Politică

articolul anterior articolul urmator

23 August, ziua Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului

3
23 Aug 2019 13:20:56
Ciprian Apetrei

Fosta sărbătoare, falsificată, a victoriei antifasciste a comunismului românesc, 23 August este, din 2011, ziua Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

Prea puţin cunoscută, acesasta comemorare este un bun prilej pentru a vedea cum ne raportăm la cele două sisteme totalitare care au marcat secolul XX. Cu punctul de interes spre victime şi spre memoria acestora.

De ce nu sărbătorim această zi, ar fi prima întrebare? Avem o Lege, nr. 198 din 7 noiembrie 2011, pe care am putea să o numim a Memoriei totalitarismului, dar care, de atâţia ani de la adoptare, nu produce nici un efect.

Pentru că suferim de o schizofrenie a memoriei. Iar cine are o memorie strâmbă, va avea doar amintiri strambe.

Cele două sisteme totalitare ale ultimului secol şi-au găsit justificări importante în lupta unul împotriva celuilat.

Nu poţi critica caracterul antifascist al comunismului, ne spun tovarăşii mai vechi, dar şi cei mai noi, din ce în ce mai numeroşi. La fel, nu poţi critica caracterul anticomunist al mişcărilor naţionaliste interbelice, în special al celor legionare, ne spun nostalgicii unei ţări pure şi frumoase ca soarele, cam însângerat, de pe cerul nostalgiilor lor.

Ca orice mişcare utopică şi războinică, cele comuniste şi fasciste au vrut binele umanităţii, iar dacă pentru acest ideal au ucis oameni, asta este, revoluţiile nu se fac fără victime. Despre acestea ar trebui să vorbim astăzi. Sute de milioane de morţi în lumea întreagă, câteva dintre ele în România. Holocaust, deportări, execuţii sumare, lagăre de concentrare, închisori politice, determinaţiile totalitarismului şi-a pus în practică tot spectrul de orori.

De ce nu vorbim suficient despre ele, revine întrebarea obsedantă?

Pentru final, un fragment din declaraţia de 23 de August a lui Klaus Iohannis. Unul dintre puţinii politicieni care au respectat această dată: "Pactul Ribbentrop-Molotov a fost alianţa răului absolut. Sub aparenta grijă faţă de popoare, totalitarismele au fracturat şi falimentat societăţile europene şi au sădit nesfârşita suferinţă umană. Consecinţele dezastruoase ale fascismului şi comunismului au dăinuit mult timp şi după căderea regimurilor totalitare, privând generaţii întregi de drepturi inalienabile şi făcând tranziţia spre democraţie un proces dificil şi dureros."

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

eu doar constat
23.08.2019, 16:47:18

Regret, dar 23 august nu trebuie tinut minte in acest fel. Intai, cronologic, exact cu 5 ani inainte Hitler si Stalin si-au imputernicit ministrii de externe sa semneze Tratatul Ribbentrop - Molotov, care a dus la intrarea Romaniei in razboi pentru ”recuperarea Basarabiei”, pasami-te, desi in acelas tratat s-a prevazut si cedarea unei parti din Transilvania Ungariei Horthiste. Basarabia n-am pastrat-o dupa 9 mai 1945, dar, pentru ca a existat acel 23 august 1944, regizat de insusi Regele Mihai, am reintregit Romania cu Ardealul ocupat de unguri. Inchipuiti-va ce s-ar fi intamplat daca Romania nu intorcea armele impotriva Germaniei. Oare mai existam ca stat, sau, urmare trocului ordinar cu teritorii, prin care Churchill ne ceda intr-o proportie de 90% rusilor, deveneam o Republica Socialista Sovietica Romana, iar RSS Moldova primea si teritoriul din stanga Prutului? Si nu se stie care mai era teritoriul ramas Romaniei, daca mai ramanea ceva din Transilvania sau nu. Dar sa nu speculam. Ion Ratiu il cita foarte des pe Spinozza spunand: Ceea ce s-a intamplat, a fost inevitabil, iar ceea ce nu s-a intamplat a fost imposibil. Ca au aparut comunistii si si-au tras spuza pe turta lor cu acest 23 auguat 1944 nu e de mirare. Au avut oportunitatea si sprijinul Moscovei si in mod normal, pentru ca politica e curva, au profitat. Dupa 1989 posibil s-a intrat in normal, in masura in care nu mai sunt multi care sa creada in ”meritele” comunistilor lui Gh. Gheorghiu-Dej. Acum credeti ca Revolutia din decembrie 1989 nu este deturnata la fel de politicienii, necomunisti chiar, de acum? Oare de ce credeti ca unii cauta sa o prezinte drept lovitura de stat, lucru care legitimeaza moral existenta comunismului in perioada 1948- 1989? Si, ce e mai grav, este ca chiar magistrati imputerniciti cu anchetarea crimelor din decembrie 1989 incearca sa induca aceasta idee, ceea ce ma face sa cred ca protocoalele SRI - DNA, SRI - Parchetul General si SRI - CSM continua sa existe si sa functioneze si ca securitatea ceausista s-a intins, precum metastaza, in societatea noastra de acum. Pentru mine 23 august este o zi de doliu, raportata la Pactul Ribbentrop - Moșotov, dar si o zi de sarbatoare, raportata la actiunea Regelui Mihai de arestare a maresalului Antonescu si de intoarcere a armelor impotriva Germaniei. Restul, trecerea la comunism, n-a avut cronologic legatura cu instaurarea comunismului. Abia dupa fortarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947, deci dupa 2 ani si 4 luni, s-a intrat in ceea ce urma sa devina ”epoca de aur”, cu adanci radacini in privata din fundul curtii.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
23.08.2019, 19:41:29

Din profil, mihulicea seamna cu nichita Hrusciov. Cum sa comemoreze un veteran al legiferarii pro crima, victimele totalitarismului? El parlamentarul este in serviciul calaului, criminalului, proxenetului!

-1 (1 vot)
DG Gabriel
23.08.2019, 19:46:55

"Ca orice mişcare utopică şi războinică, cele comuniste şi fasciste au vrut binele umanităţii," ce vorbesti, domnule?! Ah, da, doar ca numai unii erau "umanitate", pentru binele lor s-a murit, s-a ucis, s-a distrus, s-a scris si vorbit... Jalinic, nu am auzit pana acum o asemenea asertiune jalnica...

-1 (1 vot)
Modifică Setările