Iosif Ion Prunner, după prezentarea Simfoniei nr. 3 de Enescu la Berlin: În festival, s-a dovedit calitatea Orchestrei şi a Corului Filarmonicii George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladmir Jurowski (foto dreapta), directorul artistic al Festivalului Enescu, Vinzenz Weissenburger (centru), dirijorul Corului Operei de Stat din Berlin şi Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu"
Vladmir Jurowski (foto dreapta), directorul artistic al Festivalului Enescu, Vinzenz Weissenburger (centru), dirijorul Corului Operei de Stat din Berlin şi Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu"

În încheierea Festivalului "George Enescu", la Berlin, a fost prezentată, pe 22 septembrie, Simfonia nr. 3 de Enescu. La pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Berlin  s-a aflat Vladimir Jurowski, dirijorul şef al acesteia şi directorul artistic al Festivalului Enescu. La Berlin, a participat şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

Pe 22 septembrie, Corul Filarmonicii "George Enescu" a fost invitat să cânte la  Berlin. "E o ocazie, pentru că Enescu e cântat relativ rar, nu este cântat aproape niciodată în afara României. N-aş fi surprins dacă interpretarea noastră ar fi  - poate nu prima - dar a doua sau a treia în Berlin.  În plus, vreau să adaug că organizăm un Festival „Enescu“ mai mic în jurul acestui eveniment, la Berlin, care e ca o mică conexiune, un fel de copil al Festivalului „Enescu“ cel mare. Vor fi evenimente de muzică de cameră şi două concerte ale Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin: unul cu Simfonia nr. 3 de  Enescu, şi al doilea, care include capodopera timpurie a lui Enescu, recent descoperită, „Strigoii“, dirijată de Gabriel Bebeşelea - el a înregistrat această lucrare în Berlin, cu orchestra mea", declara Vladimir Jurowski, într-un interviu pentru Adevărul.

Gabriel Bebeşelea

Pe 26 septembrie Gabriel Bebeşelea va concerta cu Rundfunk-Sinfonieorchester (RSB), prezentând o piesă nu doar pentru berlinezi în premieră absolută. "Încă mai avem repetiţii şi e vorba, într-adevăr, de o premieră chiar mondială. Deşi a fost compusă de George Enescu în 1916, lucrarea „Strigoii”, pe versuri de Mihai Eminescu, nu s-a cântat niciodată. Am înregistrat cu ansamblul RSB, cu aproape doi ani în urmă, un CD, extrem de bine primit de critică şi public, iar acum are loc de fapt deschiderea spre publicul larg a acestui oratoriu absolut fantastic. Un merit deosebit îl are maestrul Cornel Ţăranu, care a pus cap la cap schiţele oratoriului, pierdut pentru câteva decenii, şi maestrul Sabin Păutza, care s-a ocupat de orchestrarea acestei minunate lucrări. Întâietate are orchestra cu care am înregistrat CD-ul, de aceea premiera mondială are loc cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. În plus avem şi aceeaşi distribuţie: tenorul Tiberiu Simu, basul Alin Anca, soprana Rodica Vică şi baritonul Bogdan Baciu. Toţi patru au o carieră internaţională extraordinară şi mă bucur că-i avem din nou pe aceeaşi scenă împreună. Acest oratoriu, fiind în limba română, e foarte dificil de interpretat de voci care nu vorbesc nativ această limbă", a declarat Gabriel Bebeşelea, pentru d.w.com.

Corul Berlin

Prima prezenţă în Festival a Corului Filarmonicii pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner a fost chiar în extraordinarul concert de deschidere susţinut de Orchestra Filarmonicii din Berlin condusă de maestrul Kirill Petrenko pe 31 august. Apoi, acelaşi, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin condusă de Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu”: interpretarea Simfoniei nr. 3 de George Enescu. A urmat colaborarea Corului cu Orchestra Naţionala din Lille, când, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, a fost interpretat oratoriul  lui Honegger, Ioana d’Arc pe rug.

Referitor la consistenta implicare a muzicienilor din Filarmonica în Festival, dirijorul Iosif Ion Prunner, directorul l adjunct al Filarmonicii “George Enescu” a declarat:

“Concertul  alături de Orchestra Radio Berlin, cu Simfonia nr. 3 de George Enescu, a fost repetat şi la Berlin pe 22 septembrie. Este extrem de dificil. Îmi pare bine că s-a dovedit, în festival, succesul calitatea şi profesionalismul din Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu".

Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu” a apărut  pentru prima oara în această ediţie a  Festivalului, cu un program din seria Muzica secolului XXI -  dirijor Peter Rundel -, pentru ca marea demonstratie de forţă să o facă atunci când, alături de Corul Filarmonicii pregătit de Iosif Ion Prunner, a participat la prezentarea  în concert a operei Moise şi Aron de Schoenberg.

Expoziţie Silvestri, la Berlin

Fundaţia George Enescu şi Fundatia Silvestri organizează, sub egida ICR, în colaborare cu Rudfunk Sinfonieorchester Berlin un concert omagial Constantin Silvestri cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea sa. Dat fiind legatura extraordinară dintre cei doi mari artişt , Silvestri si Enescu, concertul ii va omagia pe amândoi cu ocazia Zilelor Enescu la Berlin.

Evenimentul incheie mini-festivalul ”George Enescu” de la Berlin. Cu această ocazie publicul este invitat în pauza concertului să vadă o expoziţie dedicată lui Constantin Silvestri, dar care aduce informaţii şi despre George Enescu. Constantim Silvestri a fost cel mai important propagator şi ambasador al muzicii lui George Enescu, dupa cum a afirmat în nenumarate ocazii regretatul muzicolog Viorel Cosma.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite