TVR Info şi TVR Cultural se închid. Datoriile Televiziunii Române vor fi achitate în cel puţin 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, TVR Info si TVR Cultural îşi vor înceta emisia, emisiunea TVR Cultural urmând să fie preluată de TVR 2 şi TVR 3.

În şedinţa de vineri a Consiliului de Administraţie TVR s-au adoptat soluţii de redresare economică a televiziunii publice.

Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, structura de acum a TVR-ului creează "confuzie şi o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficienţă şi din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie".

Totodată, existenţa unui număr foarte mare de direcţii (7) şi a unui număr foarte mare de departamente (25) a dus la un număr considerabil de funcţii de conducere şi implicit la costuri salariale exagerate. S-a remarcat faptul că producătorii emisiunilor TVR aveau trei niveluri de subordonare: unul către redacţia din care făceau parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacţia şi ultimul, faţă de directorul de canal.

Drept urmare, a fost propusă şi aprobată o nouă structură cu 5 direcţii şi 10 departamente cu serviciile şi birourile aferente . Astfel, noua structură este bazată pe fluxuri de producţie şi pe fluxuri economice reale şi simplificate astfel încât cei care solicită producţia şi o difuzează controlează efectiv şi costurile.

Odată cu noua structură, TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri. Canalele rămase vor trebui să fie în acord cu misiunea publică a Societăţii Române de Televiziune şi cerinţele actuale ale publicului din România, dar şi cu nevoia de a reaşeza costurile, în aşa fel încât în următorii 7,5 ani, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) să-şi poată achita datoriile existente.

Misiunea postului TVR 1 va fi de a satisface exigenţele unui public complex, prin realizarea şi difuzarea de programe de genuri diferite, având ca parametrii calitatea, diversitatea şi respectarea pluralismului. Noua activitate a postului va fi axata pe prezentarea obiectivă şi imparţială a realităţilor vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, pe asigurarea informării corecte a cetăţenilor asupra vieţii politice, economice şi sociale, promovarea valorilor culturale universale şi româneşti şi ale minorităţilor naţionale.

Schimbări în programa TVR

În acelaşi timp, titlurile emisiunilor cu care publicul deja s-a obişnuit vor fi păstrate, dar vor apărea şi emisiuni noi sau preluări de pe  TVR 2, TVR 3 sau TVR Info.

Emisiunea "Ora de business" va fi transferată pe TVR 1, vor rămâne în grilă emisiunile culturale "Profesioniştii", "Garantat 100%" şi "Universul credinţei". Harta emisiunilor informative va fi completată  pe TVR 1 cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii şi cu o emisiune despre alte sporturi în afară de fotbal. Divertismentul păstreaza spaţiile existente la TVR 1 (vineri seara, sâmbătă după-amiaza şi seara, duminică după-amiaza), TVR 1 urmând să difuzeze filme în fiecare seară, din cele deja contractate.

În schimb, TVR 2 îşi va schimba denumirea în TVR 2 Cultural, preluând din sarcinile TVR Cultural dar într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ ca alternativă la oferta generalistă a TVR 1.  Noile programe vor include informaţii culturale, filme, piese de teatru, concerte etc., producţii româneşti consacrate, dar şi ale tinerilor creatori independenţi.

Conform strategiei naţionale promovate de autorităţile statului, TVR Internaţional va produce atât emisiuni în limba română, cât şi emisiuni în limbi străine pentru telespectatorii din străinătate, pentru a promova imaginea României în lume.

Studiourile teritoriale ale TVR îşi vor păstra emisia regională şi vor avea două mari tipuri de stuctură organizatorică. În acelaşi timp, studiourile vor avea prin rotaţie un spaţiu de 150 de minute în grila de programe TVR 1 în ziua de sâmbătă şi totodată vor furniza ştiri zilnice pentru Direcţia Ştiri.

Măsurile acestea ce urmează să fie puse în aplicare, vor face ca datoria TVR-ului, de 133 milioane de euro, să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani, fără ca pe parcursul acestei perioade instituţia să aibă alte creanţe. 

Conturile bancare ale Televiziunii Române au fost blocate în totalitate de ANAF în data de 21 mai 2012 

din cauza datoriilor acumulate. La finalul anului trecut, acestea erau în valoare de 272.699.000 lei, din care circa o treime erau penalităţi.

La sfârşitul lunii iunie, ANAF a suspendat prin Hotărârea nr. 617/2012, pentru o perioadă de şase luni, executarea silită a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală faţă de TVR, interval în care Televiziunea Română trebuie să deruleze un proces de redresare economică a societăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite