33 de motive pentru care votez cu Klaus Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu o să votez niciodată pe nimeni pentru cum vorbeşte la televizor, pentru cum "dă pe sticlă" sau pentru cum „face spectacol”. Nici nu aş avea cum să-l votez pentru aşa ceva pe Iohannis, pentru că nu bifează nimic din toate astea. Pe de altă parte, pentru că el candidează la alegerile prezidenţiale şi nu la vreo funcţie de moderator TV, iată câteva argumente.

  • Pentru că, în timpul primului mandat (2000-2004) a reuşit să lucreze în consiluil municipal cu o majoritate PSD şi, totuşi, în 2004 a fost reales cu o majoritate de 88,7% din voturi. Este o dovadă că poate, aşadar, să lucreze cu o majoritate de o altă culoare politică şi să aibă şi rezultate.
  • Pentru că, în timpul mandatului său, Sibiul a fost numit Capitala Europeană a Culturii pentru 2007, alături de Luxemburg.
  • Pentru declaraţia lui Mircea Geoană, de la alegerile prezidenţiale din 2009: „Iohannis este soluţia anticriză“.
  • Pentru declaraţia: “Nu voi graţia niciodată persoane condamnate pentru fapte de corupţie”
  • Pentru că, în programul prezidenţial, şi-a asumat stabilirea unor limite de finanţare a partidelor poiltice.
  • Pentru că susţine votul electronic şi votul prin corespondenţă, astfel încât toţi românii să îşi poată exercita dreptul la vot.
  • Pentru că doreşte creşterea accesului la servicii de grădiniţă şi creşă şi propune o soluţie: introducerea unor tichete pentru subvenţionarea costului acestor servicii, suportate de stat, şi nu de unii angajatori, ca în prezent.
  • Pentru că a avut o campanie curată, în care nu a răspuns atacurilor la persoană şi nici nu a lansat astfel de atacuri.
  • Pentru că asta a însemnat să suporte acuzaţiile potrivit cărora ar fi fost traficant de copii, în ciuda faptului că respectivii copii români trăiesc astăzi în Canada, însă refuză să fie amestecaţi în disputa de aici. Am discutat eu însămi cu o persoană din familia lor,  o persoană care păstrează legătura cu cei din Canada, şi mi-a spus următoarele: „Oamenii nu înţeleg,nu avem nicio legatură cu politica. Povestea aceasta e o dramă pentru ei,nu e uşor ce s-a întâmplat cu familia lor. Au o viaţă frumoasă acolo pe care o vor departe de trecut“. Puţini vor înţelege, însă, că anumiţi oameni au dreptul la intimitate, dar şi ce înseamnă atacurile nefondate, care nu au temei legal. Am intrat, de asemenea, în posesia fotografiilor care îi arată la maturitate, împliniţi şi fericiţi, dar dreptul lor la viaţa privată nu poate fi încălcat. Faptul că Iohannis însuşi s-a abţinut, deşi miza este infinit mai mare pentru el şi, din câte am aflat, a avut acces la aceleaşi dovezi, m-a convins că merită votul.
  • Pentru că vorbeşte fluent două limbi străine – germană şi engleză şi pentru că ar trebui să apună vremea lui “ză mazăr”.
  • Pentru că, spre deosebire de contracandidatul său, este susţinut de intelectuali, unii precum Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi alţii.
  • Pentru că, la capitolul “Minciuni”, este cu mult în urma rivalului său. Detalii, aici. Şi pentru că, de pildă, putea minţi senin în dezbaterea de la Realitatea TV, când a afirmat că nu a fost la Cernăuţi, dar a spus adevărul, chiar dacă îl costa politic.
  • Pentru că nu a promis funcţii celor care îl susţin, nici nu a cerut susţinere, spre deosebire de Victor Ponta. Cu excepţia nominalizărilor de premier, anunţate de fiecare tabără, Ponta a oferit, numai în ultimele două zile, două funcţii: liderului PPDD Simona Man - funcţia de şefă a Autorităţii Naţionale pentru Turism, şefului PPDD Buzău,  Eduard Călin Dumitraşcu – numirea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Pentru acurateţe, precizăm calificarea lui Dumitraşcu: 2004 – prezent, “director la Casă de producţie audio-video”, după cum apare pe site-ul CJ Buzău, manager de vânzări la Inclusiv B.M., administrator la o societate. Este absolvent al Universităţii Româno-Americane, specializarea Management. Tot pentru acurateţe, Man nu are niciun studiu în zona turismului. “Specializarea mea este Tehnologia Produselor Alimentare şi Controlul Calităţii Produselor, iar în prezent îmi completez studiile cu un master în cadrul SNSPA”, scrie ea pe site-ul personal.
  • Pentru declaraţia: „Domnule Ponta, i-a prostit oare Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Fiindcă pe mine m-a refuzat. Pe dumneavoastră v-a numit!“
  • Pentru că nemţii au ales-o pe Merkel, chiar dacă nici ea nu are copii.  
  • Pentru că, după zeci de promisiuni referitoare la unificarea Dreptei, Iohannis a fost singurul care a negociat, cu succes, o variantă unitară a Opoziţiei.
  • Pentru că este consecvent cu el însuşi. Eu am ajuns la această părere după ce am văzut un fragment din 2004, când a fost invitat la Eugenia Vodă şi a vorbit despre... „România lucrului bine făcut“. Vi-l las aici, dacă nu mă credeţi
  • Pentru că, în ciuda acuzaţiilor referitoare la asocierea cu USL, în vara lui 2012, Iohannis s-a înscris în PNL în februarie 2013.
  • Pentru că, nu de puţine ori, a făcut diverse gafe ori s-a încurcat în declaraţii, dar nu minte. Prefer un preşedinte care s-ar fâstâci în faţa alegătorilor decât unul uns cu toate alifiile Puterii.
  • Pentru că nu ştiu ca vreuna dintre rudele sale să ocupe funcţii în politică sau administraţie. Şi tot pentru că, în 2009, Iohannis a fost întrebat dacă soţia sa ar renunţa la meseria de dascăl pentru o astfel de funcţie. Iată răspunsul lui: "Eu personal nu as fi de acord sa se implice in politica sau administratie. Gandirea mea este de aceasta natura. Ea este foarte multumita cu functia de profesor de engleza la Colegiul 'Gheorghe Lazar'. E foarte multumita aici si nu apare nici nevoia de a face o schimbare"â
  • Pentru declaraţia: „Vorbesc lent pentru că gândesc înainte“.
  • Pentru că este dispus să renunţe la imunitatea prezidenţială, aşadar nu se teme. Aş îndrăzni să spun că nici nu mai poate fi şantajat, după toată campania mizerabilă dusă împotriva lui.
  • Pentru că nu a negociat cu absolut nimeni voturile pentru al doilea tur, iar asta dovedeşte respect faţă de alegători!
  • Pentru că, pe rând, Crin Antonescu, Victor Ponta, Traian Băsescu l-au considerat demn să ocupe o funcţie de premier/vicepremier.
  • Pentru că România se află într-o regiune fierbinte, înconjurată de state care au, mai mult sau mai puţin, tendinţe de apropiere faţă de Federaţia Rusă. În acest context, îmi doresc un preşedinte cu o clară orientare vest-europeană. În plus, dacă lecturaţi presa internaţională, veţi vedea că alegerea lui Iohannis ar da un semnal bun în exterior.
  • Pentru că susţine numiri pe criterii profesionale, nu politice. Şi România are nevoie, într-adevăr, de profesionişti în fruntea instituţiilor, nu de politicieni.
  • Pentru că diploma sa nu a ajuns în instanţă, în faţa vreunei comisii de etică, în reviste ştiinţifice americane etc. Etc.
  • Pentru că s-a abţinut de la alianţe cu politicieni extremişti, de tipul lui  Vadim Tudor. Pentru cei care spun că Laszlo Tokes îl susţine, probabil uită că Tokes oferă de fapt un vot anti-Ponta, după ce premierul a insistat ca decoraţia lui Tokes să fie retrasă. Iohannis nu i-a cerut însă niciodată sprijinul. Victor Ponta, în schimb, a declarat că l-ar bucura să fie sprijinit inclusiv de susţinătorii Elenei Udrea ori ai Monicăi Macovei.
  • Pentru că sibienii l-au ales în proporţie covârşitoare şi, cel puţin timp de 14 ani, se pare că nu au regretat alegerea, pentru că l-au tot votat.
  • Pentru că evită spectacolul şi gesturile ieftine şi nu îşi implică, de pildă, soţia în campania electorală, cum a procedat Victor Ponta la Realitatea TV. Este, însă un gentleman, de vreme ce îi cere, totuşi, scuze Dacianei Sârbu.
  • Pentru că, doar anul trecut, oraşul Sibiu a atras peste 300 de noi investiţii în industrie, servicii şi agricultură. Investiţiile au venit la pachet cu peste 1000 de locuri de muncă.
  • Pentru că este tocat de televiziuni, de politicieni din tabere adverse până acum precum Victor Ponta, Vadim Tudor, DD, iar asta numai pentru a îndrăznit să candideze. Până la momentul ăsta, nici PSD, nici alţii nu aveau absolut nicio problemă cu Iohannis care, oricum, este atacat pe subiecte care, şi dacă ar fi reale, datează de la începutul anilor ’90 (subiectul referitor la achiziţia caselor ori mizeria referitoare la traficul de copii).
  •  Pentru că nu îl susţine Crin Antonescu. Şi asta e de bine, dacă ne gândim că Antonescu l-a susţinut pe Victor Ponta pentru funcţia de premier, înainte de a fi numit de Traian Băsescu.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite