John Malkovich narează o crimă melodramatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul John Malkovich FOTO Reuters
Actorul John Malkovich FOTO Reuters

La Ateneu, Wiener Akademie va interpreta The Infernal Comedy/ Confesiunile unui ucigaş în serie, în regia lui Michael Stürminger (care semnează şi scenariul), pe muzica lui Vivaldi, Haydn şi Beethoven, cu solistele Laura Aikin şi Marie Arnet.

Articol realizat de Olga Grigorescu

O crimă melodramatică, o comedie neagră, un spectacol neobişnuit în care se combină teatrul cu muzica, opera barocă şi clasică însoţind confesiunile şi faptele unui ucigaş din timpurile noastre. Premiera a avut loc în anul 2008 la Los Angeles, cu un mare succes, fapt care a dus la reluarea sa pe scene prestigioase din toată lumea.

Secretul succesului acestui spectacol? În primul rând faptul că îl are în centru pe marele şi subtilul actor american John Malkovich care desfăşoară întreaga magie a jocului şi vocii sale, improvizând adesea într-un rol extrem de dificil. Apoi, există magia muzicii interpretate de un ansamblu de mare faimă, cu instrumente de epocă, sub bagheta unui reputat muzician, dirijorul şi organistul austriac Martin Haselböck, şi succesiunea unor arii de mare frumuseţe.

Clasic şi modern, dramă şi comedie, reflecţie şi ironie, într-un ciudat malaxor, aşa cum l-a imaginat regizorul şi scenaristul austriac Michael Stürminger, cunoscut pentru numeroasele sale producţii de operă puse în scenă la Viena, Zürich, Graz, Klagenfurt, Köln, Wiesbaden, St. Petersburg, Sydney, Toronto, Salzburg. Compozitori: Mozart, Haendel, Beethoven, Humperdinck, Johann Strauss, Ligeti, Zimmermann, Penderecki, Gruber şi mulţi alţii. Stürminger este, de asemenea, autorul documentarului video despre viaţa cântăreţei Malibran în care a evoluat Cecilia Bartoli şi, pe lângă acestea, şi al unor apreciate producţii teatrale sau cinematografice.

Michael Stürminger a pornit în scenariul său de la un personaj real, un criminal în serie austriac ale cărui fapte au stârnit o mare vâlvă prin anii ’70, dar şi în ’90. Provenind dintr-o familie dezbinată, dintr-o mamă ea însăşi delincventă, Jack Unterweger (numele se păstrează şi în spectacol, întruchipat de John Malkovich) a fost arestat de mai multe ori încă din timpul adolescenţei. În 1974 este arestat pentru uciderea unei tinere germane, judecat şi închis pe viaţă. În celulă începe să scrie povestiri, poezii, piese de teatru şi o autobiografie intitulată Purgatoriu sau călătorie spre închisoare, demonstrând un real talent literar şi o putere de seducţie remarcabilă. Scrierile i se publică. 

Putere de seducţie

Începe o adevărată campanie condusă de intelectuali de vază care cer eliberarea  infractorului pe motiv că şi-a modificat comportamentul şi nu mai prezintă un pericol. La 15 ani după încarcerare, în 1990, Unterweger devine liber, este sprijinit să se afirme, apare frecvent la radio, la televiziune, face pe jurnalistul, este numit reporter, circulând mult în Europa şi în SUA. 

În acelaşi timp însă, în oraşele pe care le frecventează se descoperă diverse crime, toate asupra unor femei, executate în aceeaşi manieră. Poliţia începe să-l bănuiască pe Unterweger, pentru ca, după patru ani, să-l prindă şi să-l închidă din nou pe viaţă. Reuşise să mai ucidă peste zece femei. S-a spânzurat însă chiar în prima zi când a fost readus în celulă.

Regizorul şi scenaristul Michael Stürminger a încercat să reconstruiască personalitatea ambiguă a criminalului, acea împletire de talent, putere de seducţie, sânge rece şi cruzime, dar a adus şi o nuanţă de fantastic, imaginându-l la 15 ani după moartea sa într-un turneu de lansare a cărţii sale autobiografice apărută postum. 

Presa a lăudat spectacolul lui Stürminger şi l-a considerat un pamflet la adresa industriei publicitare, a succesului şi gloriei efemere, în care muzica  rămâne totuşi un factor de plăcere şi bucurie pentru public.

Wiener Akademie

Încă de la înfiinţarea ei, în 1985 de către distinsul dirijor, compozitor şi organist Martin Haselböck, Orchestra Wiener Akademie a câştigat laude internaţionale datorită rafinamentului, virtuozităţii şi energiei sale. Este singura orchestră din Austria ce abordează repertoriile baroc, clasic, romantic şi de început de secol XX pe instrumente de epocă, dar şi lucrări contemporane pe instrumente moderne. Ca orchestră în rezidenţă a Festivalului Internaţional Liszt din oraşul natal al compozitorului, Wiener Akademie a primit recunoaşterea internaţională meritată pentru seria de concerte şi înregistrări cu integrala lucrărilor orchestrale ale lui Franz Liszt. Primul CD al seriei – Simfonia Dante – a fost distins cu mai multe premii, inclusiv Marele Premiu al Discului în 2011 din partea „Societăţii Liszt“ din Budapesta.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite