VIDEO DOCUMENTAR INEDIT. O excursie în lumea lui Enescu: lupta unui român, viaţa unui geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţa nevăzută a unui geniu, George Enescu
Faţa nevăzută a unui geniu, George Enescu

Festivalul „George Enescu” se încheie astăzi după o lună de magie muzicală la Bucureşti. Dar dincolo de spectacolele oferite de orchestre şi dirijori de renume mondial, vă invităm să urmăriţi imagini unice cu unul dintre cei mai mari ambasadori ai României, George Enescu. În plus, veţi descoperi şi strălucirea unui Bucureşti din 1958, anul primului festival organizat în memoria marelui compozitor.

Pe lângă geniul muzical care a fost, Enescu şi-a dus existenţa cât se poate de uman. Prin arhiva oferită de Studiourile de film Sahia aveţi ocazia să-l cunoaşteţi altfel pe cel care a consolidat imaginea României pe plan internaţional. Personalitatea şi opera lui George Enescu sunt rememorate, în imagini unice, de mari compozitori ai lumii.

Mai mult, puteţi pătrunde în camera în care copilul Enescu şi-a descoperit talentul pentru muzică, puteţi călca pe urmele sale în Paris, oraşul în care a legat marile prietenii din tinereţe, în anii petrecuţi la Conservator, sau îl puteţi descoperi pe soţul Enescu, cel care a iubit-o nebuneşte pe una dintre cele mai capricioase prinţese - Maruca Cantacuzino, femeia căreia maestrul i-a dedicat monumentala operă „Oedip“. Însă, poate cel mai impresionant de urmărit este viaţa deloc uşoară a unui român care s-a luptat pentru ţara sa. 

Sunt imagini cu oameni ce vor dăinui până la finalul lumii, dar de care prea puţini sunt fascinaţi. adevarul.ro împreună cu historia.ro şi cu Studioul Cinematografic ”Sahia Film” vă oferă posibilitatea să vă strecuraţi într-un univers unic, timp de câteva minute, pentru a gusta din viaţa şi opera celui care „a fost cel mai măreţ fenomen muzical, de la Mozart încoace după cum l-a numit Pablo Casals, violoncelistul de aur al vremurilor noastre. 

Dar, după cum se spune, o imagine face cât o mie de cuvinte, aşadar vă invităm pe dvs. să urmăriţi serialul documentar pe care adevarul.ro l-a publicat pe perioada Festivalului "George Enescu" şi să vă lăsaţi fermecaţi de acele timpuri pe care am putea să le regretăm fără să le fi trăit vreodată.  

Un documentar realizat de adevarul.ro cu selecţii din arhiva Sahia : George Enescu, faţa nevăzută a unui geniu

Enescu a cunoscut succesul şi aprecierea, dar şi mizeria şi deziluzia. A greşit, a sperat, s-a văzut uitat, a trecut prin chinurile bolilor şi a fost desfigurat de acestea şi de bătrâneţe. Cântând la căpătâiul răniţilor şi concertând în România poate mai mult decât în străinătate, Enescu şi-a arătat astfel preţuirea deosebită pe care o avea pentru ţara în care s-a născut. Cu toate acestea, ultimii ani din viaţă a trebuit să şi-i petreacă într-un exil impus de situaţia politică a României. A încercat mereu să arate că este mai mult decât un virtuoz, că este un compozitor adevărat, dar recunoaşterea i-a venit abia după moarte.

 

George Enescu - faţa nevăzută a unui geniu


Imaginile de mai jos fac parte din documentarul „Mărturii despre Enescu” produs de Sahia Film.

EXCLUSIV VIDEO Documentar inedit despre George Enescu: Cum şi-a început cariera marele compozitor român (Ep. I)

Marturii despre Enescu - partea I

EXCLUSIV VIDEO Documentar inedit despre George Enescu: ”Am avut privilegiul să fiu colaboratorul marelui muzician român” (Ep. II)
 

Marturii despre Enescu - partea a II-a 

EXCLUSIV VIDEO Documentar inedit despre George Enescu: „A fost cel mai măreţ fenomen muzical, de la Mozart încoace” (III)
 

Mărturii despre Enescu - partea a III-a

EXCLUSIV VIDEO Documentar inedit: George Enescu, succes de proporţii în SUA (IV)
 

Mărturii despre Enescu - partea a IV-a

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite