Claudiu Săftoiu, preşedintele Televiziunii Române: „Festivalul «Enescu» este un reper cultural“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu FOTO Mediafax
Preşedintele Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu FOTO Mediafax

Peste 60 de concerte din cadrul Festivalului „George Enescu“ vor fi difuzate în direct de către TVR, pe parcursul evenimentului.

 Claudiu Săftoiu (44 de ani), preşedintele Televiziunii Române, spune că, prin parteneriatul instituţiei pe care o conduce cu Festivalul „George Enescu“, telespectatorii au ocazia să urmărească concertele în condiţii tehnice excepţionale. Televiziunea asigură transmisiile din timpul spectacolelor încă de la prima ediţie a festivalului, din anul 1958, colaborare care aduce beneficii atât pentru festival, fiindcă îi oferă vizibilitate, cât şi pentru televiziune, deoarece este asociată unui eveniment prestigios. 

Cât de importantă este pentru România colaborarea Televiziunii publice cu un eveniment cultural de talia Festivalului „George Enescu“?

Televiziunea Română este parteneră la toate evenimentele de interes naţional. Este de datoria noastră să reflectăm manifestările culturale majore. Sprijinirea culturii face parte din misiunea unei televiziuni publice, iar TVR este partener tradiţional, fiind alături de Festivalul Internaţional „George Enescu“ încă de la prima sa ediţie, din 1958.

Care este miza acestei colaborări? În ce măsură consideraţi că această colaborare influenţează interesele telespectatorilor TVR?

Este însăşi misiunea noastră, de a promova cultura şi educaţia, de a fi aproape de public prin producţii de calitate şi de a oferi informaţie relevantă. Iar prin Festivalul Internaţional „George Enescu“ realizăm toate aceste lucruri. Este un eveniment unic, la care vin nume importante ale muzicii clasice mondiale, un reper cultural în toată lumea.

TVR transmite în direct o mare parte din concertele festivalului, ca şi în anii trecuţi. Este vorba despre o selecţie? 

Preluăm peste 60 de concerte pe care le vom difuza în direct sau înregistrat, în funcţie atât de grila noastră, cât şi de orele la care sunt programate spectacolele. Oricum, TVR 2, canalul care a preluat misiunea TVR Cultural, şi TVR HD îşi vor adapta programul astfel încât să putem transmite în direct cât mai multe concerte. În plus, ca şi la ediţia anterioară, concertele vor putea fi urmărite şi online, pe site-ul tvr.ro.

Credeţi că aducerea celor mai importante concerte ale Festivalului „George Enescu“ pe micile ecrane este un pas în plus spre culturalizarea publicului?

Televiziunea publică oferă telespectatorilor producţii de calitate. Este, însă, decizia oamenilor ce aleg să urmărească. Noi ne străduim să oferim emisiuni de divertisment, sociale, culturale, de educaţie sau talk-show-uri de calitate, ştiri echilibrate, filme şi seriale premiate, competiţii sportive majore, precum Campionate Mondiale sau Europene ori Olimpiade etc. Festivalul „George Enescu“ este un reper nu numai pentru melomani, ci pentru toată lumea. Timp de o lună, telespectatorii noştri află informaţii interesante despre marile orchestre şi muzicieni şi pot urmări concerte de excepţie. Cu orchestre, interpreţi şi dirijori care urcă pe marile scene şi care vin în România doar în cadrul acestui Festival, care, de altfel, are loc doar o dată la doi ani.

Care sunt beneficiile de care se bucură Televiziunea Română în urma acestui parteneriat?

Ambii parteneri au beneficii, atât Televiziunea Română, cât şi Festivalul Internaţional „George Enescu“. Din toate punctele de vedere: al imaginii – o instituţie serioasă, televiziunea publică, este asociată cu un eveniment de prestigiu internaţional, dar şi din punct de vedere al produsului oferit publicului – concertele excepţionale ajung la telespectatori în condiţii tehnice excepţionale. Trebuie să înţelegeţi că a prelua şi a difuza asemenea concerte presupune multă muncă şi angrenează resurse importante. Ai nevoie, pe lângă echipament tehnic de calitate, de specialişti care să ştie ce şi când trebuie să filmeze, cineva care să ştie, de exemplu, să citească partituri, un regizor care să cunoască amplasarea instrumentiştilor în orchestră, astfel încât să dea indicaţii pertinente şi altele. 

Există un concert (sau mai multe) din programul festivalului din acest an pe care abia aşteptaţi să-l ascultaţi?

În funcţie de programul pe care o să-l am în perioada respectivă, o să încerc să ajung la cât mai multe concerte. Nu mi-am făcut încă agenda, în plus, pot apărea multe situaţii neprevăzute, însă sper să ajung măcar la două-trei, pe altele le voi urmări la televizor. Mi-ar plăcea însă să fiu în sală la unul dintre concertele susţinute de Staatskapelle Berlin cu Radu Lupu şi Daniel Barenboim, de London Philharmonic Orchestra, de Orchestre de Chambre de Lausanne sau de Royal Philharmonic Orchestra, ca să mă refer doar la o parte dintre marile orchestre care vor fi prezente la acest festival, pe care TVR îl susţine din postura de coproducător.

Care consideraţi că sunt recomandările de top ale acestei ediţii a festivalului?

Prefer să-i las pe specialişti să răspundă la această întrebare. Din punctul meu de vedere, al unui om care ascultă cu plăcere muzică clasică, toate concertele din cadrul festivalului sunt de top. 

Experienţă în presă 

Numele: Claudiu Elwis Săftoiu

Data şi locul naşterii

1 octombrie 1968, Focşani, jud. Vrancea 

Starea civilă

A fost căsătorit cu Ana Adriana Săftoiu 

(consilier prezidenţial), 

cu care are un copil.

Studiile şi cariera: 

A absolvit, în 1994, cursurile Facultăţii de Litere, secţia Română-Franceză, din cadrul Universităţii din Bucureşti. 

A debutat ca jurnalist pe probleme politice. Printre instituţiile de presă pentru care a lucrat se numără Radio Pro FM, ziarul „Evenimentul Zilei“ şi, mai târziu, „Jurnalul Naţional“. 

Pe 15 decembrie 2004, a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de politică internă. În octombrie 2006, a devenit director al SIE.

De pe 3 iulie 2012, este preşedintele Societăţii Române de Televiziune. 

Locuieşte în: Bucureşti

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite