UPDATE CSM, aviz negativ pentru revocarea lui Augustin Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader şi Augustin Lazăr, la şedinţa  CSM FOTO Inquam / George Călin
Tudorel Toader şi Augustin Lazăr, la şedinţa  CSM FOTO Inquam / George Călin

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, raportul de evaluare întocmit de ministrul Justiţiei pe baza căruia acesta a declanşat procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

UPDATE Procurorii din CSM au decis, luni, să avizeze negativ propunerea ministrului Justitiei de revocarea din funcţie a procurorului general al României. Decizia a fost luată cu 5-1 dintre voturi.

UPDATE IV:  Augustin Lazăr i-a răspuns ministrului Toader, susţinând că nu procurorul general este cel care condamnă oamenii: „Să spun oamenilor care au stat în puşcării de ce au stat? Uitaţi care e chestiunea, nu procurorul general i-a condamnat şi există cai legale pentru oamenii care simt că au fost prejudiciaţi întrun mod sau altul”, a afirmat acesta.

Ministrul Toader a refuzat apoi să răspundă întrebărilor venite din partea procurorilor CSM. El a fost întrebat cu privire la procedura de evaluare. „Cine a verificat eficienţa Parchetului General? S-au făcut aceste verificări prin intermediul unor procurori special desemnaţi sau procurori inspectori?”. Ministrul a răspuns susţinând că nu el este astăzi evaluat, şi că prezenţa sa este o curtoazie. „Să nu confundăm pe cine evaluăm astăzi. V-am prezentat un document. Puteam să nici nu vin”, a afirmat acesta.

Ministrul Justiţiei a avut o altă ieşire critică la adresa procurorilor CSM atunci când a fost întrebat cum se raportează la cerinţa Comisiei Europene care, în raportul MCV, a cerut suspendarea procedurii de revocare. „Am bănuit că aţi fost atent, dar se pare că nu. Dacă am zis la început că voi continua procedura de revocare a Procurorului General, ce sens mai are întrebarea aceasta”, a spsu Toader.

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr la şedinţa CSM Inquam Photos / George Calin

FOTO Inquam Photos / George Călin

UPDATE III: Ministrul Justiţiei a luat cuvântul pentru a răspunde intervenţiei lui Augustin Lazăr. Ministrul susţine că el nu l-a evaluat proesional pe acesta ci activitatea managerială.

 

„Aţi evitat să răspundeţi la principalel puncte, doar într-o singură frază aţi vorbit de decizia CCR, dar folosiţi nişte sintagme care credeţi că impresionează - 'avem o cultură instituţională' şi 'loialitate de colaborare'. Suntem în secolul XXI, dar spuneţi dvs oamenilor, românilor care au stat luni sau ani în puşcării şi după aia monstruos li s-a spus fapta nu există sau nu are elementele unei infracţiuni. Ce îi spuneţi dvs unui om care a stat 3 ani sau 2 ani sau o săptămâna şi apoi domne ne pare rău?.

Raportul se referă la managementul procurorului general, n-am exprimat neîncredere în sistemul judiciar, ci în modul în care dvs va exercitaţi prerogativele. Aţi zis de 10 august, dar n-aţi spus simplu să înţeleagă toată lumea dacă e adevărat că aţi delegat oameni de la unitatea de unde a plecat dosarul? Spuneţi că nu am făcut un raport ştiinţific: noi nu suntem în ştiinţă aici. Eu am evaluat faptele dumneavoastră, cum sunt în opinia mea, evident. Să le înţeleagă românii care ne urmăresc.

Până la urmă mă bucur că am încheiat această dezbatere. Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi va tremură vocea şi am zis Doamne-Dumnezeule, sper să se oprească la timp să nu i se facă rău.

UPDATE II: Procurorul General şi-a început discursul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Acesta a catalogat Raportul ministrului drept un document ce ţine de domeniul eseului. „Ne aflăm în domeniul eseului. Raportul este o insinuare continuă cu aspecte conspiraţioniste. Un colaj de detractări publice la adresa procurorului general”, a afirmat Lazăr.

Augustin Lazar FOTO Inquam Photos / George Calin

FOTO Inquam Photos / George Călin

„Mă aşteptam de la un profesor universitar să vedem rigoare ştiinţifică, să vedem un document imparţial şi sobru. E un document de evaluare, nu un eseu cu accente polemice şi de pamflet.

Ce m-a impresionat pe mine a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care eu îl consider un eseu critic a fost completat oral într-o manieră formidabilă, că dacă era numai scris, era mai simplu, mai concis. Dar dlul ministru ce face când prezintă acest eseu? O mulţime de insinuări la adresa numirii procurorului general, procedurii de numire, evaluării, lăsând să se înţelegea că peste tot avem de a face cu o conspiraţie formidabilă", şi-a început Augustin Lazăr discursul, care spune că nu se îndoieşte că Toader îmbrăţişează punctul de vedere al liderilor coaliţiei de guvernare”, a afirmat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr susţine că i s-a încălcat dreptul la apărare, invocând lipsa de transparenţă în derularea procedurii.

„Aş dori să va mărturisesc că am ales armele dreptului, pentru că şi în România există Justiţie, şi mă simt foarte trist să aflu că orice chestiune aş întreprinde există o mare bănuiala de o mare conspiraţie care ar putea fi pusă la punct acolo. Nu mă aşteptăm de la ministrul de Justiţie al ţării mele, cu atât mai puţîn cu cât e profesor universitar şi mă aşteptăm la o conduită decentă.

Ministerul Public se află în mileniul 3, secoulul 21. Există rapoarte MCV, rapoarte GRECO, rapoarte CEDO şi în toate se promoveaza ideea independenţei profesionale a procurorului. Ministrul Justiţiei ne duce cu zeci de ani în urmă şi ne sugerează că procurorul ar trebui să meargă să ia lumina de la Ministerul Justiţiei. Suntem totuşi în mileniul 3, eu mă îndoiesc că acest punct de vedere pe care îl promovează ministrul şi îmi este mie atribuit că un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes.

Aş dori, cu referire la propunerea de revocare, pentru a scurtă prezentare, nu am nevoie să fac un eseu, am prezentat documentul scris. Solicit secţiei pentru procurori a CSM emiterea unui aviz negativ, propunerea e nelegală, raportul de evaluare şi propunerea sunt vădit nelegale şi motivele sunt nelegale şi netemeinice.

Propunerea de revocare e vădit nelegală pentru că ministru şi-a arogat în mod abuziv competenţă de a evalua procurorul general, a invocat motive prin care şi-a depăşit atribuţiile legale şi a încălcat dreptul la apărare. Încălcarea dreptului la apărare este cea mai gravă eroare din perspectiva unui profesor de drept, care sunt sigur că ştie că acesta este un drept garantat de Constituţie”.

Potrivit procurorului general, ministrul Tudorel Toader şi-a depăşit atribuţiile legale şi procedura de revocare a lui este nelegală.

„Prezenta procedură e nelegala pentru că ministrul Justiţiei nu are competenta legala de a evalua procurorii-şefi. Aceasta este exclusiv competenţa CSM. Asta e treaba ministrului Justiţiei: să aiba o contribuţie la funcţionarea justitiei pentru oameni. Controlul eficientei conducerii nmamageriala e atributul unui procuror anume desemnat. Aceasta este nelegalizarea ea extrinsecă. Evaluarea procurorului general se face de o echipa de procurori cu grad cel putin de tribunal. (...) Legiuitorul a fost prevazator( n.r. – şi a legiferat astfel) (...) pentru că ministrul Justiţiei ar putea fi interesat politic”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general al României susţine că procedura de revocare a să a fost declanşată din cauza instrumentării dosarului privind intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august, acuzându-l pe Tudorel Toader de ingerinţă în instrumentarea unei cauze penale.

"Nu am fost în măsură să prezint motivele şi documentele care ar fi preintampinat luarea măsurii, puteam să clarific dacă e ordonanţă mea sau a procurorului ierarhic superior la vremea aceea. Măsură revocării se înfăţişează că o sancţiune ce poate fi aplicată într-o procedura distinctă pentru o conduită necorespunzătoare. În 2017 controlul nu a relevat nicio deficineta managerială, nu a ridicat nicio problema până când s-au încins lucrurile cu instrumentarea dosarului 10 august. Are valoarea unei sancţiuni disciplinare interesate. Unul dintre motivele invocate are legătură cu anchetă 10 august, iar invocarea acestui motiv constituie o ingerinţă în activitatea concretă de intrumentare a unei cauze penale", a spus Augustin Lazăr.

UPDATE: A început şedinţa CSM. Primul cuvânt îl are ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care prezintă motivele pentru revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.

Tudorel Toader  Inquam Photos / George Calin

FOTO Inquam Photos / George Călin

Tudorel Toader a declarat că nu crede ''ceea ce se aude într-un mediu calificat'', şi anume că la nivelul CSM există deja o echipă restrânsă care elaborează un draft de aviz negativ privind cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

„Eu nu cred ceea ce se aude într-un mediu calificat - şi anume că la nivelul CSM există deja o echipă restrânsă de membri tineri, care elaborează un draft de aviz negativ. Chiar nu cred şi, sigur, dumneavoastră cunoaşteţi adevărul mai bine ca mine", a spus Toader.

La debutul şedinţei, Tudorel Toader a avut un schimb de replici cu vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, în care ministrul Justiţiei a precizat că avizul Consiliului este unul consultativ. "Astăzi, Secţia pentru procurori urmează a analiza, cu opinia ambelor părţi, şi va emite avizul conform aşa cum este prevăzut în procedura legală", a anunţat Codruţ Olaru.

„O precizare - raportul conform legii. Dar avizul este consultativ", l-a întrerupt Toader.

„Din păcate", i-a răspuns Codruţ Olaru.

„Din păcate. Ar trebui să nu fie deloc", i-a replicat Toader.

„Rugămintea mea ar fi să stabiliţi un interval de timp pe care îl am la dispoziţie, raportul are 63 de pagini şi voi încerca să mă încadrez", a cerut ministrul Justiţiei. „Cred că maturitatea instituţională şi personală a tuturor celor din sala ne impune fiecăruia dintre noi o limita de timp în care să ne întindem”, i-a răspuns Codruţ Olaru, şeful secţiei de procurori a CSM.

Tudorel Toader a început prin a comenta amânarea acestei şedinţe, pentru luni, cu doar o zi înainte de termenul Curţii de Apel Alba-Iulia unde se judecă suspendarea cererii de revocare. „Eu nu am niciun interes să trag de timp”, a susţinut ministrul. Acesta a criticat şi faptul că raportul a fost atacat în contencios administrativ la ALba Iulia. „Nu ştiu cum de s-a dus la Alba-Iulia, probabil că are domiciliul acolo. Raportul nu l-am făcut împotriva unei persoane fizice, ci împotriva Procurorului General. Vom vedea dacă instanţa îşi menţine competenţa. Ministerul Justiţiei a făcut o întâmpinare, vom trimite pe cineva acolo”, a completat acesta. 

„Am rezerve dacă Raportul este un act administrativ, altfel spus dacă produce efecte juridice. Până acum nu a produs niciun efect, face doar parte din procedura de revocare a procurorului general”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Toader a lansat un atac voalat la adresa procurorilor CSM, insinuând că au „închis ochii” în trecut la declaraţiile procurorului general şi chiar că nu cunosc Constituţia şi deciziile CCR.

Ministrul începe să citească din raport, indicând legislaţia în baza căreia a cerut revocarea lui Lazăr.

„Personal n-am nimic cu domnul Lazăr, dar personal sunt convins că nu îşi are locul ca procuror general, pentru că trăim în altă etapă, în altă paradigmă. Nu e asta concluzia, concluzia o spun la urmă", a spus Toader.

Toader îl atacă pe Lazăr pentru „criticarea cu orice preţ a activităţii altor autorităţi, a deciziilor CCR, a unor soluţii legislative chiar dacă au fost validate de CCR".

Toader menţionează şi criticile la adresa Secţiei de investigare a magistraţilor, care apare că semnal de alarmă şi în rapoartele instituţiilor europene. „Nu v-am înţeles nici că om, nici ca jurist, nici ca procuror general când aţi criticat infiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor", spune Toader, şi îl acuză pe Lazăr că din cauza lui a trebuit Guvernul să dea Ordonanţă de Urgenţă şi că blochează şi acum funcţionarea optimă a secţiei.

Ministrul Justiţiei susţine, referitor la activitatea procurorului general al României, că acestuia ii plac avantajele funcţiei, făcând referire la deplasările externe ale lui Augustin Lazăr. De asemenea, ministrul susţine că Lazăr şi-a delegat de prea multe ori atribuţiile.

"Cel mai probabil in momente importante, procurorul general a fost in China sau in alta parte. Va place foarte mult functia, dar ati delegat de foarte multe ori atributiille. In planificarea atributiilor dvs este trecuta si aprobarea aceea a mandatelor de siguranta nationala. Ati lasat pe unul sau altul, dvs ati semnat absolut prin exceptie desi era si este in atributiile dumneavoastra. (..) Cine a semnat delegarile pe functii de conducere executie, dupa stiinta mea competenta delegarilor ar fi delegata catre un adjunct", a declarat Tudorel Toader.

*** 

Procurorii CSM îl vor audia, luni, pe Augustin Lazăr, în vederea emiterii unui aviz, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea procurorului general. 

Iniţal termenul pentru audiere a fost 13 noiembrie, însă acesta a fost amânat pentru luni, 19 noiembrie. CSM a anuntat că amânarea a venit la solicitările ministrului Justiţiei şi procurorului general. Ulterior, ministrul Justiţiei a scris pe Facebook „simple precizări” şi a arătat că procurorul general Augustin Lazăr este cel care a solicitat amânarea audierii sale de către Secţia pentru procurori a CSM, şi nu ambii, aşa cum a informat Consiliul.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader pe 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie. Augustin Lazr s-a referint în mod repetat la raportul ministrului Toader privind revocarea sa ca fiind o „manipulare a opiniei publice” prin argumentele invocate.

Pe 13 noiembrie, Comisia Europeană a cerut României, în raportul anual MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) suspendarea imediată a demiterilor şi numirilor în derulare a procurorilor de vârf. „Respectarea opiniilor negative ale Consiliului Superior cu privire la numiri sau concedieri ale procurorilor în funcţii de conducere, până când un nou cadru legislativ nu este în vigoare în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017”, este o altă cerinţă venită din partea CE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite