23 de aleşi penali vor fi ajutaţi de colegii lor să fugă de Curtea Supremă. Hotărârile celor două Camere vor fi definitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă modificările din statutul parlamentarilor care vizează întărirea imunităţii vor intra în vigoare, cei 23 de noi aleşi, care în prezent sunt cercetaţi ori aşteptă o sentinţă definitivă, vor fi protejaţi de colegii lor din comisiile juridice, transformaţi în „judecători“.

Relu Fenechiu. Deputatul PNL a fost trimis în judecată de DNA în dosarul „Transformatorul“, fiind acuzat că i-ar fi determinat pe directorii de la Electrica Moldova să cumpere transformatoare vechi în schimbul unor sume de bani echivalente unor transformatoare noi. Audierile sunt programate pentru 23 ianuarie.

Dan Voiculescu. În 25 aprilie are primul termen de judecată în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) din Bucureşti. Dosarul a fost repartizat Completului de judecători numărul 4, complet din care fac parte Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan (fosta consiliera a lui Daniel Morar pe când acesta era şeful DNA), judecatorii care l-au condamnat la închisoare pe fostul premier Adrian Nastase. În 20 decembrie, după ce a luat act de faptul că Voiculescu a fost reales senator, tribunalul Bucureşti a retrimis la Înalta Curte acest dosar.

Liviu Dragnea. Aflat la primul mandat de parlamentar, Liviu Dragnea a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în dosarul referendumului din 29 iulie, fiind acuzat că a adus zecii de mii de persoane în secţiile de votare pentru a asigura o prezenţă la vot necesară îndeplinirii cvorumului.

Monica Iacob Ridzi. Deputat PPDD, Monica Iacob Ridzi este trimisă în judecată pentru corupţie. În 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.

Miron Mitrea. Deputatul PSD este acuzat de luare de mită. El este acuzat că în perioada 2001- 2002 ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC.

Antonie Solomon. Senatorul  PPDD a fost trimis în judecată în martie 2012 sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legatură directă cu o infracţiune de corupţie. Procurorii îl acuză pe Antonie Solomon că în perioada februarie-noiembrie 2006, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit mită în valoare totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Penescu.

Gigi Neţoiu. Deputat PPDD, Gigi Neţoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul transferurilor.

Tudor Chiuariu. Senator PNL şi totodată preşedintele Comisiei Juridice a camerei superioare, Tudor Chiuariu este inculpat în dosarul Poşta Română. El a fost achitat pe fond, dar se judecă în recurs. Potrivit DNA, în perioada 2005-2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.Prejudiciul este evaluat la peste 8,6 milioane euro.

Ion Stan. Deşi era urmărit penal pentru trafic de influenţă, Ion Stan a câştigat un nou mandat de deputat pe listele PSD. Ulterior, şi-a depus demisia.Deputatul este acuzat că i-a cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, câte doua milioane de benzină pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie.

Laszlo Borbely. Deputatul UDMR este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată. În 11 septembrie, Camera Deputaţilor a respins solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva lui Laszlo Borbely.

Marko Attila. Aflat la primul mandat de deputat, fostul secretar de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. În 16 ianuarie, dosarul proaspătului deputat a fost trimis de la Curtea de Apel Ploieşti, pe rolul căreia se afla recursul, la îCCJ, întrucât a fost ales parlamentar.

Dian Popescu Senator PNL, Dian Popescu este acuzat de luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de fratele său, Popescu este judecat în calitate de administrator de firmă. Procurorii au constatat mai multe ilegalităţi la două stadioane construite de firma celor doi în localităţile Peştişani şi Scoarţa. El mai este judecat şi pentru că i-ar fi dat primarului comunei Peştişani mită înainte de campanie electorală din 2008.

Teodor Atanasiu. Deputatul PNL este acuzat de mită electorală. În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, Teodor Atanasiu, în înţelegere cu Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din data de 29 iulie, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.

Victor Paul Dobre. Deputatul PNL este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Procurorii susţin că există indicii că Victor Paul Dobre a solicitat directorului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanei din ministerul de interne, chestorul Constantin Manoloiu, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.

Gigi Becali. Deputatul PNL este trimis în judecată pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul „Valiza“.

Sebastian Ghiţă. Aflat la primul mandat de deputat, Sebastian Ghiţă are un dosar penal în care este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii, în legătură cu mai multe tranzacţii petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul se judecă de 10 ani.

Sorin Roşca Stănescu. Senatorul PNL este trimis în judecată în dosarul Rompetrol, alături de Dinu Patriciu.

Mircea Banias. Senatorul PC a fost trimis în judecată în luna aprilie într-un dosar privind importurile ilegale. Dosarul se judecă la ÎCCJ.

Nicolae Vasilescu. Deputatul PSD este trimis în judecată pentru corupţie. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2011, Nicolae Vasilescu, alături de alte două persoane, a pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Thuma Hubert Petru Ştefan. Deputatul PNL a fost trimis în judecată în luna martie 2012, alături de Mihai Betelie, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Betelie este acuzat că, împreună cu Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, au făcut prin interpuşi activităţi de comerţ şi au participat la administrarea unei societăţi ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi.

Verginel Gireadă. Deputatul PNL a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

Olosz Gergely.  Deputatul UDMR a fost trimis în judecată în luna octombrie 2012 de DNA pentru trafic de influenţă în formă continuată, fiind acuzat că în perioada 2007-2008 când a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) ar fi cerut peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei în schimbul atribuirii unor contracte.

Marian Ghivechiu. Deputatul PSD a fost deferit justiţiei de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.

Ce modificări se vor face

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde o prevedere potrivit căreia ministrul justiţiei trebuie să trimită o serie de documente suplimentare atunci când cere arestarea, percheziţionarea sau reţinerea unui parlamentar.

Cererea trebuie să conţină probele din cazul respectiv, temeiul legal şi motivele concrete. O asemenea prevedere nu a existat, până în prezent. De asemenea, în proiect apare ideea că hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor Permanente, adoptate în materie de imunitate parlamentară sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.

Proiectul a fost pregătit de Comisia pentru Regulament, condusă de deputatul PSD, Nicolae Vasilescu, fost membru PRM. Din comisie fac parte câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar. Este vorba de  Daniel Fenechiu (PPDD) avocatul lui Dan Diaconescu, Mirel Taloş (PNL), Gabriel Andronache (PDL), Marton Arpad (UDMR), Aurelian Ionescu (PC), Ionel Stancu – minorităţi. Forma finală a modificărilor aduse Statutului senatorilor şi deputaţilor va fi convenită vineri, când se vor depune şi amendamente, va fi asumată de liderii de grup şi va deveni iniţiativă legislativă, urmând a intra în procedură pentru săptămâna viitoare.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite