Vitiligo, boala care „fură“ culoarea pielii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitiligo, boala care «fură» culoarea pielii
Vitiligo, boala care «fură» culoarea pielii

Două procente din populația globului are vitiligo, o boală care se manifestă prin apariția unor pete de culoare albă la nivelul mâinilor, picioarelor, brațelor și feţei. În cazul persoanelor predispuse, poluanţii, expunerea la soare şi stresul pot juca un rol important în apariţia afecţiunii.

În prezent, nu se cunoaște cauza exactă a apariției acestor pete. Mulți doctori susţin însă că vitiligo apare în urma unui răspuns autoimun al organismului, mai exact, este o reacție a sistemului imunitar împotriva propriilor organe și țesuturi.

În cazul acestei boli, este vorba de celulele pigmentare, numite melanocite, pe care sistemul imunitar le percepe drept corpuri străine și le atacă.

Punctele albe, primul semn

În general, persoanele care au cazuri de vitiligo în familie ar trebui să evite stresul și expunerea excesivă la soare, deoarece sunt doi dintre factorii declanșatori ai bolii.

Nu există o anumită simptomatologie care să anunțe apariția ei, dar cel mai adesea se manifestă sub forma unor mici puncte de culoare albă pe piele. Acestea apar îndeosebi în acele părți ale corpului care sunt expuse în permanență razelor solare: mâini, picioare și față.

Afectarea tiroidei, o posibilă cauză

Diagnosticul de vitiligo se stabileşte în urma unor analize medicale. Scopul lor este de a depista unele probleme de sănătate care pot fi asociate cu vitiligo.

Astfel, se vor face teste de sânge pentru a se verifica nivelul hormonilor tiroidieni, deoarece, în multe cazuri, persoanele care au această afecţiune au probleme și cu tiroida.

image

În cazul pacienților la care vitiligo se localizează pe față, și îndeosebi sub ochi, se va examina şi uveea, o membrană vascularizată care hrănește ochiul.

Totodată, se mai poate realiza un test pentru depistarea anticorpilor, care ajută la stabilirea caracterului autoimun al bolii.

Petele pot fi estompate

Există şi cazuri în care petele dispar de la sine, însă sunt rare. De asemenea, există situații în care nu este necesară decât folosirea unor creme cosmetice colorante care să estompeze petele.

În cazurile mai grave însă, uniformizarea culorii pielii se face prin tratament, iar rezultatul depinde de numărul zonelor depigmentate de pe corp. Acesta se face cu ajutorul corticoterapiei, fotochimioterapiei sau prin fototerapia cu UVB.

image


Efecte nefaste asupra psihicului

În general, persoanele care suferă de vitiligo au tendinţa să se izoleze. Psihoterapeuții spun că acest lucru este normal în condițiile în care inesteticele pete sunt localizate la vedere.

Însă adolescenții au cel mai mult de suferit, deoarece sunt la vârsta la care pun foarte mult accentul pe aspectul fizic. În cazul în care tratamentul medical nu are efectul scontat, iar persoana afectată intră într-o stare depresivă, sunt indicate câteva şedinţe de psihoterapie.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca


medic primar dermatologie

Există mai multe metode prin care boala poate fi ţinută sub control. În primul rând,  se poate face psihoterapie, mai ales atunci când localizarea petelor pune în pericol socializarea cu cei din jur.

În al doilea rând, se pot utiliza creme colorante care camuflează petele (creme colorante rezistente la apă care au palete largi de culori, pentru a se adapta oricărei nuanţe de piele şi care se şterg numai cu demachiante speciale). În al treilea rând, se pot folosi autobronzante care, prin oxidare, rămân pe piele câteva zile.

În ceea ce priveşte medicamentele, mai ales corticoizii şi stimulatorii de melanogeneză, acestea nu au rolul de a împiedica apariţia petelor depigmentare, ci mai degrabă de a recolora, parţial, unele leziuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite