Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Zi „cu roşu“ în calendar pentru ÎPS Teodosie. Înalta Curte urmează să dea decizia definitivă în dosarul „Nazarcea“

6
14 Feb 2020 06:03:20
Autor: Ionuţ Mureşan
IPS Teodosie Petrescu Imagine: Ionuţ Mureşan
IPS Teodosie Petrescu Imagine: Ionuţ Mureşan

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, află astăzi soluţia definitivă în dosarul în care DNA îl acuză că ar fi obţinut ilegal fonduri europene. Curtea de Apel Constanţa l-a achitat anul trecut pe IPS Teodosie, dar decizia definitivă va fi luată de Înalta Curte.

 
Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Teodosie, a fost achitat la fond, pe data de 6 iunie 2019, alături de alţi cinci inculpaţi în dosarul în care au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi obţinut pe nedrept de la APIA fonduri europene de aproape 1,4 milioane de lei pentru Ferma Nazarcea, folosindu-se de declaraţii false. 
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, fiind contestată de înaltul prelat la Curtea supremă.
 
În data de 6 iunie 2019, un judecător de la Curtea de Apel Constanţa i-a achitat pe toţi cei trimişi în judecată acum doi ani: Teodosie Petrescu, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan şi Stere Beca. În esenţă, cei şase au fost acuzaţi că ar fi declarat în fals că pe terenurile Fermei Nazarcea sunt cultivate soiuri de viţă nobilă, pentru a obţine fonduri europene.
 
ÎPS Teodosie declara, atunci, că întreg dosarul s-a bazat pe un denunţ fals, pe susţineri fără temei.
 
„Rechizitoriul nu se acoperea cu faptele nicidecum. Faptele erau inexistente şi ne incrimina rechizitoriul pe ceva ce nu exista. Tot timpul s-a suţinut şi s-a filmat un teren lăturat, care nu a fost pus pentru fondurile APIA. Atâta minciună şi atâta tevatură de ani de zile...S-au cheltuit timp, bani, absolut degeaba”, spunea, atunci, ÎPS Teodosie.
 
Arhiepiscopul Tomisului este judecat în apel pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.
 
În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 de hectare), situate în zona denumită „Ferma 3” - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
 
În declaraţiile depuse apare şi un alt aspect fals, şi anume că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care parcelele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, conform DNA. Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute, pe nedrept, fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mircea miricioiu
14.02.2020, 08:58:58

si instanta este ..., cre(s)tina. asa ca ma astept la sa isi faca si ea....slujba, pe masura. crestineste, cu iubirea catre aproapele sau si cu iertarea domnului.

+3 (3 voturi)
foarte atent
14.02.2020, 09:21:49

e un singur dubiu: e sau nu mafiot ! azi o sa avem raspunsul: daca il achita ESTE mafiot !!

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
14.02.2020, 09:45:31

nu e niciun dubiu. dubiile le lanseaza justitia spre derutarea adversarilor. ca de aceea magistratii trebuie sa fie independenti si inamovibili si platiti gras. sa poata face ce vor ei fara sa fie cercetati. de aceea era buna sectia speciala. cine nu intelege, vezi dosarul proxenetilor din tandarei. ca un singur dintre multele, extrem de multele exemple.

ileana iliescu
14.02.2020, 10:32:00

cate cazuri a rezolvat sectia speciala?eu nu am auzit de niciunul,este ca la medici,colegiul medicilor este o mana care spala pe alta si amandoua fata.corb la corb nu si scoate ochiul,pentru populime se scandalizeaza mass media si pe urma fiecare se intoarce sa roada osul mare platit de fraieri.totul este spectacol pentru astia platitori de impozite si taxe.

mitrut
14.02.2020, 10:36:11

BOR apara si ocroteste toti mafiotii, pedofilii si hotii, asa ca il va apara si pe acest talhar. Daca si lui Dragnea i-a cantat ode...

Vezi toate comentariile (6)