PORTRET Dirijorul Cristian Mandeal, care va conduce Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Poloneze: „Celibidache m-a invitat să vin să studiez la München“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Mandeal, care anul acesta a împlinit 70 de ani, unul dintre cei mai valoroşi dirijori români, a fost invitat din nou să dirijeze  în Festivalul „George Enescu”. Maestrul va conduce, pe 4 septembrie, la Ateneu, de la ora 17.00, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Poloneze. În program, vor fi lucrări de Prokofiev şi Bartok. Solişti vor fi pianistul Daniel Ciobanu, mezzosoprana Allison Cook şi baritonul Derek Welton.

Cristian Mandeal este de loc din Rupea, zonă în care comunităţile erau apropiate, inclusiv ecumenic, de sărbători, aşa cum mărturisea.

„Toţi saşii cântau la un instrument de suflat. Eu aveam un coleg de clasă care cânta la vioară, la pian, la trompetă, la orgă. Am învăţat la început de la tata. Seara, când îşi termina contravizita de la spital, de obicei se distra cântând la pian. El făcuse Liceul „Andrei Şaguna“ de la Braşov, unde fusese pianistul liceului. Eu cam cu asta dormeam. În loc de poveşti, cu muzicile tatei. Pe urmă a apărut, foarte târziu, la noi în casă, un pick-up. Aveam discuri de regulă ruseşti, dar pe care le-am tocit până când nu se mai puteau asculta”, afirma într-un interviu pentru „Adevărul” în urmă cu câţiva ani.

Iar la Braşov a studiat, la Liceul de Muzică, pian şi compoziţie, dar a urmat şi cursuri de dirijat. A continuat la Conservatorul bucureştean şi apoi şi-a consolidat cunoştinţele la München, unde a fost îndrumat de celebrul Sergiu Celibidache, iar alţi mentori i-au fost Constantin Bugeanu, la Bucureşti, şi Herbert von Karajan în Berlin.

„După ce i-am spus cine sunt (Sergiu Celibidache – n.r.), m-a luat de după umeri şi, patru zile, nu mi-a mai dat drumul. Numai n-am dormit cu el. Atunci m-a invitat să vin, spre toamnă, să studiez cu el la München”, relata el.

Dirijează din 1977, debutând la Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, reuşind, prin concurs, să devină dirijor principal al orchestrei Filarmonicii ''George Enescu'' din Bucureşti, pe care a şi condus-o, ca director general, până în 2009

         

cristian mandeal foto romi draghici

A condus orchestre şi a colaborat, ca dirijor, cu ansambluri şi solişti de renume internaţional, o listă care cuprinde, printre altele, orchestre din Londra, Trento, Haifa, Manchester, Belgrad, Copenhaga, Viena, San Sebastian, Sao Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Moscova, Varşovia, Sofia, Zagreb şi Tokyo. La acestea se adaugă numeroase festivaluri. Este vorba de sute de concerte în zeci de ţări.

Cristian Mandeal a fost director artistic al Festivalului şi al Concursului Internaţional ''George Enescu'' din Bucureşti (2001 şi 2003).

De cariera sa se leagă şi evoluţia extraordinară a Orchestrei Române de Tineret, de care se ocupă îndeaproape. Aici pot fi văzuţi unii dintre cei mai talentaţi muzicieni români. Prestigiul i-a adus invitaţia de a concerta, o premieră pentru ţara noastră, în Sala Filarmonicii din Berlin, la Festivalul Young Euro Classics, în 2014, sub bagheta maestrului Mandeal. Au mai susţinut turnee în Italia, Slovacia, Austria, Franţa, fără a lipsi Bucureştiul.

Dirijorul Cristian Mandeal

Cristian Mandeal are numeroase distincţii, dintre care amintim: Premiul Uniunii Compozitorilor, Medalia Academiei Române, Premiul "Ludovic Spiess".A fost decorat de preşedintele României în 2016 cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. A oferit cursuri de măiestrie în SUA, Marea Britanie şi Japonia.

Maestrul Mandeal a acumulat patru decenii de experienţă, iar dintre înregistrări s-au remarcat simfoniile de Bruckner şi  integrala „George Enescu”.

I-au fost alături în sălile de concerte renumiţi solişti, precum Maxim Vengerov, Kristian Zimerman, Julian Rachlin, Isabelle Faust, Radu Lupu, Ileana Cotrubaş, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Boris Berezovski,  Shlomo Minz, Frank Peter Zimmermann, Yefim Bronfman.

„Apropierea de muzică mi se pare un lucru esenţial pentru orice om şi este un lucru la îndemâna oricărui om. Nu cere niciun fel de pregătire prealabilă, doar o disponibilitate. Nu ai nevoie de nimic. Decât să te aşezi pe un scaun. Să încerce să scape de prejudecăţile conform cărora, pentru a asculta muzica aşa-zisă grea, ai nevoie şi de o cultură specifică”, este recomandarea pe care amestrul Cristian Mandeal o face melomanilor, conform aceluiaşi interviu.

PROGRAM FESTIVAL ENESCU

Imagine indisponibilă

Miercuri, 4 septembrie

Mari Orchestre Ale Lumii

Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Poloneze

Ateneul Român, ora 17.00

CRISTIAN MANDEAL dirijor

Serghei Prokofiev Concertul nr. 3 în Do major pentru pian şi orchestră op. 26

 DANIEL CIOBANU pian, laureat al Concursului Internaţional „Arthur Rubinstein” în 2017

Belá Bartók „Castelul Prinţului Barbă-Albastră”

 ALLISON COOK mezzosoprană

DEREK WELTON bariton

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite