UPDATE Avionul cu românii din Africa de Sud a aterizat la Baza 90. Armata, solicitată să preia aeronava care i-a adus în ţară pe cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photo via news.ro
Inquam Photo via news.ro

Avionul care aduce în ţară cei 46 de români blocaţi în Africa de Sud a aterizat la Baza 90, nu la Aeroportul Henri Coandă, aşa cum se anunţase iniţial. Măsura a fost luată din cauza riscului de infectare, pe fondul temerilor cauzate de Omicron, noua variantă de coronavirus.

UPDATE 16:42 Aeronava TAROM care are la bord românii repatriaţi din Africa de Sud a aterizat la Bucureşti, la Baza militară 90 la ora 16:15.

 Avionul a adus în ţară 46 de români şi 24 de străini blocaţi în suidul Africii, după ce Uniunea Europeană a izolat statele unde a fost detectată noua variantă de coronavirus Omicron.

Armata a fost solicitată de Guvern pentru a prelua aeronava, deoarece s-a apreciat că era un risc prea mare ca pasagerii să fie trecuţi prin terminalul Sosiri de pe Henri Coandă, desi acolo fusese creat iniţial un culoar special.

Sportivii de la Baia Mare vor fi preluaţi de un avion mic TAROM, care îi va duce la destinaţie.

Celelalte persoane vor merge cu autobuze spre o zonă de triaj, unde vor fi testaţi de chipe DSP. Timp de 14 zile, aceştia vor sta în carantină.

UPDATE Dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti a precizat pentru News.ro procedura care va fi aplicată în cazul românilor care vor ateriza marţi la Baza 90, din Africa de Sud. Toţi vor fi testaţi pentru COVID-19 chiar dacă nu au semne de boală şi chiar dacă au mai fost testaţi la îmbarcare.

„Avem două situaţii. Pe de o parte, dacă vorbim de sportivi, aceştia nu vor coboirî din avion şi vor fi direcţionaţi spre Baia Mare, vor fi testaţi acolo, iar în situaţia a doua avem pasageri care vor coborî din avion, o parte dintre ei bineînţeles că vor intra în ţara noastră, iar o altă parte îşi vor continua drumul în ţările lor. Absolut toţi care vor coborî din avion vor fi testaţi de către noi pe aeroport, bineînţeles că ei vor intra printr-un culoar special, cei care doresc să meargă după această testare vor rămâne în ţară în locurile pe care ni le vor preciza pentru carantină, se va face acest lucru pentru fiecare în parte, cine nu are această posibilitate, pentru a realiza o carantină corespunzătoare în locaţia pe care o are, putem să susţinem partea aceasta prin carantină instituţionalizată. 

Noi suntem acolo în aeroport, această testare o vom realiza cu SABIF-ul, cu bunăvoinţa doamnei dr. Alis Grasu care va susţine şi de data aceasta partea de testare, pentru că noi realizăm toate testările prin SABIF”, afirmă Oana Niculescu.

   

Zborul special organizat la iniţiativa Guvernului României pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor şi formalităţilor necesare

„Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez – aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România)”, transmite MAE.

MAE informează că alţi 7 cetăţeni români care se află în Cape Town nu au reuşit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au făcut la timp testele PCR necesare. 

Reprezentanţii Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceştia şi vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluţii de transport către România.

Pentru realizarea listei de pasageri şi îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, a menţinut legătura permanent cu cetăţenii români, informându-i constant despre etapele operaţiunii de repatriere şi a menţinut contactul cu autorităţile sud-africane pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

De asemenea,  misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegaţia UE în Africa de Sud şi cu reprezentanţele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud şi a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini transportul spre Europa şi pentru alţi cetăţeni europeni blocaţi temporar, la rândul lor, în această ţară, preluând şi procesând solicitările acestora.

Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziţia cetăţenilor români alimente de bază şi apă şi pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalităţile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.

MAE mulţumeşte Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menţionate anterior.

„Prin participarea activă, alături de celelalte autorităţi române competente, la organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanţilor Ambasadei României la Pretoria, MAE şi-a realizat concret, în acest caz specific, funcţia de asigurare a asistenţei şi protecţiei consulare a cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii deosebite”, precizează ministerul într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite