Măiestria lui Fabio Biondi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabio Biondi
Fabio Biondi

Dirijorul italian Fabio Biondi, influent maestru al mişcării instrumentale baroce, prezintă opera „Silla” de Händel, interpreta de ansamblul său, „Europa Galante”. Concertul va avea loc la Ateneul Român, pe 5 septembrie, în seria Concertelor de la miezul nopţii.

Italianul Fabio Biondi, dirijor şi violonist, va orchestra opera în trei acte „Silla”, de Händel, cu ansambul „Europa Galante”, la Ateneul Român, pe 5 septembrie. Născut în 1961, la Palermo, Italia, Fabio Biondi este considerat unul dintre ce mai influenţi maeştri ai mişcării instrumentale baroce.

Şi-a început studiile de vioară cu Salvatore Cicerto şi Mauro lo Guercio şi a ajuns ca la numai 12 ani să susţină concertul de debut la Orchestra Simfonică Radio Italiană, cunoscută ca Orchestra Simfonică RAI. A urmat apoi experienţa Viena, la Musikverein, unde şi-a dirijat concertele de vioară. Avea atunci 16 ani.

După mai multe colaborări semnificative cu Cappella Real, Musica Antiqua Vienna, Seminario Musicale, La Chapelle Royale şi altele, în 1990, Fabio Biondi, când nu avea nici 30 de ani, şi-a format propriul ansamblu  - „Europa Galante”, în care era solist şi director.

Şi-a construit cariera prin analiză şi documentare temeinice pe texte vechi, tocmai pentru a găsi aerul epocii pe care îl surprindea în concertele sale.

„În meseria aceasta, suntem datori să ne perfecţionăm continuu, să căutăm acele modalităţi de a ne îmbogăţi zestrea noastră de cunoştinţe”, afirma el într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

Tânăra „Europa Galante” avea să cunoască succesul graţie lui Biondi pentru curajul de a ignora stereotipurile şi dogmele muzicii de cameră de până atunci şi pentru promovarea spectacolelor de baroc italian. Totul - spre „reevaluarea Barocului” şi detronarea anumitor clişee perpetuate în timp. Fiind de părere întotdeauna că o reţetă de succes aplicată unui compozitor nu i se potriveşte şi altuia, chiar dacă este din aceeaşi ţară.

„Europa Galante” are înregistrări numeroase şi a câştigat premii de prestigiu: Académie Charles Cros, Diapason d'Or de l'Année, Prix RTL şi Grand Prix du Discophile. În martie 2001, Biondi a apărut pe piaţă cu prima înregistrare împreună cu ansamblul său - „Cvintetul de coarde” al lui Boccherini. Lucrarea a fost catalogată de revista „Gramophone” pe scurt: „Esenţială!”.

Sunt trei perioade reflectate în muzica lui Fabio Biondi. Mai întâi - Vivaldi şi „Anotimpurile”, colecţia Arcangelo Corelli şi Alessandro Scarlatti. Apoi – Handel şi, bineînţeles, latura italiană a sa - secolul al XVIII-lea. A lucrat, de asemenea, uimind publicul din multe oraşe, Bach, Schubert şi Schumann.

Solist şi dirijor a fost la Santa Cecilia (Roma), cu Orchestra Mozarteum (Salzburg), în Orchestra barocă a Europei, precum şi la Opera din Halle, la Orchestra de cameră Zurich, Orchestra de cameră - Norvegia, Orchestra din Montpellier.

Vioara sa este una celebră - Andrea Guarneri Violin (dată 1686, Cremona).

„Sunetul este un concept foarte personal. Este adevărat că instrumentele ne ajută enorm, având până la urmă şi ele o personalitate a lor, dar cred că sunetul este în primul rând al nostru, fiind determinat mai ales de obiectivele interpretului”, mărturisea el în acelaşi interviu pentru „Adevărul”.

Fabio Biondi a mai fost la Bucureşti, în 2017 fiind prezent în Festivalul „George Enescu” cu „Europa Galante”, tot în calitate de dirijor.

CONCERTELE DE LA MIEZUL NOPŢII

Joi, 5 septembrie, ora 22.30                 

Ateneul Român         

ORCHESTRA EUROPA GALANTE     dirijor FABIO BIONDI

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL  – Opera SILLA

SONIA PRINA  Silla, dictator roman (contralto)

SUNHAE IM  Metella, soţia lui (soprană)

VIVICA GENAUX  Lepido, tribun (mezzosoprană)

ROBERTA INVERNIZZI  Flavia, soţia lui (soprană)

FRANCESCA LOMBARDI MAZZULLI  Celia (soprană)

SILVIA BELTRAMI  Claudio, iubitul ei (mezzosoprană)

NICOLÒ DONINI  Zeul Marte (bas)

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite