VIDEO George Enescu şi vioara lui – ecouri lusitane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail la „Pequeno Auditorium” de la „Centro Cultural de Belem” din Lisabona FOTO Virgil Oprina
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail la „Pequeno Auditorium” de la „Centro Cultural de Belem” din Lisabona FOTO Virgil Oprina

Probabil pentru că suntem balcanici, nu ne este propriu efortul concentrat şi mai ales concertat asupra unui proiect în totalitatea datelor sale. De aceea, mai ales în cadrul unui eveniment de anvergura Festivalului Internaţional „George Enescu”, lucrurile se realizează cu dificultate, mai ales în condiţiile „crizei” generale.

Cu toate acestea, între trăsăturile felului nostru de a fi se numără şi inventivitatea şi darul improvizaţiei, care atunci când sunt mânate de pasiunea unor individualităţi pot conduce la rezultate remarcabile. Mă refer aici la preocuparea constantă în ultimii ani de a promova cel mai important proiect cultural naţional pe calea unor evenimente conexe desfăşurate în cele mai importante centre culturale ale Europei şi ale lumii, în mod direct sau indirect.

Atunci când antrenează artişti valoroşi în spaţii de manifestare potrivite însoţite de o bună publicitate, aceste evenimente dau rezultate excelente promovând valori ale Festivalului Internaţional „George Enescu”, precum deschiderea culturală pe deplin asumată spre Marea Muzică sau versiuni etalon privind creaţia românească şi muzica marelui nostru compozitor în mod special.

Un astfel de eveniment, care a promovat atât direct, cât şi indirect festivalul a fost recitalul susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail într-una dintre sălile importante ale Portugaliei, la Pequeno Auditorium de la Centro Cultural de Belem din Lisabona, susţinut pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, eveniment organizat de ICR Lisabona cu concursul Centro Cultural de Belem şi al Radio România Cultural. În foyerul sălii, cu aceeaşi ocazie a fost inaugurată şi expoziţia „Sonorul în instantanee” semnată de Virgil Oprina, expoziţie cuprinzând fotografii realizate pe parcursul ultimelor ediţii ale Festivalului Enescu.

În faţa unei săli pline cu un public preponderent portughez, vioara Guarneri del Gesu supranumită ”Catedrala” a ”sunat” în mâinile unui violonist care prin căldura şi generozitatea sunetului său aminteşte de umanitatea, dublată de acea inefabilă reverberaţie a sentimentului de dor – portughezul la fel de intraductibil „saudade” –care au fost proprii artei lui George Enescu.

violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail

Violonistul Gabriel Croitoru la Pequeno Auditorium de la „Centro Cultural de Belem” din Lisabona FOTO Virgil Oprina

Aflat în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu” acest instrument al cărui sunet calitativ şi bogat în armonice îl particularizează printre instrumentele fabricate în epocă de marii maeştrii cremonezi, a început o emoţionantă şi inedită călătorie anul trecut cu prilejul primei ediţii a turneului naţional denumit ”Vioara lui Enescu la sate”, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail făcând un arc peste timp cu prezenţa lui George Enescu în mijlocul celor răniţi în primul război mondial, dăruind necondiţionat arta sa oamenilor simpli. Transpusă astfel la tipul de percepţie proprie mileniului trei, simbolistica prezenţei acestui instrument aflat în cele mai potrivite mâini se amplifică mai ales dacă acest lucru se relaţionează cu Festivalul Internaţional „George Enescu”.

violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail la „Pequeno Auditorium” de la „Centro Cultural de Belem” din Lisabona  FOTO Virgil Oprina

Rezonând la semnalele primite de la Bucureşti, Daniel Nicolescu directorul Institutului Cultural Român de la Lisabona i-a invitat astfel pe cei doi muzicieni în cea mai capitala cea mai vestică a Europei continentale, cu un program care a panoramat muzica epocii în care a trăit şi a creat George Enescu, sau pe care a iubit-o acesta, cei doi impresionând publicul care a reacţionat cu un entuziasm situat mult peste nivelul obişnuit în cultura locală. Încadrându-se perfect în spiritul eclectic care face din Lisabona un spaţiu cultural unic, de un farmec contaminant chiar şi pentru cele mai rezervate firi, arta celor doi interpreţi a fixat, cu siguranţă, noi repere de percepţie publicului. Experienţa şi bucuria de a cânta împreună au marcat decisiv modul fericit în care s-au îmbinat două personalităţi artistice diferite, actul artistic având pronunţate valenţe dramatice, care au dat un plus de fluiditate întregului program.

violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail la „Pequeno Auditorium” de la „Centro Cultural de Belem” din Lisabona  FOTO Virgil Oprina

O notă inedită a acestui reuşit desant cultural a fost susţinerea atmosferei create de sugestia artistică prin expoziţia de fotografie ”Sonorul în instantanee” de Virgil Oprina, care a surprins în mod plăcut publicul ce i-a acordat toată atenţia în pauza recitalului, cu lucrări ce imortalizau stări de graţie ale unor mari personalităţi artistice care au fost prezente în cadrul diferitelor ediţii ale festivalului „George Enescu”. Punerea pe simeze a acestei expoziţii a fost o demonstraţie în sine a spiritului inventiv care pus în slujba dorinţei de ”a face” a făcut posibil ca în doar o zi să fie recondiţionate toate distrugerile cauzate de transport, care la momentul despachetării relevau spargerea geamurilor a mai bine de două treimi dintre lucrări.

violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail  foto virgil oprina

Din expoziţia „Sonorul în instantanee” de Virgil Oprina

Acţiunile de acest gen reuşesc să aducă profit maxim cu investiţii minime, mărind în mod semnificativ numărul celor care vor urmări în viitor – chiar şi de la distanţă, graţie internetului – desfăşurarea şi reverberaţiile Festivalului Internaţional „George Enescu”, a celor cărora li se vor estompa prejudecăţile, contribuind ulterior ei înşişi la diminuarea automatismelor socio-culturale nefavorabile legate de români şi România.

Festivalul George Enescu susţinut de la Lisabona

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite