Expoziţia „Constantin Silvestri 50”, la Ateneul Român, în perioada Festivalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoria marelui compozitor şi dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariţia sa, prin expoziţia „Constantin Silvestri 50”.  Pe plasmele din Ateneul Român rulează imagini din această expoziţie dedicată muzicianului român, în perioada Festivalului Enescu.

Imagini din expoziţia, curatoriată de  istoricul Cristina Enăşescu şi realizată de Fundaţia „Constantin Silvestri“, rulează pe plasmele din foaierul Ateneului Român, în perioada Festivalului "George Enescu".

 „Constantin Silvestri este, alături de George Enescu şi Dinu Lipatti, unul dintre cele mai reprezentative branduri ale muzicii româneşti. Pentru muzicienii, instrumentişti sau dirijori, artistul a fost un model de gândire muzicală. A creat o adevărată şcoală, mai ales că a condus, timp de zece ani, catedra de dirijat a Conservatorului Ciprian Porumbescu. Printre studenţii săi se numără Anatol Vieru, Iosif Conta, Sergiu Comissiona, Cornel Trăilescu. De altfel, lui Silvestri i se datorează şi cele mai multe prime audiţii enesciene la noi în ţară: Dixtuorul, Octuorul, Simfonia de cameră, Uvertura de concert şi mai ales opera Oedipe pe care a prezentat-o, în 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu din Bucureşti”, subliniază Iosif Ion Prunner, descendent al lui Constantin Silvestri şi director artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Imagine indisponibilă

Constantin Silvestri, dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969 la Londra.A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani, a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie. La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera româneasca a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

Imagine indisponibilă

Fundaţia „Constantin Silvestri” a fost înfiinţată în 1990 la iniţiativa unor personalităţi a căror activitate a fost legată de viaţa lui Constantin Silvestri: discipoli, colaboratori şi membri ai familiei. Printre aceştia s-au numărat:. Mihai Brediceanu, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Petre Codreanu, Iosif Ion Prunner, Yehudi Menuhin ş.a.. Fundaţia a organizat în 1996, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, primul concurs internaţional de dirijat. Pe parcursul timpului, au avut loc diverse manifestări dedicate memoriei lui Constantin Silvestri, unor personalităţi ale culturii muzicale româneşti, dar şi tinerilor interpreţi.

Imagine indisponibilă
Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite