Zeci de morţi şi niciun vinovat: Stadiul anchetelor demarate după incendiile de la spitalele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Constanta

Incendiul de la Spitalul din Constanţa este al treilea înregistrat la o unitate medicală de la începutul pandemiei de COVID-19 până în prezent. După ce zeci de persoane au murit la Piatra Neamţ şi Matei Balş, autorităţile au demarat anchete şi controale, care însă nu au prevenit următoarea tragedie. Adevărul vă prezintă stadiul dosarelor deschise după incendiile de la unităţile medicale.

Incendiul de la Piatra Neamţ, cauzat de o lumânare-surse

Pe 14 noiembrie 2020, Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, unde erau internaţi bolnavi de COVID-19, era cuprinsă de flăcări. 10 persoane au murit în acea zi, iar alte 5 ulterior. Medicul Cătălin Denciu a încercat să îşi salveze pacienţii, însă a fost şi el rănit grav, fiind tratat în străinătate.

Procurorii au deschis la acel moment o anchetă penală, însă a avansat cu dificultate, expertiza demarată în acest caz fiind de durată. Procedura a fost finalizată recent, iar ipoteza pe care merg procurorii este că focul a izbucnit de la o candelă aprinsă, spun surse judiciare. Pentru realizarea expertizei au fost necesare mai multe experimente.

Personalul medical ar fi negat existenţa acesteia, însă lumânarea a fost găsită în urma cercetării la faţa locului, menţionează sursele citate. Următorul pas este începerea urmăririi penale pe numele persoanelor considerate a fi responsabile.

După incendiu, Ministerul Sănătăţii a demarat controale la secţiile ATI ale spitalelor din toată ţara. Ulterior, în ianuarie 2021, la cererea procurorilor, Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la unitatea medicală.

Incendiu la Matei Balş. Procurorii aşteaptă rezultatul expertizei

Doar câteva luni au trecut până la următoarea tragedie. Pe 29 ianuarie, un alt incendiu izbucnea la Institutul Matei Balş, unde erau internaţi tot bolnavi de COVID-19. Patru persoane au murit pe loc, iar 53 de pacienţi au fost transferaţi la alte spitale. Numărul deceselor a ajuns, ulterior, la 20. Nici în acest caz nu a fost găsit vreun vinovat până acum. Procurorii încă aşteaptă rezultatele necropsiilor şi ale expertizei.

La acel moment, proaspăt numit premier, Florin Cîţu atrăgea atenţia asupra lipsei investiţiilor în spitale.

Metehnele sistemului de sănătate din România şi-au făcut prezenţa şi astăzi, deşi au fost alocate resurse importante acestui sector. Doar anul trecut au fost alocate 65 de miliarde de lei, adică 6,1 % din PIB, doar o foarte mică parte din aceşti bani au fost alocaţi investiţiilor.

Este momentul pentru toată lumea să începem să înţelegem că nu putem să mergem aşa mai departe. Nu putem să cheltuim 90 %, 95 % din resurse, doar pe salarii şi sporuri. Este nevoie să alocăm din ce în ce mai multe resurse pentru investiţii, pentru a evita astfel de tragedii pe viitor”, spunea, la acel moment, premierul.

Ulterior, Corpul de control al premierului a demarat verificări, iar în luna martie Florin Cîţu anunţa că va sesiza DNA.

"A funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, fără dispozitive de alarmare optice şi acustice. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Sunt mai multe lucruri sesizate. (..) O sesizare se face către DNA şi este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, spunea atunci premierul.

Incendiul de la Constanţa ar fi izbucnit de la o priză - surse

Vineri, 1 octombrie, 7 pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa au murit în urma unui incediu la Secţia Terapie Intensivă. Iniţial, autorităţile au anunţat 9 morţi, însă au revenit ulterior.

Procurorii din Constanţa au deschis o anchetă, una din ipotezele pe care le au privind cauza incendiului fiind o priză defectă, potrivit informaţiilor Adevărul. La acest moment, mai multe verificări sunt în desfăşurare. 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite