10 motive pentru care trebuie să îi mulţumim lui Bercea Providenţialu'

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru grupul generic reprezentat de Dan Voiculescu nu e nicio problemă să se folosească de un interlop pentru a distruge Justiţia.
Pentru grupul generic reprezentat de Dan Voiculescu nu e nicio problemă să se folosească de un interlop pentru a distruge Justiţia.

Democraţia e o teorie plină de utopii, pe care ne încăpăţânăm să o considerăm perfectă când o învăţăm, să o desconsiderăm când o avem, să o călcăm în picioare când ne convine şi să o deplângem când o pierdem. Fără un sistem democratic şi un stat funcţional, Bercea Providenţialu' – merită acest supranume după tot ce a făcut – nu ar fi existat şi nimeni nu avea nevoie să îl inventeze.

Mai presus de orice, democraţia e un sistem imperfect care nu poate exista fără o constantă îngrijire din partea celor care cred că aşa imperfectă cum e, e singura soluţie pentru o lume în care dreptatea poate să triumfe. Şi, în imperfecţiunea ei, ne-am trezit că dictonul ”scopul scuză mijloacele” devine emblema unei societăţi. Pentru grupul generic reprezentat de Dan Voiculescu nu e nicio problemă să se folosească de un interlop pentru a distruge Justiţia. De data asta, cred că e cazul să ne folosim şi noi de Bercea pentru a ne rezolva multe dintre durerile ultimilor 25 de ani. Aşa că iată pentru ce avem a-i mulţumi interlopului providenţial care ne-a forţat, fără să vrea, să ne uităm la ce e mai urât în lumea noastră:

1. Cazul Bercea este un caz de manual din care avem de învăţat despre ce înseamnă un stat vulnerabil prin fragilitatea instituţiilor sale. Bercea şi familia sa nu trebuiau să ajungă niciodată în preajma Preşedintelui României. De azi înainte, sunt convins că verificările celor care se vor afla în preajma celor care conduc România vor fi făcute cu mult mai multă atenţie.

2. Oamenii politici nu se vor mai afişa cu indivizi de teapa lui Bercea. Interlopii sunt interlopi şi nu nişte personaje simpatice din seriale TV. Astăzi, sper că a înţeles toată lumea că odată ce ai dat mâna cu ei sau ai stat la masă cu astfel de indivizi va fi greu să mai scapi imaculat din această poveste.

3. Cazul Bercea poate fi punctul de cotitură pentru Justiţia din România. Oricât de comentată va fi decizia Justiţiei, ea va fi acceptată fără echivoc şi ea va fi singura măsură pentru cine şi cu ce a greşit. Pot plânge analiştii TV oricât vor dori, dar soluţia vine de la Justiţie, nu de la politicieni sau alţi exaltaţi partinici.

4. Acum se poate discuta în public despre legătura veşnică dintre oamenii politici şi clanurile interlope. A mai fost cazul lui Cătălin Voicu, dar el a fost ignorat pentru că Antena 3 nu avea nici un câştig de pe urma lui. Cu cât fac mai multe emisiuni pe tema Bercea, cu atât vom avea mai mult de câştigat la nivelul opiniei publice.

5. Încep să se vadă slăbiciunile majore ale unei instituţii vitale pentru sistemul democratic: Parlamentul României. Călin Popescu Tăriceanu a transformat în armă politică o instituţie destinată protejării democraţiei. Ilie Sârbu număra senin corupţii, vreo 10 în Parlament. E o ocazie minunată să ştergem cu ei pe jos. Parlamentul nu va scăpa de valul creat de cazul Bercea. Sursa răului se află în pseudo-parlamentarismului nostru.

6. De cazul Bercea s-au agăţat, ca de ultima şansă, o cohortă de penali, mercenari şi oameni lipsiţi de scrupule. Mulţi dintre ei plătesc poliţe personale, mulţi dintre ei sunt plătiţi ca să inventeze teme false şi unii trăiesc într-o naivitate auto-distructivă. Finalul cazului îi va mătura pe toţi deopotrivă.

7. Avem un caz de manipulare grosolană a opiniei publice. Nu e primul, dar sper să fie ultimul. CNA-ul e o ruşine şi o inutilitate. Reglementarea spaţiului public trebuie regândită. O fi distractiv să găzduim în public tot felul de deliruri şi mincinoşi patologici, dar să se facă în emisiunile de divertisment. E un moment de rescriere a funcţionării unei instituţii care a ajuns o ruşine publică.

8. Poate vom fi mai atenţi la cei pe care îi invităm în studiourile TV. Bercea nu e primul interlop care se lăfăie pe la televiziuni. A devenit o modă să aduci ce e mai murdar şi imund în prim plan, iar noi, publicul, să ne desfătăm cu mizeriile unei lumi pe care o credeam străină de noi. Ei, uite că ea e lângă noi, face parte din viaţa de zi cu zi, şi e posibil să ne dicteze viitorul. Aşa că, să fim mai precauţi la dictatura ratingului, că o să ajungem să ne sufocăm de atâta succes mediatic.

9. Avem o problemă cu interlopii şi cu clanurile ţigăneşti (clanul Cârpaci, Stancu sau Covaci din Timişoara, clanul Corduneanu din Iaşi, clanul Măraru din Neamţ şi multe altele pentru că lista e incredibil de lungă)  şi de această dată se poate discuta deschis. Unii evitau discuţia pentru că părea rasistă, alţii pentru că aveau legături strânse cu partea întunecată a societăţii româneşti. Aici nu e vorba de manele, lanţuri de aur şi cerşetorie în intersecţie. Aici e vorba de protejarea interlopilor de lumea politică.

10. Fără să vrea, Bercea şi interlopii săi, Antena 3, parlamentarii majorităţii, analiştii şi băgătorii de seamă ajută Justiţia să se elibereze de orice legătură ombilicală otrăvită. Chiar dacă e dureros procesul, chiar dacă există victime colaterale şi chiar dacă ştim că trebuia să facem acest lucru cu calm şi eleganţă, trebuie să acceptăm că schimbarea nu se face decât plecând de la exemplele negative ale societăţii româneşti. Ei vor rămâne exemplul la care ne vom raporta ani de zile atunci când vom vorbi despre expresia răului în societatea românească.

Bercea şi cei care îl folosesc sunt chintesenţa unui sistem corupt şi putred. De data asta, au ieşit atât de tare în faţa publicului, încât nu se mai pot ascunde. Cazul Bercea a deschis atâtea răni, despre care evitam să discutăm, încât aproape aş spune că e pentru prima dată când nu ne mai putem preface că avem la picioare o mare de puroi pe care, vrem nu vrem, va trebui să o curăţăm. E momentul pentru o purificare naţională!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite