STENOGRAME Cum se negocia şpaga la frontiera Giurgiu pentru traficul de maşini înmatriculate provizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei zece poliţişti sunt acuzaţi de luare de mită FOTO Shutterstock
Cei zece poliţişti sunt acuzaţi de luare de mită FOTO Shutterstock

Zece angajaţi ai Poliţiei de Frontieră din Giurgiu au fost reţinuţi fiind urmăriţi penal pentru luare de mită. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi primit mită pentru a permite ieşirea din ţară a unor maşini înmatriculate provizoriu în România.

Amploarea activităţilor ilegale desfăşurate în vama Giurgiu-Ruse era atât de mare încât era cunoscută toţi cei implicaţi în intermedierea înmatriculării de autoturisme în Bulgaria. Asta arată procurorii Parchetului General în referatul prin care cer arestarea preventivă a celor 10 poliţişti

Astfel, anchetatorii redau în document mai multe convorbiri telefonice purtate de intermediari. 

Marian: Vă salut, domnul Nicu. Nu am voie cu numerele provizorii.

Nicu: Ştiu, daţi-le ceva şi vă lasă. Uite, aici sunt deja ... douăzeci, dumneatale cum...

Marian: Cum?

Nicu: Ştiu că nu aveţi voie, daţi-le ceva la oamenii ăia că normal că... toată lumea trece!

Marian: Aşa, şi, cât trebuie să dau? 

Nicu: Eu ştiu, 50 - 60 lei. 

Marian: Îh?

Nicu: Eu ştiu, daţi-le ceva acolo! Vă spune ei!

Marian: Aha! Un milion e bine? 

Nicu: E bine, e bine. 

Marian: Bine.

De asemena, dintr-o altă convorbire reiese că preţul pentru a trece frontira cu o maşină, cu numere provizorii, se învârtea în jurul sumei de 100 de lei.

Domn: Bună dimineaţa. Am ajuns în vamă, la bulgari. 

Nicolae: Şi aţi trecut?

Domn: Nu. Nu ştiu dacă pot să încerc.

Nicolae: De ce?

Domn: Nu ştiu cum să procedez. Adică, nu am văzut nicio maşină cu numere roşii pe aici care să treacă.

Nicolae: Încearcă că nu are ce să-ţi facă. Eventual, nu te lasă, te întorci înapoi, te dai în spate 20 de metri, dar nu treci înapoi podul. Mă suni. 

Domn: Poftim?

Nicolae: Încearcă, că dacă el nu vrea să te lase, nu te lasă. Dar nu are ce să-ţi facă altceva.

Domn Bine, domne. Hai că încerc. Cât ar trebui să-i dau?

Nicolae: Bagă acolo 50, o sută de lei.

Domn: O să încerc.

Nicolae: Bine.

Domn: Sănătate.

Parchetul General a anunţat marţi că Valentin Ionescu, Dan Gerard Soare, Marius Rada, Ion-Ginel Popescu, Marius Petrescu, Cătălin Mocanu, Mădălin Vicenţiu Matei, Virgil Florescu, Dorel Ciobanu şi Costin Niţu, toţi angajaţi ai poliţiei de frontieră în punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse, au fost reţinuţi pentru luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse, în perioada 2011 – 2014, poliţiştii de frontieră ar fi cerut şi primit sume de bani, cuprinse între 20 de euro şi 100 de lei pentru ca în schimbul acestor sume, să efectueze un act contrar atribuţiilor de serviciu. 

Concret, în schimbul banilor, aceştia le permiteau ilegal unor persoane tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu. Anchetatorii precizează că sumele de bani pe care le primeau poliţiştii erau introduse, la vedere, în folia de plastic în care se aflau documentele maşinii.

„Pentru identificarea persoanelor implicate în activitatea infracţională, în cauză a fost autorizată folosirea unor investigatori sub acoperire, fiind emise, de asemenea, de către instanţa de judecată autorizaţii privind înregistrarea audio-video în mediul ambiental a convorbirilor purtate de oricare dintre investigatori, cu ocazia întâlnirilor pe care urmau să le aibă cu orice angajaţi ai poliţiei de frontieră din punctual de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse sau cu persoane interpuse”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul General.

În cursul zilei de marţi, cei zece poliţişti vor fi duşi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite