Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagi
Imagi

Nicola Piovani şi-a dirijat propriile compoziţii de la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, în concertul de la ora 15.00, de la Sala Radio, în seria Muzica secolului XXI. Programul este prilej pentru audienţă să descopere compoziţii semnate de autori contemporani cu multe creaţii în domeniul muzicii de film şi teatru.

Text de  Cristina Sârbu

Compozitorul Max Richter (n. 1966) s-a născut în Germania dar a crescut şi s-a format în Marea Britanie. A studiat compoziţia şi pianul la Universitatea din Edinburgh apoi la Academia Regală de Muzică din Londra. La Florenţa îl întâlneşte pe Luciano Beio care îl influenţează profund. Din anii 1990, începe să îşi contureze un fel propriu de a scrie muzică, acoperind un spectru larg de stiluri, de la Renaştere la Romantism, de la muzica electronică la cea experimentală. Muzica – spune  Max Richter – este pentru mine modalitatea principală de a vorbi oamenilor. Daca vrei să porţi o conversaţie trebuie să vorbeşti inteligent şi, mai ales, trebuie să ai ceva de spus. Vreau să dezvolt un limbaj care să fie plin de înţelesuri şi direct.

Vivaldi, Cele patru anotimpuri, recompuse de Max Richter (2012), reprezintă o partitură-document despre felul în care compozitorul combină rigoarea muzicii clasice cu experimentele din domeniul muzicii electronice. Este Vivaldi, dar un alt Vivaldi, cu totul diferit de cel cu care eram obişnuiţi, este un Vivaldi pe care îl recunoaştem dar re-compus prin prisma muzicii postmoderne şi minimaliste.

Nicola Piovani (n. 1946) este pianist, dirijor, compozitor de muzică de film, de muzică de camera şi de simfonii. S-a format la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. Il canto dei neutrini este o lucrare pentru violoncel solist, orchestră de coarde, harpă, celestă şi percuţie scrisă în anul 2012.

Astăzi, chiar şi cei are au puţină încredere în matematică, fizică, astronomie chiar şi cei leneşi să gândească, sunt totuşi, prin media, vag informaţi despre experienţele ştiinţifice cărora cercetătorii contemporani le dedică viaţa. Bosonul lui Higgs, antimateria, găurile negre, neutrinii (particule elementare neutre cu o masă apropiată de zero; pot traversa toate corpurile şi s-a crezut la un moment dat – greşit – că sunt mai rapizi decât lumina – n.n.)… Mai ales neutrinii ! Cei care anul trecut au îndrăznit să încerce să depăşească viteza de nedepăşit a luminii, aceste entităţi submicroscopice despre care citesc şi simt că se mişcă şi se ciocnesc fără ca eu să depistez vreo urmă. Sunt realităţi pe care nu le pot vedea, poate doar în reconstrucţii video… Aceste mistere seducătoare îmi dau un sentiment de angoasă liniştită, un sentiment religios de necuprins în cuvinte, o uimire pe care risc să o concretizez doar intr-o partitură muzicală. Această lucrare, Cântecul neutrinilor, nu poate avea, pentru mine, decât o formă rapsodică, destructurată, haotică, o anarhie formală care face aluzie la ipotetice structuri de forţe ascunse, invizibile – mărturiseşte compozitorul.

Nicola Piovani  a colaborat cu mari regizori şi a scris muzica pentru peste 180 de filme. In 1999 câştigă Oscarul pentru coloana sonoră a filmului lui Roberto Benigni La vita è bella.  Relaţia compozitorului cu regizorul Federico Fellini a fost cu totul specială. În anul 2018, compozitorul alcătuia o suită cu trei dintre partiturile ce rezultaseră din colaborarea sa Fellini – coloanele sonore la filmele Intervista (1987), La voce della Luna (1990)  şi  Ginger & Fred (1986)

MUZICA SECOLULUI XXI

Vineri 20 septembrie      ora 15.00                     

Sala Radio                                                                 

ORCHESTRA FILARMONICII „BANATUL” DIN TIMIŞOARA 

Max Richter – Reimagining Vivaldi

MARCO ANGIUS dirijor

ANNA TIFU vioară

Nicola Piovani – „Il canto dei neutrini” rapsodie pentru violoncel şi orchestră

            NICOLA PIOVANI dirijor

            YIBAI CHEN violoncel, laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” în 2018

Nicola Piovani – Suita Fellini

            NICOLA PIOVANI dirijor

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite