Violator cu repetiţie cu voie de la Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninel Mogoşeanu, principalul suspect în cazul jurnalistei violate marţea trecută în centrul Capitalei, a fost condamndat la 11 ani de închisoare pentru viol şi eliberat condiţionat în luna iulie pentru bună purtare.

Principalul suspect în cazul jurnalistei violate marţea trecută în centrul Capitalei a ajuns după gratii pentru 29 de zile. Bărbatul de 32 de ani a fost prins la fix o săptămână de la comiterea violului în condiţiile în care reprezentanţii Poliţiei Capitalei susţin că acesta se afla sub monitorizarea agenţilor Secţiei 5 pentru că în iulie fusese eliberat condiţionat din închisoare unde a ajuns tot după comiterea unui viol.

Ninel Mogoşeanu a fost condamnat în 2006 la 11 ani de închisoare pentru tâlhărie şi viol, fiind eliberat prin decizia instanţei din Găeşti la începutul lunii iulie pentru bună purtare. Asta în condiţiile în care în noiembrie 2005 bărbatul a acostat o studentă într-o staţie de autobuz, şi sub ameninţarea cu moartea a dus-o pe un teren viran unde a violat-o. Imediat după aceea i-a luat telefonul mobil şi banii pe care tânăra îi avea asupra sa.

„Petentul a participat la foarte multe programe educaţionale şi la un program social destinat persoanelor cu antecedente în toxicomanie, dovedind astfel interes pentru corectarea conduitei sale”, se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Găeşti prin care s-a dispus punerea în libertate a lui Mogoşeanu.

Specialiştii spun că nu este prima oară când un infractor periculos este eliberat din închisoare înainte de termen pentru bună purtare.

„Nu doresc nimănui răul, dar dacă soţul, tatăl, sora sau mama jurnalistei violate ar fi judecatorul sau membru al comisiei de liberare care au decis lăsarea în libertate a acestui descreierat, cum s-ar simţi? Câţi oameni trebuie să mai moară, câte femei sau copii trebuie să mai suporte ruşinea şi trauma violului, câte case sparte, câte tîlhării, furturi, ... de ,,mâna celor îndreptaţi şi liberaţi condiţionat“, până ca cei în drept să ia nişte măsuri pe cât de simple pe atât de eficiente? Eu m-am cam plictisit s-o tot spun şi mai ales să aştept...“, explică specialistul criminolog Dan Antonescu pe blogul său de pe adevarul.ro.

În plus, specialiştii în drept penal susţin că un condamnat eliberat condiţionat ar trebui să fie monitorizat de poliţie. În cazul de faţă, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au confirmat că Mogoşeanu era în „atenţia“ poliţiei. „Precizăm faptul că acesta era monitorizat, aflându-se în atenţia poliţiştilor Secţiei 5, întrucât fusese eliberat recent din penitenciarul  în care executa o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie“, arată un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Cu toate acestea, poliţiştilor le-au trebuit şapte  zile să-l prindă pe suspect, asta după ce iniţial au reţinut un alt bărbat care s-a dovedit a nu fi autorul violului. “În plus, violatorul a reuşit să recidiveze. Chiar sub «monitorizarea» poliţiei. Aşa ceva este inadmisibil”, susţin sursele citate.

Ninel Mogoşeanu a fost recunoscut ieri de jurnalista de 23 de ani pe care marţea trecută a acostat-o în centrul Bucureştiului, la intersecţia Calea Dorobanţilor cu Iancu de Hunedoara, a târât-o, sub ameninţarea cuţitului, aproape 3 kilometri până în apropierea Parcului Floreasca unde a violat-o.

„Din analiza circumstanţelor speţei, respectiv faptul că a obligat partea vătămată să se deplaseze împotriva voinţei acesteia, pe parcursul a circa 3 kilometri, o distanţă apreciabilă şi într-un spaţiu public intens circulat, sub ameninţarea exercitării de violenţe, folosindu-se de un cuţit, rezultă o periculozitate deosebită în ceea ce priveşte persoana inculpatului“, se arată în referatul prin care procurorii au cerut arestarea suspectului pentru 29 de zile.

CUM ÎL DESCRIU RUDELE PE MOGOŞEANU

După eliberarea din închisoare, Mogoşeanu s-a angajat la o firmă de pază, revenind însă la vechile „metehne“. Tatăl şi sora agresorului îşi găsesc cu greu cuvintele pentru fapta bărbatului, povestind că acasă era un băiat harnic şi săritor.

Tatăl său, un om la peste 60 de ani, dă îngrijorat din cap: „Ce să vă zic? Era un om pâinea lui Dumnezeu, cuminte, săritor. Acasă nu venea beat, nu făcea scandal. Stătea aici cu noi, mâncam toţi. Ce să zic acum? Ce să mai zic eu? Nu ne este uşor nici nouă, vă rog să ne înţelegeţi. Vă spun sincer, era cel mai cuminte şi harnic deţinut din închisoare. Toţi îl lăudau. Vă daţi seama că doar nu-l eliberau pentru bună purtare dacă nu era aşa. Ştiu că a şi lucrat acolo, un fel de poştaş pe care îl mai trimiteau cu corespondenţa celorlalţi deţinuţi. Vă daţi seama că nu ar fi făcut asta, dacă nu aveau bază pe el. Ce să mai zicem? Are el apucăturile astea...“, intervine în discuţie şi sora agresorului.

Dacă va fi găsit vinovat, Mogoşeanu riscă până la 15 ani de închisoare, la care însă se vor adăuga şi anii de care a scăpat la prima condamnare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite