15 februarie, Ziua naţională a Lecturii. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis

Ziua de 15 februarie va deveni Ziua Naţională a Lecturii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la finalul săptămânii un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Sebastian Burduja.

„Peste fix o lună vom marca pentru prima dată această zi prin campanii, proiecte şi evenimente de încurajare a cititului în şcoli şi instituţii publice, biblioteci şi librării. Aşa cum şi alte state o fac deja cu mare succes, de mulţi ani de zile”, a scris deputatul PNL de Bucureşti, Sebastian Burduja, sâmbătă, pe Facebook.

Burduja a explicat că ales data de 15 februarie pentru a stabili Ziua Naţională a Lecturii, întrucât este data în care s-au născut Spiru Haret şi Titu Maiorescu, „a căror contribuţie la şcoala şi cultura României este incontestabilă”, după cum a precizat deputatul.

În Expunerea de motive, iniţiatorul Legii citează un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în anul 2018, ce arată că doar 16% dintre români declară că citesc cărţi lunar, în timp ce 35% susţin că nu au citit niciodată o carte.

Pe 15 februarie, autorităţile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii sau fundaţii din domeniul Educaţiei şi cu ajutorul muzeelor, bibliotecilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniul culturii, potrivit Legii.

„E timpul ca România să îşi regăsească dragostea pentru carte şi, în lunile care vor urma, vom anunţa noi proiecte legislative ambiţioase pentru încurajarea lecturii”, a adăugat Burduja.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite