PORTRET Măiestria dirijorului italian Fabio Luisi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Recviem-ul de Verdi de aseară, astăzi va fi al doilea concert al Orchestrei şi Corului Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi, la Sala Palatului, de la ora 20.00. Solistul invitat al serii este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră op. 6 - de Niccolo Paganini şi Simfonia a III-a în do major op. 21 - de George Enescu. Adevarul.ro va transmite acest concert.

Născut la începutul anului 1959 la Genova, Italia, Fabio Luisi a suferit de astm din primii ani, dar a cunoscut totuşi pianul de la vârsta de 4 ani, instrument pentru care şi-a luat diploma de la Conservatorul Nicolò Paganini din Genova în 1978.

Memi Schiavina, la Conservatorul genovez, apoi Aldo Ciccolini şi Antonio Bacchelli i-au fost mentori la pian în perioada următoare.

Cu timpul, Fabio Luisi s-a apropiat din ce în ce mai mult de dirijat, în perioada în care acompania la pian orchestre, astfel că s-a aplecat mai mult asupra acestui domeniu şi şi-a continuat studiile la Conservatorul din Graz cu Milan Horvat, unde a fost şi pianist, şi dirijor.

Debutul ca dirijor s-a petrecut în Italia, în 1984, iar din 1990 până în 1995 a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Graz. În următorii cinci ani a ocupat poziţiile de director artistic şi dirijor şef  la Orchestra Tonkünstler din Viena, colaborând, aproximativ în aceeaşi perioadă, cu MDR Sinfonieorchester Leipzig (Germania) şi Orchestra de la Suisse Romande (Elveţia).

De la începutul lui 2004 a condus Staatskapelle şi Semperoper din Dresda. Cu prima orchestră a înregistrat Richard Strauss şi Anton Bruckner. Apoi a mai condus, ca dirijor principal şi director general, Wiener Symphoniker şi Opera din Zürich.

Alte colaborări ale sale au fost, printre altele, cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Filarmonică din Viena, Orchestra Filarmonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din Boston, Orchestra  din Philadelphia, Orchestra din San Francisco, Orchestra Royal Concertgebouw, Orchestre de Paris, Orchestra Filarmonică din Londra, Simfonia NHK din Tokyo, Orchestra Filarmonică din München, Orchestra Academiei Naţionale din Santa Cecilia şi Mahler Chamber Orchestra.

Debutul în SUA, în 2005, a fost la Metropolitan Opera, New York, cu „Don Carlos” de Giuseppe Verdi, pentru ca cinci ani mai târziu să fie desemnat la Met dirijor principal invitat, al doilea care a primit această onoare după dirijorul rus Valery Gergiev.

Printre producţiile de la Met ale lui Fabio Luisi se numără: „Das Rheingold”, „Die Walküre”, „Siegfried”, „Götterdämmerung”, „Don Giovanni”, „La traviata”. Evoluţia sa, primită de un public entuziast, l-a propusat şi către La Scala, Orchestrele din Cleveland, Oslo, Genova. După o serie de concerte în Viena, Luisi a început un turneu cu Wiener Symphoniker în America de Nord şi Europa. Pentru ca în 2012 să revină la Sapporo, Japonia, ca director artistic al Pacific Music Festival.

Celebritatea de la Met a atins-o după ce a preluat bagheta în urma plecării lui James Levine. "Fabio Luisi a condus o reprezentaţie emoţionantă, profundă şi plină de siguranţă. Şi-a câştigat respectul după ce a preluat din scurt poziţia lui James Levine  şi a orchestrat „Tosca” de Puccini şi „Lulu” de Berg, asigurând o schimbare lină, dar robustă, a sunetului. Decât să se dea în spectacol prin volum şi ritmuri rapide, a preferat să scoată de la orchestră un stil curat şi vibrant”, după cum notau, în 2011, jurnaliştii de la „The New York Times”.

Discografia sa vastă cuprinde, printre alte opere, rarităţi din Verdi, Salieri, Bellini, Gioacchino Rossini, dar şi lucrări de Arthur Honegger, Ottorino Respighi şi Franz Liszt.

În 2013, a primit premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare de operă, cu „Inelul Nibelungului”, de Richard Wagner, la Metropolitan Opera.

Fabio Luisi este căsătorit şi are trei copii, fiind pasionat de parfurmuri. În prezent este director muzical la Zürich Opera şi Maggio Musicale Fiorentino, dar şi dirijor principal la Orchestra Naţională a Danemarcei. Din 2020 ar putea prelua poziţia de director muzical la Orchestra Simfonică din Dallas.

Program:

17 septembrie, 20,00 - 21,45, Sala Palatului

 Mari Orchestre ale Lumii

Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino

Fabio Luisi - dirijor

Sergei Krylov - vioară

Paganini - Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră op. 6

Enescu - Simfonia a III-a în do major op. 21

Citiţi şi:

Adevărul.ro trasmite, de la ora 20.00, Concertul  Orchestrei şi al Corului Maggio Musicale Fiorentino

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite