Regizoarea Alice Barb: „Avem nevoie de un Bulevard al Artelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alice Barb, director fondator al Centrului Cultural Casa Artelor, consideră că Bucureştiul a devenit un oraş nobil, datorită Festivalului „Enescu“

Conceptul „Bulevardul Artelor“, dezvoltat anul trecut, îi aparţine regizoarei Alice Barb şi face parte din proiectul Bucureştiul Creativ, din cadrul Festivalului „Enescu“. Alice Barb s-a gândit să aducă Festivalul „Enescu“ pe Bulevardul Artelor încă de anul trecut, după lansarea primei ediţii a programului, desfăşurat pe Bulevardul Unirii. „A încolţit în mintea mea dorinţa să invităm pe bulevard cel mai important eveniment cultural al anului“, îşi aminteşte Alice Barb. 

Proiectul a apărut din dorinţa de a trasforma Bulevardul Unirii într-un spaţiu cultural: „Avem tot felul de bulevarde, dar avem nevoie şi de un Bulevard al Artelor“. Pe Bulevardul Unirii, Centrul Cultural Casa Artelor a organizat, în parteneriat cu Festivalul şi cu Muzeul „George Enescu“, două expoziţii în aer liber: „Viaţa şi opera lui «George Enescu»“, respectiv „Istoria Festivalului «Enescu»“, care vor rămâne deschise până pe 20 septembrie. Mai mult, duminică seara a fost transmis în direct concertul de deschidere al Festivalului. „Ieşirea Festivalului în Piaţa Enescu este un proiect mai vechi, pe care l-am apreciat foarte mult, dar ieşirea pe bulevard este o premieră“, spune Alice Barb. 

Timp de trei săptămâni, în fiecare weekend, vor fi transmise în direct, în Piaţa Regiunilor, de pe Bulevardul Unirii, concertele de vineri, sâmbătă şi duminică, care au loc la Sala Palatului, în seria „Mari Orchestre ale Lumii“. Intrarea la evenimente este liberă. „Consider că accesul cât mai multor oameni la cultura înaltă, cum este Festivalul «Enescu», şi la muzica clasică este esenţial“, precizează regizoarea. 

Dintre proiectele integrate în Bucureştiul Creativ din acest an mai fac parte, printre altele:  

Instalaţia „Cvintet“. În parcul din faţa Ateneului Român este amplasată instalţia „Cvintet“ de Mihai Ungureanu. Este formată din cinci „scaune antropomorfice“, cu înălţimea de aproximativ 120 cm, aşezate în semicerc. În centrul lor află un stativ pentru partituri. Instalaţia, care a fost expusă inclusiv la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), va putea fi văzută pe toata durata Festivalului. 

Eternul Enescu, instalaţii. La Sala Palatului, sunt expuse, până pe 20 Septembrie, instalaţiile artistului plastic Oana Manuela Pavelescu: „Vioara cu Secrete“, „Vioara şi tradiţiile“ şi „Scara viorii“. Lucrările, cu dimensiunea de aproximativ 2 m, îmbină tehnica colajului şi o varietate de culori, pentru a reda vioara, în ipostaze neobişnuite. 

Enesciada, muzică în Pasajul Universităţii. Pornind de la suita pentru vioară şi pian „Impresii din Copilărie“ de George Enescu, compozitorul şi producătorul Mihai Toma prelucrează sunetul clasic, îi adaugă teme celebre din „Rapsodia I“ sau din „Balada pentru vioară şi orchestră“, pentru o experienţă de 25 de minute de ritmuri sintetice. Piesa se difuzează în Pasajul de la Universitate.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite