LIVE VIDEO Konzerthausorchester Berlin, în direct pe adevarul.ro, de la ora 16.30

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Andreescu dirijează Konzerthausorchester Berlin
Horia Andreescu dirijează Konzerthausorchester Berlin

În această după-amiază, de la ora 16.30, pe scena Ateneului Român va urca Konzerthausorchester Berlin, dirijată de Horia Andreescu. Concertul este transmis în direct pe adevarul.ro.

Rudolf Buchbinder e considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti de pe scena internaţională. Admis la Şcoala Superioară de Muzică din Viena la vârsta de 5 ani, rămâne cel mai tânăr student din istoria instituţiei. Invitat deseori să concerteze alături de orchestre renumite, cum ar fi Filarmonica din Berlin, cea din Viena sau New York, Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din Londra, Simfonia Naţională sau Orchestra din Philadelphia, Buchbinder a colaborat de-a lungul timpului cu dirijori celebri, precum Abbado, Dohnányi, Dudamel, Frühbeck de Burgos, Giulini, Harnoncourt, Maazel, Masur, Mehta, Saraste, Sawallisch şi Thielemann.

În discografia lui se regăsesc peste 100 de înregistrări, printre care şi ciclul complet al sonatelor şi concertelor lui Beethoven, toate concertele de pian ale lui Mozart, compoziţiile pentru pian ale lui Haydn, ambele concerte ale lui Brahms şi “Variaţiunile Diabelli”, o colecţie la care au participat 50 de compozitori austrieci şi care e rareori interpretată. Setul de 18 discuri conţinând opera lui Haydn i-a adus prestigiosul Grand Prix du Disque în Franţa, premiu acordat pentru cele mai bune înregistrări. Iar concertele pentru pian ale lui Mozart, înregistrate live alături de Orchestra Simfonică din Viena la Viena Konzerthaus, au fost numite de Joachim Kaiser “discul anului”. Rudolf Buchbinder a mai înregistrat live şi concertele pentru pian ale lui Brahms, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, condusă de Nikolaus Harnoncourt, iar numele său – în calitate de solist şi dirijor – se regăseşte şi pe setul cu toate concertele lui Beethoven, înregistrat împreună cu Orchestra Simfonică din Viena.

image

Rudolf Buchbinder (foto sus) este şi director artistic şi fondator al Festivalului de Muzică Grafenegg – organizat anual din 2007 lângă Viena – care a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru orchestre din lume. Buchbinder acordă o importanţă considerabilă studiului meticulous al surselor muzicale, deţine 35 de ediţii complete ale sonatelor lui Beethoven, cât şi o vastă colecţie de partituri cu autograf şi documente originale sau ediţii prime.

Horia Andreescu. Născut în Braşov (România), a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat. A urmat apoi cursuri de măiestrie la Viena (cu Swarowsky şi Östereicher), la Trier şi München (cu Celibidache).

În perioada 1976 – 1987 a fost Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii din Ploieşti, iar din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti (unde a fost numit director adjunct din 1987 până în 1990) şi Orchestra Naţională Radio (în calitate de prim dirijor).

A format “Virtuozii din Bucureşti”, ansamblu cu care a susţinut numeroase concerte şi turnee.

Timp de peste 12 ani a fost Dirijor Principal (invitat) al Berliner Rundfunk Orchester, Schwerin Staatskapelle şi Dresden Staatskapelle, având totodată angajamente cu Berlin Staatskapelle, Orchestrele Simfonice din Berlin, Viena, Ierusalim şi Gewandhaus – Leipzig, BBC Scotland, Orchestrele Radio din Madrid, Lisabona, Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Reykjavik, orchestrele filarmonice, simfonice şi de cameră din Olanda, Copenhaga (Collegium Musicum), Israel Chamber Orchestra, Filarmonicile din Londra şi Budapesta.

A colaborat cu solişti celebri ca Anne Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Viktor Tretiakov, Elisabeta Leonskaia, Uto Ughi, Zoltan Kocsis etc.

KONZERTHAUSORCHESTER BERLIN

Recitaluri şi concerte camerale

Ateneul Român

Ora 16.30

Dirijor: HORIA ANDREESCU

Solist: RUDOLF BUCHBINDER – pian

Program:

Dvorak – Simfonia nr. 9 în mi minor op.95

Brahms – Concertul nr.1 op. 15 in re minor

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite