Eveniment

articolul anterior articolul urmator

#violulecrimă – Psiholog: „Toleranţa faţă de violenţa sexuală şi gratificarea bărbăţiei abuzând de femeie sunt factori de risc în România anului 2015“

9
20 Jul 2015 11:29:45
Autor: Iulia Roşu, Sorin Ghica
Dan Antonescu, specialist criminolog alături de Mihai Copăceanu, psiholog, şi jurnalista Iulia Roşu au discutat la Adevărul LIVE despre campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui”
Dan Antonescu, specialist criminolog alături de Mihai Copăceanu, psiholog, şi jurnalista Iulia Roşu au discutat la Adevărul LIVE despre campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui”

În România anului 2015, „femeia e de vină” pentru viol, în timp ce violatorii sunt transformaţi de apropiaţii lor în „victime”, în „bieţi” tineri care au greşit şi care acum merită clemenţă. Criminologul Dan Antonescu, psiholoaga Aurora Liiceanu şi psihologul Mihai Copăceanu au discutat la Adevărul LIVE despre conduita celor 7 violatori din Vaslui, atitudinea comunităţii, dar şi despre cum ar putea tânăra să-şi refacă viaţa.

Dan Antonescu, specialist criminolog, Aurora Liiceanu, psiholog, şi Mihai Copăceanu, psiholog şi blogger adevarul.ro, au discutat la Adevărul Live, de la ora 13.00, împreună cu jurnalista Iulia Roşu şi Simona Voicu, corespondentă „Adevărul“ la Vaslui, despre cum s-a ajuns într-o astfel de situaţie. Cine sunt vinovaţii? Cum poate fi ajutată tânăra din Vaslui pentru a-şi reface viaţa? Cum putem evita stigmatul şi cum ar fi trebuit să funcţioneze justiţia în astfel de cazuri? 

Iată cele mai importante declaraţii ale specialiştilor: 

Mhai Copăceanu, psiholog: Există cel puţin cinci factori de risc pentru comunitatea în care s-a întâmplat violul:

- comunitate săracă, fără locuri de muncă, dar asta nu exclude faptul că şi bogaţii pot fi violatori;
- ineficienţa poliţiei şi a justiţiei – putem spune ca se fac „complici” la încurajarea violenţei sexuale; 
- toleranţa generală în comunitate faţă de violenţa sexuală, nu a fost doar toleranţă în cazul de faţă, ci chiar solidaritate;
- sancţiunile slabe pentru violatori este o altă componentă; 
- normele sociale care sprijină violenţa sexuală şi sprijină că bărbatul este superior femeii. Atât timp cât în România încă funcţionează gândul că bărbatul este superior femeii, că poate să facă ce doreşte cu ea, îşi gratifică masculinitatea şi bărbăţia abuzând de femeie, şi aici avem statistici urâte şi la trafic de persoane şi la violenţă domestică, lucrurile nu se vor schimba în România. 
 
Mă interesează foarte mult ce se va întâmpla pe termen lung cu această tânără. Una este consilierea psihologică imediat după tragedie, şi alta este cea pe termen lung, ce va face peste un an-doi-cinci. Sunt multe femei în România care nu au raportat un viol întâmplat în adolescenţa. 

Dan Antonescu: „Comunitatea poartă partea ei de vină, pentru că oamenii au trecut de partea violatorilor. Vorbim de lipsă de educaţie. Violatorii sunt din echipa de fotbal a satului. Din păcate, sportul nu le-a format şi caracterul. Sunt simpatizaţi de colectivitate. Pe de altă parte, vorbim de uşurinţa cu care este tratată violenţa sexuală asupra femeilor”.

Dan Antonescu: „Autorii nu trebuiau lăsaţi în libertate. Instanţa i-a trimis în arest la domiciliu şi, apoi, au fost puşi sub control judiciar. Procurorii n-au contestat decizia instanţei. Am convingerea că la finalul procesului judecătorii vor repara greşeala făcută”.

Mihai Copăceanu, psiholog: „Vaslui a fost mulţi ani pe locul întâi la infracţiuni sexuale. Avem cazuri chiar de femei însărcinate sau bătrâne violate. Sutn comunităţi sărace, fără locuri de muncă. Studiile arată că ineficienţa poliţiei şi a justiţiei încurajează aceste fapte. Sancţiunile mici pentru violatori este o altă componentă care dă convingerea onora că bărbatul este superior femeii. Sunt foarte multe cazuri de viol care nu au fost raportate. Victimelor le-a fost ruşine să reclame”.

Simona Voicu, corespondent „Adevărul”: „Este prematur să spunem dacă s-a schimbat ceva în comunitate. Reacţia publică i-a determinat pe trei dintre susţinătorii violatorilor să-şi blocheze conturile de Facebook unde au denigrat victima”. 

Dan Antonescu: „Pedepsele exemplare sunt descurajante pentru violatori. Pe de altă parte, eliberarea condiţionată să nu se mai acorde atât de uşor. A fost un caz în Argeş, la Topoloveni, un viol comis sub constrângerea cuţitului. Autorul a fost prins şi condamnat. A primit 7 ani de închisoare, dar a fost liberat condiţionat, după 5 ani, pentru bună purtare. Care a fost rezultatul acestei decizii nefaste? Ce a înţeles el din clemenţa comisiei de eliberare condiţionată? La două luni după ce a fost eliberat, autorul a mai comis un viol. De data aceasta a omorât victima, pentru a nu putea să depună mărturie împotriva lui. A tranşat victima şi a aruncat în Argeş segmentele de cadavru”.

Mihai Copăceanu: „Studiile despre violatori arată că în foarte multe cazuri victimele îi cunosc pe autori. În mintea bărbatului, un răspuns afirmativ al victimei de a urca în maşină echivalează cu dorinţa victimei de a întreţine relaţii sexuale. Timp de cinci ore, şapte bărbaţi au abuzat de o fată şi niciunul dintre ei nu a spus celorlalţi să se oprească. În zona Moldovei sunt foarte multe agresiuni sexuale nereclamate”.

Aurora Liiceanu, psiholog: „Comunitatea este de vină pentru că nu există coeziune în ceea ce priveşte normele şi valorile care trebuie respective. Este de condamnat reacţia de susţinere a violatorilor. Dacă părinţii lor sunt înstăriţi nu înseamnă că violatorii trebuie să fie susţinuţi de comunitate. pe lângă educaţie, este nevoie de o reacţie a autorităţilor locale. Ar trebui ca şcoala sau primăria să găsească o soluţie să reducă primitivismul şi barbaria. Nici Biserica nu s-a implicat în acest caz”.
 


„Adevărul“ demarează de luni campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri. În prezent, violatorii sunt liberi.

„M-a trântit în genunchi şi m-a obligat să-i facă sex oral. Apoi, cu forţa, am întreţinut relaţii sexuale normale şi anale, până mi-am pierdut cunoştinţa“. Aşa sună o parte din mărturia elevei de 18 ani din judeţul Vaslui care anul trecut în noiembrie a fost violată de şapte tineri, pe un câmp. Cei şapte sunt judecaţi în stare de libertate.

Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi pentru a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără. 

Un alt scop al campaniei este acela de a explica oamenilor care cred că violul este „o greşeală a tinereţii“ sau „sex surpriză“ că vorbim de fapt despre ceva care distruge vieţi.

Vă invităm să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte revoltătoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

L Lara
20.07.2015, 13:08:18

Cei mai multi ar spune ca s-a ajuns la acest caz dramatic din lipsa de educatie, familii cu un comportament dubios care isi pune amprenta si pe copii, mai tarziu adulti, saracie si un invatamant precar. Cu alte cuvinte o societate debusolata in care oamenii se inchina la chipuri de lut si cred ca daca fac pomeni bisericii si implicit preotilor) sunt credinciosi si superiori celorllati. Toate acestea sunt importante in mod sigur, dar ceea ce a fost si este determinant pentru a se ajunge intr-o asemenea situatie este calitatea slaba a justitiei, coruptia din aceasta bransa, ideea care s-a impamantenit in timp ca libertatea se poate cumpara, numai sa ai cu ce. Legile sunt prea permisive, magistratii, cei mai multi, sunt incompetenti si mai ales usor de corupt; vedem consecintele in acest caz vasluian. Nici macar in tarile dezvoltate, cu un nivel de trai ridicat, cu educatie corecta si oameni care cunosc valoarea muncii, societatea nu se bazeaza numai pe acesti factori. Sa ne gandim la Elvetia: stiti cat de aspre sunt legile? stiti care sunt pedepsele pentru orice infractiune, oricat ar fi ea de mica: aruncatul unei hartii pe strada sau parcarea aiurea a unei masini. Si stiti poate ca aceste pedepse, amenzi se aplica, nu negociezi cu magistratul si-i promiti ca a doua oara nu mai faci, sa te lase in pace, eventual ii propui o mica atentie. Nu trebuie sa ne acoperim ochii: omul, oricat de evoluat ar fi, are ceva primitiv in el. Daca stie ca poate sa-si faca de cap nepedepsit, isi va face. Ceea ce s-a intamplat in acest caz tragic din judetul Vaslui. Nu e primul, sigur nu e nici ultimul, dar daca s-a intamplat e si pentru ca oamenilor nu le e teama de consecintele actelor lor, nu asa cum ar trebui. S-a ajuns ca violul sa fie considerat un act aproape normal, doar atatia parinti isi violeaza copiii, fiii mamele si tot felul de alcoolici femei batrane si fara aparare. Cate pedepse exemplare s-au dat pana acum in asemenea situatii? Exemplare, pentru ca asta e necesar, altfel, daca se merge in continuare cu pedepse de cativa ani, plus o reducere pentru ca violatorul scrie eventual o carte in inchisoare in care isi povesteste performantele, nu se rezolva nimic. Deci asta trebuie societatii: o ustitie corecta, in care fiecare fapta sa fie pedepsita cum trebuie,pe masura gravitatii sale. Nu pot sa cred ca intr-o tara europeana, anul 2015, cei 7 violatori au putut fi considerati de niste (pseudo)-magistrati ca nereprezentand un pericol public! asta e justitie? Nu, asta nu e justitie, e bataie de joc, Asa cum bataie de joc reprezinta toate comentariile unor debili, comentarii citite in ultimele zile, si in care diveerse persoane reduse se mira naiv si condescendent ( deseori pe un ton superior) ca s-a ajuns la o justitie salbatica, facuta pe net, de oameni oarecare! Da, s-a ajuns aici pentru ca cei care trebuie sa faca dreptate, sau dorm de atata incompetenta sau se vand familiilor vinovatilor.

+7 (7 voturi)
SpAwN
20.07.2015, 13:35:34

Acest mesaj este pentru cei care se află acum în pușcării... Acești monștrii mai devreme sau mai târziu vor ajunge la pușcărie,iar acest lucru vă poate oferi șansa de a deveni eroi naționali.... Poate că asta e singură voastră șansă de a vă spăla păcatele cu adevărat față de societate. Oricine ai fi tu pușcăriașule,o partidă de sex surpriză cu unul din cei 7 violatori si o mediatizare a cazului te poate face să intri în istorie... La urma urmei ce pierzi? Oricum te afli acolo și în felul ăsta poate că după ce ieși se vor găsi câțiva oameni care să te privească cu simpatie pentru asta.. :)

+4 (4 voturi)
popescu costel
20.07.2015, 16:47:56

Nemtii au rezolvat problema ca un popor civilizat, au inlaturat cauza pentru care unii barbati violeaza---au infiintat bordeluri; acolo barbatii gasesc contra cost femeile care-i ajuta sa obtina placerea de care au nevoie, sa se detensioneze si sa se poata purta ca oameni normali. Ce ziceti, daca la nemti se poate, la noi de ce nu se poate. Un barbat satisfacut sexual va fi cu siguranta un barbat cu comportament normal, civilizat fata de femei. Dar pe noi nu ne lasa ipocrizia noastra si a parlamentarilor sa recunoastem nevoia infiintarii de bordeluri; si biserica. Ce ziceti doamnelor, domnilor despre acest punct de vedere?

+1 (1 vot)
Loreen Smith
20.07.2015, 19:28:52

ideea nu e rea,numai vezi tu curvele is pe bani si violul e pe gratis,si inca la romani mintea functioneaza tot prost...de ce nu se infiinteaza bordeluri si la noi?pai sa fim seriosi de la o curva sug bani mai multi,asa daca e bordel nu e rentabil,tara pulii

+1 (1 vot)
Archetypus
20.07.2015, 18:33:53

As propune sa nu ne lasam dominati de umori si sa fim rationali, am vazut multe articole pline de ura, indecente, insultatorare chiar, pe tema asta. Pana la urma ura naste ura, ideea e sa taiem acest cerc vicios. S-au spus multe, dar as adauga si eu un ''remember'' legat de taximetristul violat sub amenintarea cutitului de catre o femeie. A fost luat la misto de multe ori, in niciun caz sustinut, iar violatoarea a scapat cu 4 ani cu suspendare.. Deci, un barbat violat e intr-o situatie mai ingrata decat o femeie violata, orice ai zice. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/femeia-acuzata-in-2012-ca-a-violat-un-taximetrist-a-fost-condamnata-la-4-ani-de-inchisoare-cu-suspendare.html

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările