ca ai sa spui ca turcii au o reputatie proasta la tine in tara. In filmele alea comunistii aveau o reputatie buna!

0 (2 voturi)
ana_
28.10.2020, 03:53:15

„altii ca el au pus mana pe macete” „Alții”, da, „ca el”, mă îndoiesc. Nu am auzit de ziariști ucigași extremiști.

-1 (1 vot)
Modifică Setările