28 de asociaţii civice îi cer lui Klaus Iohannis convocarea unui referendum pe tema justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis poate cere convocarea unui referendum naţional. Foto: Inquam.
Preşedintele Klaus Iohannis poate cere convocarea unui referendum naţional. Foto: Inquam.

28 de organizaţii civice au semnat miercuri o petiţie prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să convoace un referendum naţional pe tema Justiţiei. Aceştia invocă recomandările instituţiilor europene şi sondajul sociologic privind amnistia şi graţierea care a arătat că românii se opun unui proiect de modificare a legislaţiei penale în proporţie de 87%, chiar dacă au votat PSD-ALDE-UDMR.

Organizaţiile civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 şi, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi a codurilor penale, i-au cerut miercuri preşedintelui Klaus Iohannis să convoace un referendum naţional cu privire la legislaţia penală. 

„Cer Preşedintelui României să emită de urgenţă decretul de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislaţiei în materie penală. Amintim că procedura pentru declanşarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017”, se arată în petiţia celor 28 de asociaţii civice. 

Printre cerinţele societăţii civile se numără şi oprirea „imediată şi necondiţionată” a unei Ordonanţe de Urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi o serie de întâlniri cu principalii decidenţi politici până pe 24 decembrie pentru a discuta „despre necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, a respectării independenţei justiţiei şi a domniei legii în România”.

Semnatarii motivează solicitarea amintind de recomandările instituţiilor europene, dar şi de rezultatele sondajului ISSPOL, comandat de grupul civic Geeks for Democracy şi realizat în perioada 4-10 decembrie 2018, prin care s-a testat opinia românilor cu privire la amnistie şi graţiere.  

„Într-o majoritate covârşitoare, indiferent de opţiunea politică, de mediul social, de nivelul de educaţie sau de orice alt lucru care îi deosebeşte, românii au un lucru în comun: spun NU amnistiei şi graţierii. Astfel:

1. 91% dintre români se opun graţierii infractorilor condamnaţi pentru corupţie, respectiv amnistiei faptelor de corupţie;
2. 87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun graţierii şi amnistiei;
3. 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupţie sunt prea mici;
4. 73% dintre români consideră că viaţa lor este afectată de corupţie în proporţie mare şi foarte mare;
5. 80% dintre români consideră că lupta anticorupţie este importantă pentru ei;
6. 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene”, au scris asociaţiile. 

„Cerem liderilor politici ai partidelor parlamentare şi Preşedintelui României să-şi asume în mod public prin acţiunile enumerate mai sus o poziţie clară asupra legislaţiei penale, în acord cu dorinţele şi aspiraţiile majorităţii românilor, evidenţiate fără echivoc în sondajul prezentat”, se arată în finalul scrisorii. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite