Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Zeci de dosare privind achiziţiile din pandemie, instrumentate de DNA. Bologa: Unul dintre obiectivele noastre e combaterea corupţiei din sănătate

1
9 Dec 2021 11:47:32
Autor: Eugen Cişmaşu
Foto: News.ro
Foto: News.ro

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, anunţă că instituţia pe care o conduce are în instrumentare 88 de dosare privind achiziţiile din pandemie, menţionând că unul dintre obiectivele procurorilor este combaterea corupţiei din domeniul sănătăţii.

”În perioade de criză corupţia prosperă şi situaţia asta de pandemie este o situaţie de criză nu numai pentru România, ci pentru toate statele lumii”, a declarat şeful DNA, Crin Bologa, pentru Radio România Actualităţi, cu referire la situaţia dosarelor de corupţie deschise în cazuri ce au avut legătură cu sitiaţia situaţia epidemiologică naţională din ultimii doi ani.

 ”În aceste circumstanţe, sigur că noi avem foarte multe dosare sau relativ multe dosare în lucru în ceea ce priveşte achiziţiile din pandemie, corupţia din pandemie. Am avut înregistrate în cursul anului 2020 şi 2021 peste 160 de dosare în legătură cu situaţia epidemiologică. În prezent avem în lucru un număr de 88 de dosare, iar un număr de 60 de persoane sunt puse sub acuzare, au calitatea de suspecţi şi inculpaţi. De asemenea, un număr de opt dosare au fost trimise în judecată cu un număr de 21 de inculpaţi, tot pentru fapte în legătură cu situaţia pandemică”, a precizat magistratul.

Bologa susţine că, în prezent, pe rolul DNA sunt în jur de 3.000 de cauze în care sunt implicate persoane din toate categoriile sociale şi din toate mediile de activitate.

"Desigur că unul dintre obiectivele noastre este să combatem corupţia din mediul sănătăţii, pentru că sunt foarte mulţi bani investiţi şi este pericolul ca aceşti bani publici să fie deturnaţi în alte scopuri decât scopurile pentru care au fost alocaţi. În Direcţia Naţională Anticorupţie există şi alte dosare, în care sunt cercetate persoane cu diferite funcţii în domeniul sănătăţii”, a completat Bologa.

Şeful DNA menţioneză că o rată a achitărilor va exista la finalul anului şi pune acest gen de decizii pe seama unor hotărâri ale Curţii Constituţionale.

 ”Ca şi în  ultimii ani, achitările sunt numeroase, din punctul meu de vedere, dar majoritatea cauzele acestor achitări sunt deciziile Curţii Constituţionale. Cele două decizii, mai ales care se referă la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, la dezincriminarea totală a tentativelor la abuz în  serviciu şi cele care se referă la folosirea interceptărilor efectuate de parchete cu ajutorul tehnic al serviciilor de informaţii”, a precizat Crin Bologa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iulian Arion
9.12.2021, 16:16:31

Hai cu primul in instanta si cereti aplicarea directivei CE 42/2014 privind confiscarea averilor ilicite, inclusiv a donatiilor si a plaamentelor externe. Inculpatul sa semneze cu titlu executoriu ca orice depaseste 10 000 euro si nu este in declaratia de avere, doneaza statului. Concentrati-va pe rezultate in instanta. Aveti idee cine elimina probele din dosare de mare coruptie, astfel incat ICCJ decide ca fapta nu exista? Procurorul sau judecatorul? Care i-a spaga? Sau e de la caz la caz?

-23 (23 voturi)
Modifică Setările