Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Vili Viorel Păun a sunat de patru ori la poliţie, înainte de a fi ucis în Germania. Românul a fost decorat postum

7
21 Jun 2021 11:29:34
Autor: Lorena Mihăilă
Locul unde a fost ucis tânărul Villi Viorel Păun a primit temporar numele victimei
Locul unde a fost ucis tânărul Villi Viorel Păun a primit temporar numele victimei

Vili Viorel Păun este unul dintre cei nouă tineri ucişi în atentatul rasist de la Hanau, din 19 februarie 2020. Acesta a sunat de 4 ori la poliţie, dar nimeni nu a răspuns, au recunoscut autorităţile. Tânărul a fost decorat postum cu Medalia pentru Curaj Civil.

Publicaţia Deutsche Welle vorbeşte despre drama prin care a trecut familia tânărului. În noaptea de 19 februarie 2020, Vili se întorcea de la muncă, iar tatăl lui a spus că îşi căuta un loc de parcare în momentul în care a fost împuşcat. Declaraţia bărbatului a contrazis ceea ce au spus autorităţile, cum că tânărul ar fi fost atacat când îşi cumpăra ceva de la magazin.

Niculescu Păun, tatăl lui Vili, a crezut iniţial varianta poliţiei. Dar, la câteva luni distanţă, când a primit de la poliţie hainele altei victime, dar şi telefonul lui Vili, a început să caute singur răspunsuri la multele întrebări care încă îl frământau. De la început nu a crezut că Vili s-ar fi dus de bunăvoie în acel cartier din Hanau şi nici că ar fi încercat să acţioneze de unul singur într-o situaţie extremă, precum cea din noaptea fatidică, scrie publicaţia.

Patru apeluri la poliţie, dar fără niciun răspuns

Pe telefponul lui Vili, ultimele apeluri au fost către poliţie. A fost vorba de 4 telefoane, la care tânărul nu a primit răspuns deoarece poliţia nu avea destul persoanl disponibil pentru a interveni.

„Vili trăia. Sută la sută trăia, dacă i se răspundea la telefon.” a spus Niculescu Păun, tatăl băiatului.

Niculescu Păun a refăcut singur traseul fiului său din acea noapte şi a înţeles că Vili l-a întâlnit pe atacator pe stradă, după ce împuşcase trei tineri şi se îndrepta către următoarele victime. L-a urmărit cu maşina lui şi a încercat în tot acest timp să sune la linia de urgenţă a poliţiei. Niciunul dintre apelurile lui nu a fost preluat.

Tatăl tânărului a fost declarat mort, din greşeală

Ministrul federal de interne, Horst Seehofer a recunoscut familiei că „tehnologia v-a ucis fiul”. Dacă un poliţist ar fi preluat cazul şi tânărul nu l-ar mai fi urmărit pe criminal, incidentul ar fi putut fi evitat.

Niculescu păun, tatăl lui Vili, a fost trecut în dosarele anchetei ca victimă. Cu toate datele personale, Niculescu Păun a fost vreme de 7-8 luni el însuşi victima haosului care a urmat atentatului de la Hanau. Poliţia i-a făcut şi autopsia, a fost considerat mort în atentat.

Procuratura a refuzat să ofere mai multe informaţii la solicitarea DW, întrucât „ancheta este încă în desfăşurare.” În condiţiile în care, însă, criminalul s-a sinucis, este greu de crezut că se vor obţine informaţii noi şi că vor fi condamnaţi alţi vinovaţi.

Decorat Postum

Vili Păun a fost decorat postum cu Medalia pentru Curaj Civil de către premierul landului Hessa, Volker Bouffier. Niculescu Păun a spus că poate muri împăcat, ştiind că fiul său a procedat corect.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

asasinul asasinat
21.06.2021, 11:39:16

Respect atacatorului Tobias Rathjen care doar a curatat cateva pete din Germania! Germania apartine Germanilor! Spunem NU izlamului si non albilor!

-7 (11 voturi)
Ionel Marcu
21.06.2021, 12:13:44

Poliția germană NU A RĂSPUNS LA PATRU APELURI ??? Ia să fi făcut asta Poliția Română, uau, presa încă mai avea și acum un os de ros!

-3 (7 voturi)
Razvan.
21.06.2021, 15:34:11

Adevarul, chiar permiteti tuturor bolnavilor mintal sa posteze pe acest site?

Zev Zevescu
21.06.2021, 11:40:04

Deci, politia din Hessa urmarea cu atentia si ingrijorarea klausiana cand pustache murea. Dzeu sa-l odihneasca. La fel ca Klaus, Scheissenarii i-au dat o tinichea de medalie. S-a facut dreptate!

-2 (6 voturi)
florin.
21.06.2021, 14:59:22

Atac rasist ? Dar ce or fi avand si oamenii aia cu rasa in dicutie ? Peste tot numai rasisti ? Victimele isi vedeau de treaba si rasistii le-au facut felul din senin ? Am crezut ca doar noi suntem rasisti (si nu fata de toate rasele, doar una ne deranjeaza, oare de ce, ce fel de rasism selectiv mai e si asta ?), dar uite ca si altii au apucaturi similare...

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările