Vom avea proceduri mai simple pentru înmatricularea maşinilor în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile necesare pentru înmatricularea unui autoturism vior fi simplificate
Procedurile necesare pentru înmatricularea unui autoturism vior fi simplificate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis un act normativ care va permite ca, în două săptămâni, majoritatea procedurilor necesare pentru înmatricularea unui autoturism să se poată efectua electronic. Mai mult, toţi dealerii de autoturisme, inclusiv producătorii, vor putea înmatricula direct autovehiculele noilor proprietari printr-un simplu document.

Şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Florin Catană, a declarat că se doreşte ca în viitor operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizată electronic. „Oferirea posibilităţii unei societăţi comerciale, care vinde autoturisme noi, de a face operaţiunea de înmatriculare pentru cetăţean nu este decât un beneficiu clar la adresa acestuia, nemaifiind nevoie ca el să vină la sediul serviciului public pentru înmatricularea vehiculului. Inclusiv pe această zonă, se dezvoltă un program informatic care va fi pus la dispoziţia societăţilor comerciale din domeniu, venind în sprijinul acestora, astfel încât într-o perioadă viitoare, nu foarte îndepărtată, transmiterea documentelor şi operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizate în proporţie de 80-90% electronic”, a declarat şeful DRPCIV.

De asemenea, Florin Catană a precizat că, prin noul act normativ, se elimină o serie de documente care sunt cerute pentru diferite operaţiuni, cum ar fi fişa de înmatriculare. În plus, va exista posibilitatea pentru furnizarea unor servicii exclusiv online - păstrarea unui număr de înmatriculare - astfel încât să nu mai fie nevoie de deplasarea cetăţenilor la serviciile publice comunitare, putând fi accesate de la domiciliu prin utilizarea internetului.

Eliminarea cozilor de la serviciile de înmatriculări

Ministrul Marcel Vela susţine că măsura vrea, printre altele, să elimine unele riscuri care apar, în această perioadă, la cozile de la serviciile de înmatriculări auto. „Înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient, mai simplu, astfel încât cetăţenii să nu mai fie puşi în situaţia în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în această perioadă delicată din punct de vedere sanitar. Prin acest ordin, toţi dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători - Dacia, Renault şi Ford - vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul“, a anunţat Marcel Vela. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite