Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Zeci de copii români, exploataţi în Spania: tâlhăreau bătrânii care scoteau bani de la bancomate

4
22 Oct 2021 09:02:36
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Captura Video abc.es
Foto Captura Video abc.es

Zeci de copii români erau obligaţi de adulţi, uneori chiar de părinţi, să fure şi să-i tâlhărească în special pe bătrânii care scoteau bani de la bancomate, în Spania. 200 de persoane ar fi căzut victime, în ultimele luni, ale acestei reţele care opera prin intermediul minorilor.

Reţeaua era condusă de români şi acţiona în oraşe turistice precum Barcelona, Toledo, Valencia, Sevilla ori Ciudad Real. Pentru a nu fi descoperiţi, membrii reţelei schimbau adesea locurile în care acţionau şi „roteau” minorii trimişi la furat, pentru a nu fi recunoscuţi.

Investigatiţa a început în decembrie 2020 când agenţii au observat că în Madrid sunt înregistrate tot mai multe plângeri legate de jafuri de la bancomate. Poliţiştii au constatat că faptele aveau un tipar comun, persoanele în vârstă, ceea ce i-a făcut să creadă că ar putea fi vorba despre aceiaşi autori. 

Cum acţiona reţeaua care abuza de minori

Din cercetări a reieşit că ar fi existat peste 20 de adulţi, din cel puţin 5 familii sau clanuri, înrudiţi între ei, poziţionaţi ierarhic, care ar fi exploatat mai mult 30 de minori, de vârste diferite, instruiţi special pentru comiterea faptelor.

Copiii nu aveau parte de educaţie şi timpul îl petreceau furând pentru părinţi. Ei erau transportaţi de adulţi în anumite zone şi erau supravegheaţi de aceştia. Unoeri, erau bătuţi şi intimidaţi pentru a comite respectivele infracţiuni.

Tinerii petreceau mai mult de 12 ore pe străzi şi de multe ori ajungeau la secţiile de poliţie sau centre pentru minori. În unele cazuri de tâlhărie, minorii au folosit forţa fizică, în altele, le atrageau atenţia victimelor şi le hărţuiau, timp în care alţi minori comiteau furtul.

Poliţiştii au descoperit pe reţelele sociale videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează şi chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar în altele, aceştia ar fi afişat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor, potrivit imaginilor difuzate de abc.es, scrie Digi24.

37 de copii români au ajuns  într-un centru de asistenţă din Madrid, iar cei care îi obligau să fure au fost arestaţi, informează Poliţia Română, care a colaborat în acest dosar cu autorităţile spaniole.

În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani, precizează Poliţia Română.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
22.10.2021, 10:22:05

E similar cu fenomenul „pirañas din America Latină: bande de copii atacă câte un om, mai ales în vârstă și îl lasă fără bunurile aflate asupra lui. Uite că apare și în Spania!

+7 (7 voturi)
Claudius serban
22.10.2021, 10:43:18

Puradei. Nimic altceva decat cea mai iubita etnie, Cea care ne face mandri in toata Iuropa! Sa le dam drepturi, alocatii, locuri speciale. Eventual locurile din fata din autobuz sa fe rezervate pentru miriobolantii astia bronzati. In avion la fel! Sa se numeasca dreptul pentru sacosa de rafie la bagaj de mana!

-6 (8 voturi)
australis
22.10.2021, 11:33:52

cocalarus, specie unica in lume, neconfundabila

-6 (8 voturi)
Alyssa Case
22.10.2021, 11:57:20

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+7 (7 voturi)
Modifică Setările