Politică

articolul anterior articolul urmator

1 milion de euro despăgubire

7
25 Nov 2013 09:28:21
Alina Gorghiu

Ştirea ultimelor zile este o decizie a instanţelor româneşti care va face istorie: Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România  este obligată să plătească un milion de euro despăgubiri unei tinere care şi-a pierdut mâna într-un accident rutier.

Decizia în primă instanţă a fost deja dată de Tribunalul Bucureşti, CNADNR făcând însă apel. Decizia Curţii de Apel va veni curând, însă părţile mai au la dispoziţie şi calea recursului, dându-se practic ultimul cuvânt instanţei supreme.

Situaţia de fapt este simplă. Tânăra şi-a pierdut braţul drept într-un accident din cauza unui element metalic dintr-un parapet care a perforat portiera maşinii în care se afla. În mod normal, în momentul impactului unei maşini cu parapetul, acesta nu ar trebui să se dezintegreze, ci să atenueze impactul şi să ajute la evitarea situaţiei în care automobilul ar intra pe contrasens. Expertiza tehnică realizată după accident a relevat faptul că parapetul era deteriorat. Pentru că de „îngrijirea” acestor parapeţi se ocupă CNADNR, evident că acţiunea a fost formulată împotriva lor. Reclamanta cere respectiva sumă cu titlu de daune şi se pare că inclusiv instanţa a ajuns la concluzia că un astfel de incident îi poate cauza unei persoane o depresie gravă.

Nu trebuie să condamnăm atitudinea autorităţii statului care a declarat apel pentru că până la urmă interesul acesteia este să fie parcurse toate etapele procesuale.

Mă bucură atitudinea ministrului Şova, care, atunci când a fost întrebat dacă suma de un milion de euro va fi plătită, a afirmat că orice soluţie se va da, CNADNR va trebui să execute hotărârea irevocabilă a instanţei. Chiar dacă o astfel de speţă are o încărcătură emoţională foarte mare, nu trebuie să ne pierdem luciditatea şi să respectăm hotărârile instanţelor judecătoreşti.

Senzaţionalul acestei ştiri, faţă de altele, vine din cuantumul foarte mare al despăgubirilor pe care tânăra le-ar putea primi. Decizia aceasta nu este singura prin care CNADNR a fost obligată să plătească despăgubiri. Tot în acest an, compania a pierdut un proces cu 3 persoane, fiind obligată să le plătească acestora daune morale în valoare de câte 5000 de lei. În această speţă, maşina în care se deplasau cele 3 persoane a fost lovită de un copac de pe marginea drumului, care s-a rupt. Decizia aceasta a fost o premieră în România se pare, fiind prima decizie irevocabilă prin care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a fost obligată să plătească despăgubiri pentru un incident cauzat de administrarea defectuoasă a unui drum naţional.

Revenind la despăgubirea - record, respect decizia tinerei de a da compania în judecată şi sunt de părere că cetăţenii trebuie să fie încurajaţi, în momentul în care sunt nedreptăţi sau prejudiciaţi, să „dea statul în judecată”. Este o atitudine normală, dacă pornim de la premisa că oricine greşeşte va trebui să şi răspundă pentru faptele sale, indiferent că e vorba de o persoană fizică, de o autoritate publică sau de o companie de stat.  Aştept data de 27 noiembrie, când instanţa se va pronunţa în acest dosar.

Preluat şi pe  alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.11.2013, 09:53:31

Foarte trista povestea fetei care si-a pierdut mana..! Milionul ala nu va putea..plati niciodata tragedia acestei infirmitati..Si nici rezultatele imposturii lacheilor de partid, care care ocupa..politic functii publice menite (sub conducerea acestor netrebnici), a ne face viata..riscanta. Bine ca macar dvs.parlamentarii mergeti pe biciclete, atunci cand dati liber soferilor platiti regeste..cu banii amaratilor de contribuabili..!

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
25.11.2013, 10:39:52

Salut entuziasmul doamnei Gorghiu vizavi de respectarea legii , normala intr-un stat normal (nu ca ar fi vorba de statul nostru) .Ce nu ne spune insa doamna Gorghiu este ce masuri s-au luat impotriva celor vinovati direct , ca banii oricit de multi ii vom plati tot noi fraierii care contribuim la buget . Si o intrebare care ma framinta de cind am citit stirea : Oare doamna Gorghiu ar considera echitabil sa-si piarda un brat pentru un milion de euro ???

+3 (3 voturi)
BGood Johnny
25.11.2013, 12:45:22

CNADNR este o companie de stat. Ca urmare, despagubirile pe care compania trebuie sa le plateasca sunt, in fapt, platite de catre contribuabili. Care contribuabili nu sunt vinovati de greseala / neglijenta / indolenta angajatilor companiei. De aceea, in cazul companiilor de stat ar trebui ca toti angajatii vinovati (de la director pana la "Dorel") sa sufere direct niste penalizari suficient de mari, astfel incat sa-si schimbe atitudinea fata de responsabilitatile pe care le au. In mod evident, vinovatii din cadrul CNADNR nu au cum sa plateasca 1.000.000 Euro, deci despagubirea va fi suportata tot de catre contribuabili. Dar cel putin pot fi supusi unui sistem de penalizari severe. In lipsa acestora, o sa ii doara in dos si nu se va schimba niciodata nimic. Obs: sper sa nu interpretati gresit, sunt total de acord cu despagubirile impuse de instanta de judecata.

+2 (2 voturi)
MelosNegros
25.11.2013, 13:31:01

- nici vorbă că pentru România este o premieră absolută: suma de un milion pentru o mână e mare chiar şi în...SUA. - şoferul vinovat de accident nu plăteşte nimic?! adică ăla care a făcut ca maşina să ia parapetul la testat... - şi cu cei responsabili de defecţiunile apărute la parapeţi, din zona respectivă, cum rămâne?!

Coman Alexandru
26.11.2013, 00:49:55

Acum compania ar trebui sa recupereze banii de la angajatii (de la sefu' al mare la necalificat) care nu si-au facut treaba. Altfel tot noi, aia nevinovati, o sa platim.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările