Ziua Mondială a Profesorilor, sărbătorită şi în România. Mesajul UNICEF pentru dascăli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Internaţională a Profesorilor se sărbătoreşte pe 5 octombrie din anul 1994. UNESCO a ales această zi pentru celebrarea dascălilor din toată lumea, cu scopul de a asigura îndeplinirea nevoilor educaţionale ale tuturor şcolarilor şi de a mobiliza sprijinul pentru profesori.

Cu această ocazie, UNICEF le mulţumeşte profesorilor români, cu care colaborează în sprijinul copiilor.

Unul dintre proiectele în care sunt implicaţi este campania „Hai la şcoală!” de combatere a absenteismului şi abandonului şcolar. Acţiunea UNICEF a început al treilea an şcolar anul acesta.

„Profesorii au demonstrat că, dacă beneficiază de sprijin şi cursuri de formare, îşi sporesc abilităţile de adaptare a metodelor de predare la nevoile tuturor copiilor şi, în special, ale copiilor vulnerabili şi cu risc de abandon şi influenţează în mod substanţial participarea şi performanţa şcolară a acestora. Datorită acestor profesori, în anul şcolar 2011 – 2012, 80% dintre copiii în risc major de abandon şi-au îmbunătăţit participarea şcolară; 83% din totalul copiilor care au venit cel puţin o zi la şcoală au ajuns la final de an şcolar, iar peste 66% dintre aceşti copii şi-au îmbunătăţit şi performanţa şcolară, promovând clasa”, se arată în mesajul UNICEF.

Deşi sunt încă multe provocări de întâmpinat, România s-a dedicat realizării unor îmbunătăţiri ambiţioase în educaţie, considera Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, la evenimentul de lansare a campaniei „Hai la şcoală!”, în urmă cu două săptămâni.

Cu această ocazie, directorii şcolilor, precum şi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare din toată ţara au participat şi la lansarea iniţiativei de creare a platformei naţionale de învăţământ, la Sinaia. Proiectul se va realiza în parteneriatul acestora cu UNICEF, Ambasada Franţei, World Vision, Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil şi Fundaţia Soros.

“Prin educaţie, profesorii sunt cei care le oferă tuturor copiilor şansa la o viaţă mai bună. Le datorăm acestor profesori mult mai mult decât recunoştinţa noastră, le datorăm ajutorul nostru. UNICEF colaborează cu guverne, autorităţi şi parteneri pentru a susţine profesorii, cea mai importantă resursă pentru a le oferi tuturor copiilor, indiferent de locul în care trăiesc, şansa de a-şi atinge potenţialul maxim. De Ziua Internaţională a Profesorilor, ne angajăm prin intermediul iniţiativei “Educaţia pe primul loc” să continuăm eforturile ca toţi copiii să aibe şanse egale să înveţe, să lupte şi să reuşească în viaţă. Să le oferim profesorilor recunoştinţa şi suportul de care au atâta nevoie pentru binele copiilor”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Această iniţiativă a fost lansată în preajma zilei aniversare  cu scopul de a transforma educaţia într-o prioritate globală, concentrându-se pe aducerea la şcoală a copiilor, îmbunătăţirea calităţii procesului de învăţare şi încurajarea cetăţeniei globale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite