Zeci de grupuri civice cer demisia lui Carmen Dan după reţinerea protestatarilor de la Topoloveni de către jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

41 de grupuri şi asociaţii civice cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma incidentului de vineri de la Topoloveni, când mai mulţi protestatari paşnici au fost reţinuţi de jandarmi. Grupurile civice cataloghează reacţia forţelor de ordine drept „abuzivă, de intimidare“.

„Asociaţiile şi mişcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare şi de forţă a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câţiva protestatari paşnici şi un corespondent al Rezistenţa TV au fost înconjuraţi de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secţia de poliţie. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfăşura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancţionare ce nu presupunea conducerea la secţia de poliţie, deoarece nu exista vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea", scrie într-un comunicat de presă preluat de Mediafax.

Reprezentanţii asociaţiilor civice acuză Jandarmeria de încălcarea articolul 30 din Constituţie, referitor la libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public.

„Prin îndepărtarea protestatarilor paşnici a fost practicată cenzura şi a fost îngrădită libertatea presei. Protestăm faţă de acţiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială şi autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a ameninţat cu dosare penale participanţii la manifestaţiile de stradă desfăşurate la Iaşi şi Galaţi. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a ”împiedica desfăşurarea de activităţi de campanie ale simpatizanţilor PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze ameninţări la adresa unor cetăţeni doar pentru că aceştia protestează împotriva unui partid, fie el şi de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, ţară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetăţenilor", potrivit comunicatului amintit.

Grupurile civice solicită demisia ministrului Afacerilor Interne. „Cerem ministrului de interne să îşi depună demisia în semn de respect faţă de statul de drept şi respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiţi din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură şi că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliţie politică. Jandarmeria este o instituţie plătită din bani publici. Confuzia creată cu această ocazie, din care reiese că Jandarmeria este o instituţie care asigură paza şi ordinea la evenimente cu caracter privat al unor persoane care deţin vremelnic funcţii publice, este nocivă", mai scrie în comunicat.

Grupurile civice semnatare sunt: #activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Alba Iulia Civică, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Platforma România 100, Braşovul Civic, Canada Save Roşia, Corupţia ucide, Cuza Vrea Dreptate Iaşi, Diaspora Franţa Solidară cu România, Diaspora Milano, Eu Ro Aleg, Geeks for Democracy, Grupul Civic Cetăţean Implicat, Grupul Civic Madrid, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Mişcarea Civică Diaspora Belgia, Oradea Civică, Procivic Baia Mare, Rădăuţiul Civic, Reset, Rezist Bilbao, Rezist Budapesta, Rezist Constanţa, Rezist Dublin, Rezist Galaţi, Rezist Iaşi, Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România, Rezist - Londra Protestatari Pro Democraţie, Rezist Lyon, Rezist Marseille, Rezist Milano, #RezistWMW, Rezist Zürich, #REZISTENŢA, #Rezistenta din Diaspora, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Iaşi, VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie şi Umbrela Anticorupţie Cluj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite