Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIVE LA FRANCE! Trebuie să fim solidari cu francezii!

69
14 Nov 2015 02:16:07
Marius Diaconescu

Franţa este zguduită din nou de atacuri teroriste soldate cu zeci de morţi, răniţi şi ostatici. Românii trebuie să fie solidari cu francezii pentru că Franţa a sprijinit poporul român în momentele cruciale ale istoriei sale moderne. Trebuie să fim solidari cu Franţa pentru că de la francezi am învăţat să luptăm pentru libertatea de expresie şi pentru egalitatea de şanse.

Naşterea României moderne se datorează în mare parte Franţei. Tinerii români care au studiat la Paris în anii 1840 şi-au însuşit ideile revoluţionare franceze despre libertate, egalitate şi fraternitate şi au fost motorul revoluţiei româneşti din 1848. Indiferent de caracterul efemer al revoluţiei, generaţia paşoptistă, sub influenţa Franţei, a reuşit la mijlocul secolului al XIX-lea să pună bazele noului stat românesc modern. Instituţiile României moderne sunt inspirate de modelul francez, atât în justiţie, cât şi în administraţie. Să nu uităm rolul Franţei în drumul către Unirea din 1859 şi recunoaşterea ei pe plan internaţional.

În cel mai important moment al istoriei românilor – Unirea din 1918 – Franţa a fost solidară cu România şi ne-a sprijinit făţiş în demersurile diplomatice pentru recunoaşterea noilor graniţe ale statului român. Recunoaşterea României Mari la Conferinţa de Pace de la Paris şi în tratatele internaţionale încheiate acolo cu Ungaria şi Austria a fost posibilă datorită solidarităţii Franţei cu cauza poporului român. Sunt multe alte exemple de solidaritate a Franţei faţă de români, adesea în momente cruciale ale istoriei noastre.

Franţa este simbolul luptei pentru egalitatea de şanse şi pentru libertatea de opinie. Începând cu Revoluţia franceză din 1789, discursul francez despre libertate, egalitate şi fraternitate a fost însuşit de toate popoarele care au luptat pentru independenţa ţării lor şi pentru modernizarea societăţii. Franţa a fost, este şi va rămâne un SIMBOL al libertăţii, egalităţii şi fraternităţii!

Nu sunt francofil şi nu imi sunt simpatici francezii. Însă nu pot rămâne indiferent faţă de atacul terorist care subminează simbolul Europei moderne. Îi invit pe cititori să îşi manifeste solidaritatea faţă de francezi. Nu contează cât, nu contează cum, dar contează să ne arătăm solidaritatea în spaţiul virtual. Poate chiar şi în stradă ar fi binevenită o manifestaţie de solidaritate cu francezii! Nu trebuie să aşteptăm să iasă primii nemţii sau englezii să îşi arate simpatia faţă de francezi. Este în primul rând o solidaritate faţă de simbolul libertăţii şi egalităţii.

VIVE LA FRANCE !

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Alfa Omega
14.11.2015, 02:21:40

Da ,da stim je suis ...si intre timp Franta ne obliga alaturi de Germania sa ii primim ! Polonia ,Ungaria ,Cehia si Slovacia nu a primit nici unu si bine au facut !

+8 (16 voturi)
catalin toader
14.11.2015, 05:18:51

@ Zamolxe. Aveti dreptate, numai ca de data asta nu-i vorba de nici de vreun Hollande, nici de Sarkozy sau de vreun alt pigmeu politic din cei care au guvernat-o in ultimul timp. Este vorba de oameni dintr-o natiune mare; natiune careia noi ii datoram multe. Asa cum toata lumea a fost alaturi de noi acum doua saptamani, exact asa trebuie sa raspundem noi acum, Trebuie sa dam ajutorul de care au nevoie francezii, in primul rand e nevoie de solidaritate. De cand a inceput criza migrantilor am asteptat cu inima stransa acest miment. Tragedia din Franta complica extraordinar lucrurile; ei bine, acum e momentul sa lase si politicienii Europeni ipocrizia deoparte.

+16 (16 voturi)
vasile gigi
14.11.2015, 03:13:13

Solidari cu francezii suntem, dar solidari cu cei care-i conduc, mai greu..

+9 (9 voturi)
Herut Iona
14.11.2015, 06:24:24

Iar începem cu miloaga. Iar vom vedea la tv scene cu încetinitorul, pe un fundal de muzică romantică de înmuiat sufletul; iar vom auzi imami binecunoscuți care vor înfiera acest atac - la mișto - barbar; iar vom comenta cu ură patriotică împotriva islamului și a arabilor; iar vom adresa condoleanțe celor aflați în suferință deși nu avem în nici în clin nici în mânecă cu aceste evenimente; iar vom asista la talk-showri interminabile unde ne vom vărsa ficații împotriva politicienilor iresponsabili; iar vom uita de penalii noștri, și, pe fundalul evenimentelor din Paris, jigodiile penale vor fi salvate de judecători șpăgari; iar ne vom solidariza - la mișto - cu bravul popor francez; iar vom aduce în discuție coranul și legile lui absurde; iar le vom cerși americanilor să intervină că numai ei mai sunt salvarea lumii; iarăși francezii vor face niște raiduri aviatice în zonă aruncând aiurea niște bombe foarte costisitoare cu care vor omorâ niște gîndaci, șerpi și scorpioni; iar se va uni NATO-ul într-o ședință de urgență; și iar va veni Comitetul de securitate al ONU-lui să ia, cică, măsuri împotriva terorismului; iar va veni Obama cu lacrimile-n gât, la mișto bineânțeles, să deplângă aceste atrocități ale teroriștilor islamici; iar, iar și iar și iar vom asista la același circ. Și între timp bestiile astea de islamști de la ISIS își fac alte planuri cum să le-o dea la cap Europei occidentale unde umblă câinii cu covrigi în coadă. E? Uite-așa ne trebuie dacă nu i-am omorât din fașă. Am crezut că e doar o glumă cu ISIS-ul ăsta, până când au umplut youtube-ul cu decapitări și cu execuții în masă. Acum plângem și punem luânări la zidurile ambasadelor franceze. Atacurile astea teroriste vor deveni, în curând, niște evenimente curente, ne vom obișnui și cu ele, așa cum ne-am obișnuit cu boala vacilor nebune sau cu gripa aviară. Domnule, până nu ne-om duce, noi, țările astea civilizate și nu vom curăța toata mizeria aia islamică, dar nu așaaaaa, ci fără milă, nu vor reveni lucrurile la normal, și bestiile astea își vor face în continuare de cap. Uite, imeidat, ar trebui ca SUA, China, India, franța, Anglia, Rusia, să pornească imediat un atac armat concentrat și să-i spulbere pe jigodiile alea și să-i aducă în fața justiției sau să-i omoare la fața locului, ce mama naibii, că tehnică avem, vorba aia, știm și ce temperatură au jigodiile alea. De ce nu o folosim ?

+5 (9 voturi)
Remus Octavian Mocanu
14.11.2015, 06:57:54

Bof, sa încarnezi simbolul egalitatii, ca si sa vorbesti despre egalitate, pare mai usor decat sa aplici principiile astea inalte: unul din motivele ptr. care imigrantii magrebini din Franta sunt susceptibili la propaganda islamista este tratamentul discriminatoriu la care sunt supusi in societatea franceza. La fel, politica externa franceza numai egalitara si justa nu mai poate fi numita dupa ce s-a facut responsabila, prin atzâtzare ĺa razboi civil si rebeliune, de colosala tragedie umanitara din Siria. Ca ne place sau nu, atunci cand guvernele occidentale bombardeaza in Siria, Iraq sau Afghanistan, in mod inevitabil produc victime si plaseaza natziunile pe care le conduc in stare de razboi cu internationala islamista. Si ca in orice razboi, exista victime civile de-o parte si cealalta. Ieri a fost randul francezilor sa plateasca pretul militarismului guvernului "socialist". Saptamani la rand islamistii, si familiile lor de pe coclaurii hinterlandului siro-iraqian au incasat-o si ei atunci cand avioanele care decoleaza de pe ChDG le toarna bombe in cap. Dupa zeci si zeci de ani de interventionism intotdeauna miop si pompieristic in Orientul apropiat, Occidentul a reusit performanta de a crea peste tot situatii catastrofa fara solutie favorabila. In deceniile care urmeaza, pe masura ce refluxul inexorabil va continua statele vestice vor fi vizitate in mod repetat de efectele catastrofelor cu care in trecut i-a procopsit pe orientali. In toata afacerea asta românii si esticii in general sunt un pic ca fraierul care a alergat sa prinda tramvaiul care tocmai urmeaza sa deraieze si pravale in santz. Faptul cel mai trist e ca in acest moment non-interventionismul nu mai este o optiune: dupa ce Vestul a încuraja, a sprijinit zi s-a sprijinit peste tot in Orient si in lume pe franjele cele mai reactionare, traditionaliste si primitive de populatie, acest curent de renastere a bigotismului a devenit irepresibil si necontrolabil. Îl putem vedea peste tot, din Afghanistan sau Iraq si Libia pana in Rusia si Romania. Dupa ce ai pus garand-ul si mk-ul in mana unor primitivi carora le spui ca sunt magnifici, e greu sa mai bagi aljin-ul inapoi in sticla.

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările