VIDEO Festivalul Enescu, în reportajele şi interviurile „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marilon Cotillard, pe scena Ateneului   FOTO: Festival Enescu
Marilon Cotillard, pe scena Ateneului   FOTO: Festival Enescu

Ediţia din acest an a festivalului a totalizat 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă dintre cele mai bine cotate orchestre din lume. Adevărul, partener pentru a treia oară al Festivalului, v-a prezentat o serie de interviuri şi reportaje cu unii dintre cei mai importanţi artişti prezenţi în festival.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu s-a desfăşurat în perioada 31 august-22 septembrie. În sălile de concerte din Bucureşti, au urcat, timp de trei săptămâni, pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, de 50 de naţionalităţi. Au fost prezentate 84 de concerte şi recitaluri.  În total, au avut loc 30 de noi concerte care au inclus 69 de lucrări, aparţinând unui număr de 31 compozitori.

Unii dintre cei mai mari artişti – Vladimir JurowskyElisabeth LeonskajaFabio BiondiMaxim VengerovChristian BadeaIosif Ion Prunner – sunt doar câteva dintre numele intervievate de echipa „Adevărul“.

De asemenea, s-au realizat interviuri cu compozitori ai muzicii secolului XXI, precum Fred Popovici, Iain Bell,  Øyvind Torvund, Adrian PopSabina Ulubeanu, dar şi cu tinerii dirijori Cristian Lupeş şi Constantin Adrian Grigore.

Alături de echipa de muzicologi coordonată de doamna Cristina Sârbu,  în echipă cu doamna Alice Mavrodin, ne-au sprijinit, cu mult entuziasm, criticul de operă Alexandru Pătraşcu, şi profesorul Mihai Vacariu - în fruntea unei echipe de studenţi-voluntari de la SNSPA, care au scris, pe tot parcursul festivalului, pe blogul Culisele Festivalului, creat special, pe platforma online, pentru textele lor.

Muzicologi de prim rang, alături de tineri entuziaşti, au scris zilnic cronici ale concertelor pe blogurile „Adevărul“. Alexandru Pătraşcu a făcut, într-un adevărat tur de forţă, în fiecare zi, cronici ale concertelor pe toată perioada Festivalului Enescu.

Site-ul „Adevărul“ a transmis, livestreaming, cel puţin două sau trei concerte din programul zilnic al Festivalului, iar reporterii noştri s-au aflat, tot timpul, în mijlocul evenimentelor. Videoreportajele din diferite puncte ale Capitalei au reflectat atmosfera de sărbătoare, publicul fiind antrenat în metamorfozarea Bucureştiului într-un oraş al muzicii.

Prin tot acest amplu proces de mediatizare, „Adevărul“ a făcut accesibilă publicului larg aşa-zisa muzică cultă, considerată până nu de mult un domeniu extrem de nişat, destinat doar specialiştilor.

În „Weekend Adevărul", un dosar despre premiera "Oedipe". După paginile de cronici muzicale din "Adeverul", ducem şi astăzi, pe noile media, tradiţia mai departe.

În calitate de parteneri media principali ai Festivalului "George Enescu", a fost o provocare ca, pe lângă paginile tipărite care au fost realizate zi de zi, atât în ziarul „Adevărul“, cât şi în „Weekend Adevărul“, să prezentăm programul complet al festivalului (31 august-22 septembrie), să realizăm zeci de portrete ale marilor artişti invitaţi, interviuri video, cronici ale marilor concerte şi să vă aducem materiale în exclusivitate, precum cele cu Laurenţiu Dincă, primul violinist român de la faimoasa Berliner Philharmoniker, şi cu violonista Patricia Kopatchinskaja.

După ce au fost prezentate ca materiale video de sine stătătoare, interviurile au fost incluse în articolele de pe site, după care acestea au fost publicate şi în paginile tipărite ale ziarului. Echipa editorială „Adevărul“ a  muncit la foc continuu, timp de două luni, pe toate fronturile, pentru toate canalele media de care dispune Adevărul Holding.
 

Festivalul, în interviurile şi reportajele video Adevărul:

Imagine indisponibilă

VIDEO S-a deschis Festivalul Internaţional „George Enescu“, ediţie care propune diversitate, sub semnul lumii în armonie

Imagine indisponibilă

INTERVIU VIDEO Dirijorul Vladimir Jurowski: Vom invita Corul Filarmonicii „George Enescu“ să cânte Simfonia nr.3 de Enescu la Berlin

Imagine indisponibilă

VIDEO Marion Cotillard, despre spectacolul „Ioana d’Arc pe rug“: „Mama mea a jucat acest rol în 1990“

Imagine indisponibilă

VIDEO Laurenţiu Dincă, singurul român din Orchestra Filarmonicii din Berlin: „Mi-am împlinit visul ajungând să cânt în cea mai faimoasă orchestră din lume“

Imagine indisponibilă

INTERVIU VIDEO Pianista Elisabeth Leonskaja: „Câştigarea Concursului «Enescu» a fost un mare succes al vieţii mele“

Imagine indisponibilă


INTERVIU VIDEO Dirijorul italian Fabio Biondi: „Când publicul iese de la concert trebuie să se simtă extrem de fericit, nu obosit sau plictisit“

Imagine indisponibilă

INTERVIU VIDEO Dirijorul şi violonistul Maxim Vengerov: „Enescu e o planetă la care nu cred că voi ajunge vreodată“

Imagine indisponibilă

INTERVIU VIDEO Dirijorul Vasily Petrenko: „Nu stau în faţa oglinzii să găsesc gesturi speciale“

Christian  Badea repetitii cu Sankt Petersburg


REPORTAJ VIDEO Dirijorul Christian Badea, la repetiţiile cu muzicienii din Sankt Petersburg: „Această orchestră e o istorie vie a muzicii clasice“
 

Imagine indisponibilă

VIDEO Muzicianul britanic Iain Bell: „Orice compozitor trebuie să-şi îndrepte privirea spre Enescu“

Imagine indisponibilă

NTERVIU VIDEO Dirijorul Constantin Adrian Grigore, care conduce Camerata Regală: „Încă nu avem deschidere faţă de muzica contemporană”

Mitsuko Uchida, revelaţia Festivalului 

Matsuko Uchida

Ediţia 2019 a Festivalului şi-a aşteptat publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala „George Enescu“ de la Universitatea Naţională de Muzică, la Teatrul Excelsior, la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii“, „Concertele de la miezul nopţii“, „Recitaluri şi concerte cameral“, „Muzica secolului XXI“, „Mozart Week in Residence“ şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor“. 

Am ascultat concerte memorabile şi opere cântate în premieră în România.

Am putut aplauda nouă orchestre de talie mondială, de la Berliner Philharmoniker până la cea din Sankt Petersburg. Inspiraţia şi delicateţea, concentrarea şi sunetele prefecte au preluat scena la Ateneu, unde pianista Mitsuko Uchida, în dublu rol de dirijor şi solist, alături de Orchestra de Cameră Mahler, au intrepretat Concertul nr. 19 pentru pian şi orchestră de  Mozart, „Metamorphosen” de Richard Strauss şi Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră  de Mozart. Una dintre cele mai apreciate muziciene ale momentului, o legendă a pianului la nivel mondial, prezentă în premieră la Bucureşti, a oferit melomanilor dozajul perfect, o citire plină de sensibilitate, personală, specială a celor trei compoziţii

Premiere, în festival

Premiere pe scenele româneşti au fost Peter Grimes, al lui Benjamin Britten şi Moise şi Aron, a lui Schoenberg sau piese abordate foarte rar, cum este Jeanne d’Arc, a lui Honneger au livrat explicit în librete mari teme actuale şi azi. Peter Grimes a fost o poveste intensă despre comunitate, preconcepţii, statutul dificil al celui diferit într-un libret de policier operatic. Considerată ca fiind una din capodoperele contemporane, lucrarea lui Benjamin Britten a fost însoţită de grafica multimedia creată de Carmen Lidia Vidu, care a adăugat claritate în ţesătura de idei şi a completat experienţa spectatorilor.

Cotillard, în rolul lui Jeanne d’Arc

Spectactolul Jeanne d’Arc, cu actriţa Marion Cotillard, câştigătoarea unui premiu Oscar, a numeroase premii de interpretare europene, în rol principal. Orchestra Filarmonica din Sankt Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Ţuţu, şi violonistul Vadim Repin au continuat apoi cu Poemul simfonic „Isis” – de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schiţele autorului), Concertul nr. 1 de Dimitri Şostakovici şi Simfonia a IX-a, „Din lumea nouă” – de Antonin Dvořák. O prestaţie impresionantă, plină de nuanţe, cu un contur sonor frumos adaptat fiecarei piese propuse, purtătoare a unor mituri, poveşti şi simboluri. Isis s-a revărsat plină de seducţie, vioara lui Vadim Repin a desenat cu claritate tumultul personal, pasajele întunecate şi suferinţa, Concertul de vioară fiind compus în perioada în care Sostakovich era persecutat de Stalin pentru originea lui, ca în final lumea nouă să îşi prezinte sunetul amplu al promisiunilor.

A urmat spectacolul Moise şi Aron, opera semnată de Arnold Schoenberg. O nouă premieră absolută în Festival, va rămâne un eveniment de referinţă, o montare în concert memorabilă, purtând semnătura Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, dirijată de maestrul Lothar Zagrosek, Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner şi cu sprijinul Vocal Consort Berlin. Construcţia pregătită a integrat firesc distribuţia internaţională, cap de afiş fiind expresivii Robert Hayward (Moise) şi John Daszak (Aron). Arhitectura multimedia, asigurată de Nona Ciobanu şi Peter Kosir a dat cadrul perfect pentru a contura puterea poveştii, moderând subtil disputa de început de lume, între gând şi cuvânt.

Duminică, în ultima zi de festival, Don Giovanni, de Mozart, în interpretarea Orchestrei de Cameră din Basel, a combinat apoi opera giocossa cu interpretarea seriossa, într-o montare în concert, dinamică, rotundă, cursivă, susţinută de vocile artiştilor lirici Luca Pisaroni - Don Giovanni (bas-bariton), Sylvia Schwartz - Donna Anna (soprană), Olga Bezsmertna - Donna Elvira (soprană), Alex Esposito - Leporello (bariton) şi David Soar - Comandorul, Masetto (bas-bariton).

Finalul festivalului a fost semnat de Orchestra Regală Concertgebow, din Amsterdam care şi-a prezentat în întreaga spledoare puterea, subtilitatea, rafinamentul, nuanţarea, înţelegerea profundă a textului muzical şi extraordinara flexibilitate. Sub bagheta lui Tugan Sokhiev, olandezii au oferit o lecţie de actorie” muzicală, schimbând cu uşurinţă registrul pieselor abordate şi transformând miraculos sonorităţi şi registre. Programul a început cu Brahms- Variaţiuni pe o temă de Haydn, ceea ce a permis aşezarea unei prime trepte clasice peste care atmosfera Uverturii de concert în la major pe teme populare româneşti a lui George Enescu s-a aşezat cu fineţe şi firesc. Seara, concertul şi Festivalul s-au încheiat în acordurile lui Ceaikovski, Simfonia I, „Visuri de iarnă”.

Citiţi şi:

FOTO Cum a reflectat „Adeverul“ premiera operei „Oedipe” în 1936

INTERVIU Violonista Patricia Kopatchinskaja: „Îmi iau un an sabatic şi voi merge acasă, la Orhei, să văd pământul meu“

INTERVIU Compozitorul norvegian Øyvind Torvund: Îmi place foarte mult cum scrie Cărtărescu

Maestrul Iosif Ion Prunner: Publicul trebuie să aibă credinţa că Festivalul se va oglindi şi în stagiunea Filarmonicii

INTERVIU Compozitorul Fred Popovici: „Sensibilitatea trebuie dezvoltată la fel ca muşchii unui atlet“

INTERVIU Compozitoarea Sabina Ulubeanu, despre muzica contemporană din Festival: Compoziţia e drumul de la sentiment la materie

INTERVIU Adrian Pop, compozitor: „Muzica bună este bună indiferent de perioada în care a fost scrisă“

INTERVIU Cristian Lupeş, dirijor: „Trăim în epoca în care toţi sunt mândri că aleargă ca nişte animale de povară

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite